Skansen avlivade 4 varghanar – ska ersättas med fjällräv?

Det förstår man att vargar som fötts i fångenskap kan inte släppas lösa och beräknas klara sig själva. De skulle med stor sannolikhet gå till gårdar och skaffa föda, främst då skulle tamdjuren bli deras middagar. Även kunde det vara farligt för människor med orädda vargar. Beslutet att avliva dessa var nog enda sättet om man inte längre vill ha vargar. Vilda djur i fångenskap tycker jag ska förbjudas helt.

Nu tänker man satsa på fjällräv, ännu sämre tycker jag. Fjällräven är otroligt skygg samt otroligt frihetsinriktad. Visserligen kan den närma sig människor, till och med frivilligt besöka dessa om den vet det finns mat att hämta. Så var det för längesedan när gruvan i Stekenjokk var i sin linda. Fjällräven kunde krypa in genom ett fönster eller tigga mat och några enstaka exemplar kunde ha det beteendet. Men i övrigt ha dessa i inhägnad, absolut inte säger jag.

Man påstår som skäl till detta det vill säkra generna och dess fortbestånd. Det är inte sant. Se på Island, där finns fjällräv i överflöd, nästan en plåga på vissa ställen. Varför den svenska fjällräven hårt minskat, men börjat komma lite åter på vissa ställen exempelvis i Stekenjokk är att de saknat föda. Här har visats på tv hur de utfodras så det kan mycket väl vara det som gjort att de återhämtat sig. Men det är naturliga maten de saknar, den som skulle finnas i markerna. Lämmeln kan vara ett sätt få föda, men vissa år har den också uteblivit.

Går vi till Island igen är det de enorma mängder fåglar som där samlas för att häcka. Både äggen och fåglarna i sig är en stor del i fjällrävens föda. Visserligen kan det skilja på områden som ligger bara någon eller några kilometer fån varandra. ”Strandrävarna” har som regel dåligt med föda och där de häckande fåglarna inte finns. Men att risken för att fjällräven riskerar dö ut är rent okunnigt med uttalande av den typen. Det är pengar och intäkter man vill åt, ha skygga vilddjur instängda så att stadsbon, ja så alla kan titta på dessa, medan djuren mår förfärligt dåligt. Vargen är också ett sånt djur som inte borde inhägnas. Bara en vanlig rödräv plågas nåt otroligt i fångenskap. Ja alla djur som i grunden hör till de vilda arterna skulle inte få vara i hägn bara för att tillfredsställa de ”dumma” människorna.

Människan ställer till det mesta eländet på jorden. Inte djuren. Varför måste vi odla fisk i kassar förresten, är det inte för att vi ska ha elström? Vi tar död på naturen, själva livet eller grunden för allt liv på jorden, bara för att tillfredsställa VÅRA behov.

I Sverige ska de flesta leva av det som produceras från naturen. De har de högsta och bästa både befattningar och löner. Utsugare borde de inte snaras? Ripor snaras varför inte dessa hellre då, eller skottpengar. Här kan vi räkna in alla som bidrar till skövling och rovdrift.

Karnivorer, rovdjur är speciellt känsliga ha i fångenskap. Bättre kan det gå med vissa arter av herbivorer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.