Stures Spalt

Nutida växelbruk

Den medievärld som växer fram just nu upplevs av många som skrämmande. Själv är jag löjligt förtjust i alla de utmaningar som hopar sig. Internet framväxt har i grunden förändrat möjligheterna för folk att kommunicera, diskutera och samlas. Totalitära stater har allt svårare att kontrollera informationen, vilket gör det svårare att förtrycka folken. Ta bara Iran som exempel där vi via twitter och mobiltelefoner fick följa folkliga reaktioner i samband med valen.

Visserligen följer också ett antal problem. Det handlar bland annat om folk som mobbar och trakasserar. Även dessa har fått en ny arena men i stort överväger fördelarna många gånger om. Kan ni tänka er ett samhälle utan e-post, internet, webbtidningar, mobiltelefoner osv. Nej, att vrida tillbaks klockan är inget särskilt bra alternativ. Det var inte bättre förr. Men det är annorlunda idag.
I onsdags var jag av en tillfällighet på Aftonbladets gala det Stora bloggpriset. Till skillnad mot många andra liknande mediegalor var det påfallande få medieproffs. Där samlades istället gräddan av Sveriges bloggare som i ganska stor utsträckning består i vad vi kan kalla vanligt folk. Vad det nu är.
Bloggvärlden är ett bra tillskott i debatten. Den har sitt ursprung i folkdjupet och ger fler en chans att diskutera utifrån sin egen plattform utan redaktionella filter eller granskning. Håller man sig inom regelverken finns obegränsade möjligheter att uttrycka sin mening. Har du dessutom rätt tonträff kan en stor publik snabbt växa fram.
Själv är jag stolt över att VK kan tillhandahålla denna plattform i västerbotten genom vår bloggportal. Här har vi en fantastiskt diskussion. Är då allt så fantastiskt? Nja, kanske inte allt men bloggossfären brukar liknas vid en kör. Den enskilde sångaren kanske inte alltid har den bästa rösten men tillsammans skapar alla stämmorna ljuv musik.
I den senaste räckviddsmätningen ser vi också att vk.se och den traditionella tidningen kompletterar varandra. Tidningen ger möjlighet till fördjupning och översikt och webben till en snabb dialog och uppdatering. De flesta av våra läsare är därför också blandbrukare.
Sista tertialet hade VK:s papperstidningen i snitt 92.000 läsare dagligen, under december hade vk.se dagligen 128.000 ögonpar som tittade på sajten. Nettosiffran för detta blir enligt Sifo/Orvesto 163.000 personer som dagligen nyttjar våra produkter. En hissnande siffra.
Ur ett journalistiskt perspektiv är detta fantastiskt spännande. Vi har troligen aldrig nått så många människor som vi gör idag. Det är en ganska hygglig plattform att bygga vidare på i en helt ny värld.
Trevlig helg!
Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare.

En kommentar

  1. Korre

    Visst är det fantastiskt att det är hela 168 000 som dagligen nyttjar VKs produkter. Det kan ju aldrig vara så att det är delvis samman människor som nyttjar papperstidningen som använder siten?

    VK verkar inte vara för debatt på siten eftersom man inte tar in en del artiklar på denna utan bara har den i pappersupplagen. Det senaste exemplet är exploateringen av Nydalaområdet. Kan det vara så att även här finns VKs ägarintressen med i bilden och får inte störas av en nätdebatt? I dagens papperstidning finns en debattartikel om vindkraft på Holmön. Den finns inte på siten. Varför?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.