Klimatomställning, fast med olika metoder än föreg. regering

Nu har EU godkänt en svensk satsning på återvinning av koldioxid. Det är vad jag kan förstå. Inte här i norr givetvis, utan där folk redan är samlade och man upplever problemen som störst. Samtidigt förstår jag inte om vi ska fortsätta släppa ut koldioxid då blir ju bara detta en rundgång och någonting man skulle göra sig nytta av?

Visst har det blivit en konstig tid vi lever i när allt som tidigare ansågs vara till hjälp nu ska förhindras. Att föregående regering gick för hårt fram med sina klimatåtgärder och där inte minst privatbilismen skulle dra det tyngsta strået och där även människor som hade för avsikt åka på semester i sina husbilar blev hårt ansatta. Nu sägs det ändrats av den här regeringen, den tidigare aviserade hårda beskattningen av just husbilar. Det gläder mig varje gång jag ser en husbil. Man kan hitta människor i ändå den svenska fria naturen stå parkerade i skogen på någon någon ficka från vägen. Speciellt tyskarna är förtjusta i vårt land med de stora fria ytorna, speciellt här i norr. Den svaga kronan gör också att de utländska turisterna söker sig hit. Allt är inte bara piss.

Åter till infångandet av koldioxid och som man även har för avsikt göra bränsle av, s k e-bensin avsedda för de gamla kolvmotorerna med förbränning. Jovisst kan det gå, men vad kommer den kosta per liter? Inte för så länge sedan läste jag att 35 kr/l och uppåt skulle priset ligga någonstans. Sedan är det ju också bara en begränsad del liksom biobränslet som når användarna. Men visst alla kan inte ha elbilar, så det är bara vänta och se.

Vi ska ändå vara glada häruppe i norr som har vattnet, vattenkraften som EU vill förbjuda. Då är vi ju sålda. Vattenkraften är i alla fall bättre än kärnkraften som halva världen nu skriker efter. Microsoft (moln/AI) ska installera sig i Sverige och förlitar sig på vår gröna omställning. Hur grön är den och varifrån är den tänkt komma om inte från kärnkraft.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Något helt annat, valet i Storbritannien väntas bli en jordskredsger för Labour (motsvarigheten till svenska S). Vi ska vara glada vi inte fått det lika illa som de har i UK. Vill säga landet (UK) har under 14 år styrts av konservativa där klyftorna blivit enorma. Jag tror många av oss svenskar, de allra flesta har svårt föreställa sig hur det kan se ut i Uk i de mest utsatta områdena. Sedan när de gick ur EU verkar de bara fått det sämre, i vilket fall de redan fattiga. Precis som i Sverige och när det gäller SD vänder sig nu människorna som tillhör de minst utvecklade områdena till högerledaren Nigel Farage och tror de ska få frälsning av honom och ett bättre liv. Samma tendens verkar slagit rot lite överlag, inte bara Amerika med Trump, utan även här i Europa. Man tror högerregeringar (mera extrema) ska göra så att människorna som är missnöjda ska få det bättre.

England (UK) ger jag inte mycket för, för sin konservatism, gamla slott och herrgårdar som fortfarande verkar hägra liksom monarkin och det engelska slottet. Skandalerna däromkring löser av sig vart efter varandra.

Det är ändå skönt bo i gamla ”Svedala” och än är inte landet kört i botten. Men fortsätter det så…svenska S verkar dock en aning vilsna och blev nog överrumplade när de förlorade valet. Men det är klart, man kan ju inte komma med vilka idéer som helst och främst framtagna av Miljöpartiet. Visst är MP fortfarande ett extremparti och att köpa deras politik rakt av kan jag tyvärr inte göra. Nu har S gjort försök bli populära genom att vända sig till djurägare och den dyra veterinärvården. Man kan fråga sig vilka styrde för knappa 2 år sedan? Vad det blir av partiet om de helt tappat sina rötter, eller är det gamla, de tidigare passé?

Det är väl bara gratulera Kristersson styrt partiet i mer vänsterliberal riktning med hjälp av SD. Ni vet fåraherden och de lydiga ”fåren”…

7 kommentarer

 1. brorson

  Rundgång. Det är precis vad det handlar om. Koldioxidens kretslopp. Vad händer då om man tillför mer? Om man tillför mindre? Om man tar bort en del ur kretsloppet? Växterna vissnar. Klart att man kan göra nytt motorbränsle av infångad koldioxid. Det är i alla fall bättre än att pumpa ner den i bergrunden. Men behövs det verkligen? Det kommer antagligen att behövas massor med el, som kommer att produceras med kärnkraft. Men behövs det verkligen?

  • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

   Sittande regering bestämmer. Varken du eller jag förmodligen.

   Tillägg: Betr lagring av el har vi det redan sedan lång tid tillbaka. Ända sedan vattenkraften kom in i bilden. Vad är de stora vattenmagasinen, det är lagrad el.

   • brorson

    Kan du inte skilja mellan blixt och regn? Blixt är elektriska urladdningar. Regn är det inte. Vatten är inte lagrad el. El kan inte lagras. El måste konsumeras i samma ögonblick som den produceras.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

     Har du aldrig hört talas om lägesenergi din dumma gås? Du behöver inte lära mig från dina egna påhittade lärdomar. Jag är trött på ditt pladder.

     • brorson

      Det är klart att jag har hört talas om lägesenergi. Har t.o.m. skrivit om densamma samt om omvandlingsförlusterna i pumpkraftverk, vilka är mindre än vid i- och urladdning av batterier. Det är alltså inte samma sak. En liter bensin innehåller däremot alltid en lika mycket energi, oavsett om du förvarar dunken på nedre eller översta hyllan..

     • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Fel, fel, fel. Nu har du återigen begått ett grovt misstag i din jämförelse. Jag pratar om lägesenergi, i det här fallet vatten som driver turbiner i ett vattenkraftverk. Du pratar enbart om ENERGI, innehållet. Hur dum får man bli? Trots du verkar tro du har VK-bloggens skarpaste hjärna är du blott något som kan betraktas som en förrädare mot ditt eget land. Jag menar din ryssvänlighet skiner igenom totalt och Putinkramara som du är. Jag tror med ganska stor säkerhet du inte har regeringen på din sida. Ok, man får tycka i Sverige, men får också blockera såna som dig. Hos mig kan du knappast längre få utlopp för dina åsikter.
      Tack å farväl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.