Miljöpartiet har gjort det extra dyrt för oss norrlänningar resa

En resa till Umeå med egen bil i runda tal 50 mil t o r gick förra året på ca: 300 kr mindre än i år. Jag räknar på bränslekostnaden på den hybrid jag har. Det är inte bara bränslet som blivit dyrare, bilen drar också mer när den s k reduktionen infördes i bränslet. På långa körningar går den mestadels på bensinmotorn, lite omväxlande (eller på båda samtidigt) och den totala styrkan elmotor 1/3 och bränslemotor 2/3 drog den förra året runt 0,41 L/mil. I år gick den på 0,45 L/mil. Kanske inte så mycket i rena pengar som skiljer, men vad duger det till?

Jag är riktigt förbannad varför man mixtrar sådär med bränslet och dessutom gör det dyrare. Nu säger man att det inte alls kommer bli som man förutsatt sig att vi ska vara nere på 0-utsläpp eller neutrala runt 2050. Det är ju lite olika uppgifter om tider, men man säger det kommer inte gå. Oljeproduktionen har sällan varit så hög som just nu. Det finns näst intill obegränsade mängder olja i jorden. Havsbottnen inte minst inräknat. Det är också märkligt hur oljebolagen gör, när skatten sänks på drivmedlet höjs den lika mycket eller t o m mer på bränslet. Det sägs också att oljebolagen har aldrig gjort såna vinster som nu. Skulle lilla Sverige med sina 11 miljoner invånare sänka koldioxidhalten totalt i världen? Detta är ju bara löjlig politik och som drabbar bara oss svenskar, fördyringar till vilkens nytta då?

Slipper vi i fortsättningen denna politiken med de ständiga fördyringar med resor och speciellt vi som bor där långa avstånd inte går göra något åt. Till Umeå från V-mina är den totala restiden 6 tim (kan vara både start och stopp som ingår) och här vill man inte stå och ladda kanske ytterligare 1 timme (kan behöva vänta på min tur). Beräknat med elbil. Jag hade ca: halv tank kvar när jag kom hem (trots liten tank, bara 40 L). Jag kunde göra en till resa på samma tank. Med Miljöpartiets politik blir det om det fortsätter hopplöst bo här i norr för oss med långa avstånd. Bilen är viktig, likaså kunna resa som man själv vill. Är det det som man vill sätta stopp för, att ha friheten resa när och som man vill?

Det är inte klokt vilka restriktioner vi fått, som inte gynnar någon.

Köpa en elbil enbart för att köra omkring här hemma, handla och göra andra ärenden torde knappast vara i närheten av lönsamt.

Man får ju också tänka på de som åker kollektivt, de resorna följer också med i de dyrare drivmedelspriserna. Hur blir det med en ”fattig” student som ska resa kollektivt? Det är skamligt då man bara ser till hur stadsbon kan få det bättre på bekostnad av gles-/landsbygdsbon. Varför byggs det så mycket vindkraft, är det för att lands-/glesbygdsbon behöver elen mest?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.