Snacka om skogsuttag – Kanada

”Kanada är med en areal om 9,985 miljoner kvadratkilometer världens näst största land till ytan, efter Ryssland. Med en folkmängd på omkring 37 miljoner är det ett av världens mest glesbefolkade länder. Kanada gränsar till Stilla havet i väster och till Atlanten i öster och har landgräns mot USA i väster och söder.”

Igår tittade jag på en dokumentär inspelad i Kanada från provinsen New Brunswick. Det är ju jättedåliga program på svt 1, 2 och under helgerna och de andra kanalerna tittar jag sällan på. TV4 har ett program som de kallar ”Efter 5” som är en typ av nyhets och underhållningsprogram, samtidigt som man har nyheter varje halvtimme. Jag tycker det också är närmast värdelöst. SVT tappade sin påkostade ”Vinterstudio” till sexan om jag rätt förstått. Betal tv har ju också svt genom att pengarna dras direkt från skattsedeln så vad är betal tv? Det gör inte mig så mycket, ibland blev jag lite less på denna Vinterstudio. Det utlöpte i mycket bara svammel.

Nog om detta åter till New Brunswick och programmet som handlade om en typ av ekoturism fast med ATV (fyrhjulingar). Där hade man kommit på utnyttja alla skogsbilvägar just i den provinsen bara. Vi ska inte prata om hela Kanadas totala skogsuttag som är enorma, mot lilleputtlandet Sveriges. Ser vi till Ryssland torde de ha de största skogssuttagen eller i jämförelse med Kanadas. Jag har inte brytt mig om titta i det. Vi kan dock fråga oss all skogen som brann upp och alla bränder som blev under året vilka utsläpp det blev, bara Rysslands stora skogar i Sibirien där ytor lika stora som hela Sveriges brann upp. Det måste vara enorma utsläpp bara det sammantaget med alla bränder som i sommar förekom.

Nåväl här i New Brunswick utnyttjade man (ja en man) som specialiserat sig på just detta guidning med ATV-fordon.

Om du ser filmen/dokumentären lägg märke till vilka kalytor som där finns och vilka områden som avverkats. Den här mannen som skötte detta med guidningen hade dock kommit på ett sätt utnyttja detta till en fördel med alla skogsuttagen och inte minst skogsbilvägarna. Det är enorma sträckor det rör sig om och folk/turister verkligen uppskattade de guidade turerna. Det är inte som i Sverige att inte folk kan bo mycket avsides (vårt land är så litet i jämförelse) men ändå ha en viss service och turism tillgänglig. Den fria företagsamheten är här till fördel. – Jämför vi med Ryssland har de inte utvecklat något i stil med detta. Jag tycker Ryssland blivit ännu sämre än under deras gamla kommunistdiktatur. Putin är ännu värre. Inga fria media får finnas och finns det någon typ av opinion mördas de flesta och han ligger bakom. Den värsta diktatorn vi har inom Europa.

Som sagt det är enorma skogsuttag det handlar om i värden näst största land och faktiskt likheter med Sveriges och dess natur. Det är en otrolig vildmark i detta land, likadant som Sverige har fast i mindre skala. Allt behöver inte ses som negativt med skogsuttagen om man bara kan ta tillvara något som kan ge positiva effekter. Visserligen Sverige är ett litet land och visst har vi stora skosuttag om vi räknar per capita. Här en jämförelse.

Det finns både negativa men även positiva sidor som kan följa med skogsavverkningar. Den bedömningen får du själv göra, eller avgöra.

En stor nackdel i det enorma landet Kanada och dess glest befolkade delar är människor kan bara försvinna, främst kvinnor. De kan plockas upp efter ödsliga vägar och sedan bara försvinner de. Det är ett jätteproblem. Troligen mördade sedan de våldtagits. Det är ett jätteproblem som det sällan pratas öppet om. Städerna har också mycket slum, knark och mord. Allting är inte så fint som vi ser, exempelvis när vi tittade på vinter OS i Calgary. Det är bara det bästa vi får se, men så är det väl också med Ryssland när de senast hade vinter OS. Slavarbete, ouppklarade mord, tortyr och förnedring är vardag i detta land Ryssland. Ur den synvinkeln har vi det bra i Sverige, men bättre kan det bli.

Skulle vi få se eller veta allt elände i världen som pågår skulle vi tänka mer hur andra kan ha. Diktaturerna i alla länder. Saudiarabien, en av de rikaste änderna i världen p g a sin olja, där ska man inte göra sig ovän med prinsen. Då går det som för Jamal Khashoggi som mördades på uppdrag av prinsen på Turkiska ambassaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.