Har vi råd med krig/försvar men inte vård?

Den vårdstrejk (övertidsblockad) som nu är försvarar jag. Ända sedan pandemin och kanske även före den har vården rustats ner, inte minst av den politik som förts. Jag anser det är främst den högerpolitik som dominerat, låt säga sedan Reinfeldts styre. Vi ser själva vad Reinfeldt själv är ute efter. Höga poster ligger främst i hans intresse och därmed en hög lön. Hur andra kan ha – typiskt högerpolitik – är ointressant, men jobba ska dessa som av den högerinriktade skaran är bortskämda med det.

Att det kan brista inom regioner och även som sjukvården i helhet kan också finnas. Min undran är varför det tar sådan lång tid för en patient/sjukling och kanske med den svåraste sjukdomen vi idag har, cancer att få en rejäl diagnos och/eller behandling? Det kan gälla fler sjukdomar och sjukdomstillstånd varför det ska behöva ta så lång tid för operation eller behandling. I många fall och vid allvarliga sjukdomar hinner patienten dö. Varför dessa långa väntetider?

Och visst kan sättet och hur regioner arbetar ifrågasättas. Är Västerbottens region en sådan som på något sätt gått i träda och skulle må bra av ett byte, ett politiskt byte?

Totalt sett är jag ändå konfunderad till hur hela vården sköts och vad som prioriteras inom svensk politik. I ena fallet har vi råd med vad som helst, men i andra ingenting. Vi vet hur det kan se ut i det land som påstås vara världens rikaste. Rikaste javisst, för den som har råd med vård är den säkert bra, men andra? Är det det vi går mot med en mera högerinriktad svensk politik?

Jag har inte något speciellt klaga på för egen del.

(En konstig ekvation. Vid krig är det inte extra viktigt ha en fungerande vård?)

3 kommentarer

 1. Drutten

  Karriäristerna och folk med feta konton kan alltiid köpa sig vård och behandling så för dom är en fungerande vård för allmogen icke så viktig.

  • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

   Ja och inte torde den här regeringen vilja ändra i detta och allra minst SD. Jag vet inte vilken åskådning du har, bara att du skriver mycket på SD:s sida (Umeå). Vet du var du egentligen står? Det enda SD vill är väl att bli populära. Något ansvar inför landet vill de inte ha eller ta. I o f sig är det Kristersson som nu är statsminister, men han verkar tiga och samtycka. Åkesson är väl bara en snörvel liksom hela SD, en snörvelkår.

   • Drutten

    Länge sen jag röstade. Jag menar bara att alla partier sitter i glashus men är inte rädda för att kasta stenar. Sist jag röstade röstade jag S. Mitt hjärta är i det gamla S som fanns förr. Så jag har valt att icke rösta mer. Varför rösta på ett parti som bara sitter i knä på småpartier. Ja jag är besviken på dagens S. Varför vara arg på SD dom är ju invalda i riksdagen i demokratisk ordning och vid senaste valet Sveriges näst största parti. Som man bäddar får man ligga kan man säga till övriga riksdagspartier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.