Hur går det finska kärnkraftverket i Olkiluoto?

Det har tagit jättelång tid bygga med brakförluster.

Jag anser de starkaste svenska kärnkraftsförespråkarna vet inte riktigt vad de pratar om. Visserligen kommer det finska kärnkraftverket kunna producera ström kanske ända upp till 80 år. Under den tiden kommer vanliga driftsstopp, som renovering och tillsyn. Det oplanerade stoppen ej medräknade.

Att det går snabbare bygga s k förnybar energi är ganska klart, men produktionen, speciellt om vi tar vindkraft kan inte lagras som i förhållandet med vatten och vattenmagasin. Det är den förnybara energins akilleshäl. Man har pratat om vätgas men det har blivit nästan tyst i det.

Kärnkraften likaså, utan att långt ifrån vara någon expert här kan också lagring vara ett problem. I alla fall en mera snabb bromsning/ökning av produktionen när inte ström behövs eller när den behövs. Inga dammluckor som snabbt kan stängas och öppnas efter behov. All förnybar energi torde lida av samma problem, det sporadiska tillskottet av ström kan inte påverkas av människan, utan av naturen.

Vad resultatet av alltsammans blir återstår att se.

Igår fick jag ett mejl från Vattenfall (har gått över dit efter ett specialerbjudande) om tillskott av batterier. Man skryter också över den utökade solenergin/paneler som husägare installerat och menar naturligtvis inte här på våra breddgrader. Det är ingenting som jag funder på sol, möjligen batterier, men var ska dessa placeras och till vilken kostnad?

Hade jag varit kanske 40 år yngre och/eller börjat min bana mera då hade kanske saken varit en annan, men inte nu. Jag kan inte längre göra så mycket åt min situation utan får infinna mig i det (världsläge) vi har har. Vi får hoppas kriget tar slut och att det blir stabilare i Europa.

Jag vill inte vara ovän med någon, men ibland måste man säga ifrån och s a s välja sida.

Putin är en ren sker gangster, hela Rysslands nuvarande regim och sedan lång tid en gangster- och förtryckarregim. Punkt.

(Den skönaste stunden på dagen är kvällen, den tidiga kvällen när jag får krypa i säng. Därav också den oftast tidiga morronen, om någon undrar över mina tidiga inlägg)

xxxxxxxxxxxxxxxxx

Brakseger för Labour i UK och Keir Starmer. En välutbildad och i grunden jurist och något av en medborgarrättskämpe. Han sägs ha omdanat partiet rejält och skiljt det från den stökiga tidigare vänsterinfluensen. Det har visat sig, även i Sverige man måste ha en grundläggande utbildning i botten för att styra landet. Kan gälla alla länder. Att man heter S räcker inte längre, är facklig företrädare eller ”bara” något annat att falla tillbaka på eller endast ha i ryggen räcker inte. Vi vet under S starka tid och Erlander vid makten var han enormt välutbildad med den tidens krav.

Jag hoppas UK ”rätar” upp sig nu efter den långa tiden av förfall då endast närmast överklassen gynnats. Med det sagt är det inte vad vi menar med traditionella bidrag som ska hjälpa (de fattiga). Det är arbete och försörjning som måste skapas.

Om S längre fram har för avsikt bilda regering (om läget blir sådant) kan man inte längre förlita sig till gamla meriter. Man måste in med nytt folk, folk som kan tänka både fritt och klart. Stockholms såseriet som nu är (även hos denna regering) måste få en ny dager. Det borde finnas folk med betydligt skarpare hjärnor i landet i övrigt, varför inte en norrlänning, en välutbildad norrlänning.

10 kommentarer

 1. Mique

  God morgon ”edor”! Jag har också tidiga vanor. Bra inlägg, det mesta stämmer väl överens med mina åsikter. Angående ditt behov av el; jag skulle satsa på ett par mindre VAWT-snurror och om du har tillgång till ett vattendrag, med någorlunda god fallhöjd, ett micro-vattenkraftverk, plus några kraftfulla batterier. Jag och min hustru har två mindre VAWT-snurror på vår tomt, men inget lämpligt vattendrag tillgängligt, vi har lyckats sänka vår elkonsumtion från stamnätet från 21000 KWh till 8000 KWh per år. Morgonstund är guld värd! PS. Stugan vi bor i är tilläggsisolerad och på sextio kvadratmeter fördelat på storstuga/kök, ett sovrum, förstuga och badrum. DS.

  • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

   Godmorgon! För mig finns tyvärr inga andra alternativ än vad jag nu har. Har 2 luftvärmepumpar. En dryga 10 år (mot 15) och en relativt ny med wifi-styrning. Den gamla fungerar sämre, vid -25 ger den lite värme, men går hela tiden oavsett kyla. Den nya däremot fungerar fantastiskt bra och vad jag hittills sett och även känt ger den full värme oavsett kyla. Saker blir bättre och bättre med tiden, så är det. Jag kan inte börja om på någon ny ”kula” om man så säger. Det blir väl hemmet i slutändan, men jag hoppas inte 🙂

   • Mique

    Hej ”edor”! Om du har möjlighet, så byt den äldre luftvärmepumpen till en nyare modell, luftvärmepumpar är bra att ha, mycket effektiva, jag och min hustru har två stycken av nyare modell.Vi har stängt av el-elementerna. Vi har även en mindre vedkamin i storstugan och en vedspis i köket, som vi använder lite då och då. ”Hemmet” ska du undvika in i det längsta!

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

     Jo det är min avsikt också, undvika hemmet så långt det är möjligt. Betr. byte värmepump har jag nog funderat på det, gäller min gamla. Men den går fint fortfarande och även när det blir varmt köra den omvänt. Det blir inte så ofta som du förstår med våra somrar. Men visst någon gång längre fram blir det väl en ny nr 2. Jag har källare (dåligt) där min nya verkar, därför wifi. Tar mig inte ner för egen maskin. Källare som du vet behöver värme året om och värmepumpar är inte bara bra för värmens skull. De ger en mycket finare inomhusluft. Mindre kondens än vad vi hade tidigare, ja i princip ingenting. Fönsterrutorna tidigare kunde bli imma på trots 3-glas. Nu ingenting.
     Häromdagen fick jag både en dålig och bra överraskning. Taxeringsvärdet var höjt rejält vilket betyder högra skatt. Så länge man bor i huset är det direkt ingen vinst. Visst ska man sälja så…man jag har ingen avsikt med det. Jag tänker bo kvar så långt det är möjligt. Hur länge vet jag inte. Det är knappast något jag själv bestämmer.
     Men tack för dina tips 🙂

     PS. Den direkta elen, elelementen är sedan lång tid bortkopplade/avslagna men fungerar fortfarande i fall att…direktverkande el torde vara det sämsta som idag finns. Bara ett på toan är i drift.

     PS2. Du vet jag byggde under den tid strömmen stod i topp, vill säga det skulle vara direktverkande el. Oljepannans tidigare plats blev nu ett rum man kunde utnyttja på annat sätt. Nu är varken olja eller direktverkande el något att ha.

     • Mique

      Hej igen ”edor”! Håller med dig om bättre inomhusklimat i samband med luftvärmepumpar och det dåliga med direktverkande el-element! Vi har ingen källare, torpargrund gällde då huset byggdes år 1691 av en ”skogsfinne”. Hurra, nu har frugan vaknat, nu blir det en kopp kaffe till! Ha det ”edor”, trevligt att konversera med dig!

     • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Skogsfinne? Fanns det runt Umeå? Jag trodde det var där du verkade. Låter mera som nere mot Dalarna och/eller Finnskogarna. Men det är ingenting du behöver tala om, om du inte vill.
      Tack detsamma för konversionen.

 2. Mique

  Hej ”edor”! Apropå finsk kärnkraft, så har finnarna börjat inse, att ”lägga alla ägg i samma korg” inte är så bra och att dagens generation, lägger ansvaret för slutförvaringen hos tusentals framtida generationer. Det bör nämnas, att Finland är det första och hittills enda landet i världen, som har tagit beslut om slutförvaring av sitt eget kärnavfall.

  • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

   Finnar är ett bra folk, mera lika norrlänningen. Sega och uthålliga. Bra nu med sammanslagningen inom Nato med både Finland och Norge med, även danskar givetvis och det mindre Island. Det gäller hålla stång mot ryssen nu. De kan bara inte som tidigare tro de kan ta för sig hur som helst. Någon gång är måttet rågat. Nu är det det.
   Ha det

   • Mique

    Jag och frugan håller fullständigt med dig angående finnar, norrlänningar, NATO och Putin! Själv är jag född i ett sydamerikanskt land, min far är född i samma land, min mor kom tillsammans med sina föräldrar som flyktingar till Kanada, från nazi-Tyskland i slutet av nittonhundratrettiotalet, min hustru är född på Kuba, jag och min hustru kom till Sverige som flyktingar i mitten av sextiotalet, vi var båda två, då tio år gamla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.