Elda ved för motsvarande 140 TWh

Vi förbrukar ungefär 140 TWh el/år.

Torkad björkved har det största energiinnehållet vilket motsvarar ca: 2660 kWh/m³.

Hur många m³ ved á 2660 kWh skulle behövas för att ersätta det årliga elbehovet på 140 TWh?

Enligt mina beräkningar skulle det behövas 52 631 578 m³ för att nå behovet av en förbrukning av 140 TWh över 1 år. (teoretiskt)

Vi har tidigare haft försökt vad jag kan minnas att ta tillvara överbliven skog, träd som inte duger varken för massa eller sågning. Tillika var det under en tid frågan om vi skulle ta tillvara stubbarna. Jag kommer ihåg att även jag var positiv till detta. Inte långt från där jag bor hade man en avlastningsplats, av dåligt överblivet virke (kunde vara murknat), även ris och kvistar och toppar s k ”grot” som man sedan gjorde flis av. Det är ändå bra många år sedan man upphörde med det.

Många fabriker som tidigare levde av produktion på sina olika träprodukter finns inte längre, direkt varför vet jag inte. Spånplattefabriken i S-uman är en som är nedlagd.

Värtaverket drivs med flis. Läs här

Bevara främst gammelskogarna och den biologiska mångfalden. Kvistar, grenar och överbliven bråte gör marken bördig, enligt gammalt bruk. Är det någon skillnad idag? Jag tror inte det, bara att idag verkar man bry sig mindre om skogen hur den kommer utvecklas. Tidigare fick det ta den tid det tog att växa upp. Idag sker mycket på konstlade vägar. Snabbväxande skog, extra gödning som tar kål på markens växter och djur. Det vi numera kan ofta se är stora kalavverkade ytor som har svårt för föryngring, kanske aldrig mer blir någon skog där träden fått en ordentlig tid på sig växa, saknar stora mängder både friskt trä (starka fibrer) och starkt byggnadsvirke.

Hinner ens skogen där den avverkats växa upp till ordentliga träd? Avverkning sker på nytt så snabbt som möjligt. Marken urlakas och kvar finns bara mindre skog, som knappt går att använda till något.

Vi måste bli mer rädda om skogen. Skogen kan ha lika stort värde i om den får står kvar istället för att den avverkas allt för hårt.

Vi får väl se om den nya regeringen kommer ta fram någon ny energipolitik eller hur man tänker hantera det här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.