Skräcken för CO2 obefogad?

Hur kan C (kol) som påstås läcka ut från marken och nu också när man säger det gör från tidigare torrlagda våtmarker och med luften bildar CO2 komma ut i atmosfären när CO2 är tyngre än luft? Om det nu läcker ut från marken på tidigare torrlagda marker, borde inte snön där den finns på vintern förhindra ”läckaget” då, lika bra som vatten och där relativt stora resurser måste till för att dränka dessa områden under vatten?

Högt uppe i atmosfären på 8 800 m höjd ligger temperaturen på -40, hur kan då CO2 stanna kvar där om den är tyngre än luft?

Den s k ”växthuseffekten” skulle inte enbart bero på detta då och då blir man skeptisk (i alla fall jag) om det verkligen är överdrivet det som sägs?

(Sign Brorson kan ha delvis rätt, även börjar jag tro Sverigedemokraternas skepsis till klimatförändringarna skulle till största delen bero på människan inte är sant.)

Om nu CO2 är tyngre luft borde den inte stanna vid marken då och sugas upp av växterna? Hela det här med eldrift och CO2-utsläpp verkar då rena bortkastade pengar och vi alla är lurade. Är det så?

Samtidigt läste jag en artikel om att elbilar kan komma förbjudas användas, bara i nödvändiga fall om elförsörjningen fortsätter dala. Nu  har ytterligare en reaktor stannat plus den tidigare, nu är det verklig kris, eller kan bli. Väderleksrapporten säger -30 ligger nära i tiden. Hur gör vi då, ska elbolagen dra nytta av det och chockhöja elpriset? Någonting är fel då man utnyttjar en situation till sin fördel. Borde det inte istället kunna sänka priset om katastrof inträffar, istället för att chockhöja det?

Nu krävs åtgärder för Sveriges ve och väl. Hela vårt välfärdssystem blir omkullkastat om den utveckling vi nu har fortsätter. Att det är kallare i den nordliga delen än den södra torde vara väl känt. Ett lika pris i landet går inte ha, det måste rättas till den situation som nu är, men inte genom att ett (1) pris över hela landet blir den modell som ska gälla.

Den som vill och tror sig kunna får gärna ge en rimlig förklaring beträffande CO2.

Växthuseffekten och klimatförändringarna är två olika oberoende av varandra fenomen. Växthuseffekten beror på ett överskott av C (kol) + O2 (syre*2) som växterna av naturliga skäl tar upp. Klimatförändringar är något helt och annat och har ett vidare omfång. Kan ingå i de av naturen själv skapade förändringar som sker över tid

En intressant (?) artikel om skog

2 kommentarer

  1. brorson

    Både koldioxiden och växthuseffekten är förutsättningar för högre former av liv på jordenl. Troligen för allt liv ö.h.t, Rädslan för dessa två nyttigheter är i bästa fall en rädsla för att ha för mycket av det goda. Men är det verkligen så? Växthuseffekten skyddar mot outhärdliga temperaturskillnader mellan natt oc dag. Och koldioxiden ger ökad avkastning av skog och åker. Och för den delen även från renbeten.

    Är de s.k. klimatförändringarna på norra halvklotet verkligen förändringar till det sämre? Samtidigt som vi läser om torka i Sydeuropa förbättras förutsättningarna för konventionellt jordbruk i de höglänta delarna av Norrlands inland. Som var klart olönsamt för hundra år sedan. Men nu? Palmer pryder numera parker i Skåne och Blekinge. Vi väntar fortfarande på den första skörden av svenskodlade apelsiner i södra Skåne .Kan växtförädlingen ge nya sorter? Vi har ju numera svenskodlat vin. Under bronsåldern kunde man skörda vilda vindruvor i Mälardalen. Då hade man en rejäl värmebölja i det som senare kom att bli Sverige.

    Det är så mycket som vi inte vet helt säkert, Och det manar till försiktighet, men inte till panik. Det görs så många påståenden av klimathysteriker, som antingen strider mot kända vetenskaplia fakta, eller verkar trovärdiga, men inte har bekräftats av observationer. Ett exempel är att världshaven inte har stigt med flera meter, som verkat troligt enligt alla teorier, utan på sin hlöd med ett par centimeter. Detta är ett rent mysterium och jag har ingen bra förklaring, Vatten utvidgar sig ju när det bliur varmare. En förklaring kan vara att haven avger mer koldioxid till atmosfären, när vattnen blir varmare. Men blir det varmare när vi visserligen har värmeböljor på norra halvklotet, men samtidigt köldrekord på södra halvklotet? Kanske de djupaste delarna av havsbottnarna sjunker` Jordens inre består ju av en glödhet flytande massa. Som kontinenterna flyter ovanpå..

    En sak vill jag dock göra klart. Min uppfattning att klimatpolitiken bygger på hysteri, utnyttjandet av människors rädslor, har jag inte fått från något riksdagsparti, utan på den mängd kunskap inom olika ämnesområden som jag samlat på mig under ett långt liv, såsom. astronomi, akreologi, historia, geografi, geologi, biologi, fysik och kemi. Samt en del yrkeserfarenhet.Jag brukar säga att jag vet lite om mycjet, till skilnad mot alla experter som vet mycket och lite, och därför ofta har helt fel, när de går utanför sitt specialområde.

    SD har känt av vanflgt folks tvivel på domedagsprofeterna, men har länge inte vågat ta ställning, utan har drivit som partilinje att det spelar så liten roll vad Sverige gör, att alla uppoffringar som de andra partierna vill påtvinga oss, inte räddar planeten. . Tills man lyckades värva Elsa Widding som partimedlem. Efter valet i höst är hon riksdagsledamot för SD. Enligt min mening är hon den mest komopetenta experten på energi-och klimatfrågor i Sveriges riksdag .Hon har en imponerande meritlista inom detta område, men jag undrar hur hon kommer att klara riksdagsuppdraget, när det gäller socialpolitik och annat som ligger utanför det, trots allt smala område, som hon är expert på.

    Jimmie Åkesson o Co har nu börjat lämna den fega attityden ”varför ska vi gör något när det lilla vi kan göra ändå inte hjälper ”och börjat uttala sig med en viss självsäkerhet ”Jag har inte sett några vetenskapliga rapporter, som stödjer detta”. Det har jag tyckt länge. Att det hänvisas ti ll” 99 av 100 forskaer”, men inte till några vetenskapliga rapporter, som stödjer klimathysterin. Det liknar en ny religion.
    .

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Det är beklagligt hur vi fått. Miljöpartiet är dess största orsak till det.
      forts.
      Widding när hon gjorde uttalandet i riksdagen chockade nog många Miljöpartister, vissa till den grad att det fick hjärtsnörp och dog. Då blev vi då av med dessa. Det är som du säger eller har blivit, en typ av religion utan egentlig bäring. Jag kan aldrig tänka mig att vår herre uppmanar till kapitalism såsom detta utvecklats, den gröna kapitalismen. Biltillverkare, bilhandel ges bidrag för att sälja en viss typ av bilar vilket nu är finito. Bra. Vägar göras om till järnvägar, vill säga elektrifieras och med spår. Varför inte använda den redan befintliga järnvägen? Man blir så trött på denna hetsen vad det gäller klimatåtgärder som är intill värdelösa. Vad kan vi lilla Sverige göra för att minska översvämningarna i Pakistan? Ingenting, det måste de ordna själva, hantera detta och med rejäla maskiner, fossildrivna eller FBM. Något annat, hacka och spade kan vi glömma.
      Sedan finns det människor som lever i närmiljöer där just miljön har blivit hårt ansatt. Klädindustrin som lagt sina fabriker både i Indien och Pakistan här kan råda en enorm miljöförstörelse, katastrof. Att vi svenskar bidrar till det är helt klart genom att ständigt köpa nya plagg. Modeindustrin är ett äckel i det fallet.
      Sedan undrar jag om inte det är kolet som väger när man mäter CO2. Jag menar vanligt syre innehåller bl a 2 syreatomer som kolet (C) förenar sig med. Hur kan då denna förening komma längst upp i atmosfären och hindra värmestrålning från jorden bli kvar. Är det inte det som menas med klimatförändringarna. Vatten i ån, havet eller sjön skulle det inte innehålla bara 1 syreatom, det fiskarna kan göra sig tillgodo av, de flesta, som andas med gälar?
      Vi ska värna om naturen och miljön, helt klart, men på ett förnuftigt sätt där vi känner tilltro till den regering som för tillfället har makten. Dumma, näst intill bortkastade regler som gör det värre än vad det är vad duger de till? Bygga vindkraft som inte uppfyller kraven på energisäkerhet och samtidigt elda olja – miljoner liter – i värmekraftverk, kan vi undra hur smart och hållbar miljö- och klimatpolitiken är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.