Genomgång elräkning

Jag bor i småhus byggt på sent 70-tal. Då tyckte man det var otroligt dyrt, idag får du knappt en skaplig bil för det priset. Det är den s k inflationen som urholkat penningvärdet, viket det alltid blir under åren som går. Det kommer vi knappast ifrån. Jag bor ändå billigt om jag räknar vad det skulle kosta bo i en stad och där med de priserna. Jag skulle inte har råd med den inkomst jag nu har, pensionen vill säga.

När jag tecknade det 3-åriga avtalet tog jag med att jag kunde omförhandla, vilket jag också gjorde (går bara 1 gång) och nu är glad för.

Obs! Jag har Vattenfall vilket jag tycker det gör det enklare få hela räkningen på 1 faktura. I annat fall kan man få 1 för själva elen och 1 för elöverföringen beroende av vilken nätägaren är. Här är det Vattenfall.

Följande går att utläsa från elräkningen:

Grundelpris: 32,90 öre/kWh

Årsavg. 384 kr.

Abonnemang: 3692 kr/år. (16 amp)

Elöverföring: 24,40 öre/kWh

Energiskatt: 26 öre/kWh

25 % momsenergiskatten, elöverföringen och grundpriset på elen skulle elpriset totalt bli 104,125 öre/kWh.

104,125-32,90 = 71,225 öre.

Med skatterna och momsen på grundpriset blir det ungefär dubbla avgiften för grundelpriset. (Årsavgift och abonnemang ej inräknade.)

Du får själv räkna eller lämna uppgifter om du tycker det.

Obs! Nu har kylan tillfälligt lagt sig (-10 idag) och bränslet (främst bensinen) gått ner 1 kr på bara några dagar.

Sedan idag blir det skidor igen på Viaplay. Betalkanalen som jag streamar ner i tv:n och ser på den.

2 kommentarer

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      När det gäller det verkar alla vara vänsterpartier. Alliansen som regerade under 8 år gjorde ingenting heller. Är grunden är det ju ett socialistiskt förslag och den påförsel av de skatter du påpekar för att finansiera hyror/bostadsbidrag och allt annat som människor får rakt in i händerna som andra får betala. Det är rent ut sagt för jävligt.
      Det gynnar inte minst gängkriminaliteten som frodas i bostadsområden där många lever av bidrag från just dessa skatter som vi andra får betala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.