Stures Spalt

En till idol

Västerbotten har under hösten varit bortskämda med idoler. Fantastiskt begåvade ungdomar har visat sina förmågor. Men det räcker inte. I veckan fick VK sin egen idol. Åtminstone om vi ska tro Metros krönikör Hillevi Wahl.

Hon hakade på radioprofilen Annika Lantz som de senaste veckorna drivit en kampanj för att utjämna könsskillnaderna på tidningarnas sportsidor. Till sin hjälp har hon haft Gudrun Schyman som undersökande reporter.
Situationen på de undersökta tidningarna, givetvis med utgivningsort Stockholm, är ungefär som den var för VK 2002. Då kunde redaktionen konstatera att personerna som hade framträdande plats i tidningen uteslutande var män, eller mer exakt 77 procent män, berättade VK:s personalredaktör Gunnar Falck för Annika Lantz.
Ett omfattande räknearbete startade och en särskild pärm med kvinnliga experter togs fram så att inte valet av personer i hastigheten berodde på vana och slentrian.
Tydliga mål sattes för olika avdelningar och moment i tidningen och snart blev resultatet bättre. Räknearbetet fortsätter och tankemönstret sitter nu så starkt i kulturen att det mesta sker med automatik. Ett knappt år på tidningen kan jag konstatera att jag fått ärva ett väl fungerande system. Jag har inte upptäckt några skevheter i vår nyhetsbedömning eller missar på grund av detta. Tidningen har helt enkelt bara blivit bättre genom att spegla verkligheten på ett mer balanserat sätt.
Den senaste mätningen gjorde för några veckor sedan. Här är ett urval färska siffror (män/kvinnor):
· Förstasidan (48/52)
· VK grattar (50/50)
· Dagens fråga (35/65)
· Lördagsporträtt (44/56)
· Hur är läget (55/45)
Jag skrev om vår mätning för ett halvår sedan och kan konstatera att vi håller ställningarna på de flesta punkter. Till och med aningen bättre.
Ja, hur gick det då för sporten. Riktigt bra. Av bilderna så var 51 procent män och 49 procent kvinnor. Däremot är siffrorna lite sämre när det gäller framträdande personer i text, nämligen 64/36. Här har vi fortsatt lite att jobba med även om en viktig orsak är att tränar- och lagledaryrket fortfarande är en manlig bastion oavsett vem som utövar idrotten.
Som ni förstår är vi småstolta över resultatet. Men vi vill fortsätta jobba för att bli ännu bättre eller undvika att sjunka tillbaks. Bara för någon månad sedan uppmärksammades vi på att krönikörerna på första sidan, lördag efter lördag, endast bestod av män. Det hade helt enkelt utvecklats till en gubbhylla. Det är nu åtgärdat.
Vem är då VK:s idol, om Hillevi Wahl får bestämma:
”I dag är 48 procent av huvudpersonerna i VK kvinnor. Och Gunnar Falck är min nya idol. Nu ska jag börja räkna huvuden på sportsidorna igen!”
Välkommen i gänget, säger vi till Hillevi Wahl och andra kollegor. Balansen på tidningarnas sidor går att ändra. Bara man vill.
Trevlig helg!
 
Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.