Styrketräning

Det blir aldrig lättare, man blir bara starkare!

Trött på att vara trött? Hur man blir pigg och orkar mer!

Håller mörkret på att äta upp dig? Här har du massor av tips för att bli piggare och orka mer!

Ljus är näring. När vi får så lite ljus som vi under den svenska vintern påverkas förstås kroppen, bland annat våra hormoner och biocykler. Den trötthet många känner på morgonen beror på att tallkottkörteln som producerar sömnhormonet melatonin fortsätter att producera hormonet på morgonen när det är så mörkt ute.

Det är svårt att komma ur sängen och komma igång. I värsta fall kan följden bli lättare depressioner, en känsla av håglöshet och minskad aptit, eller motsatsen – ett behov av att stoppa i sig mycket mat och sötsaker.
 Alla påverkas olika av mörkret. Vissa reagerar så starkt att de kan gå in i en depression. När tröttheten beror på depression ska man förstås vända sig till en läkare, som kan hjälpa till att hitta rätt behandling. Järnbrist, glutenintolerans eller andra sjukdomstillstånd kan också ligga bakom tröttheten. Det är i så fall bäst att kontrollera. Men i de flesta fall är det bara att konstatera – det nordiska mörkret gör oss trötta. Men det finns enkla knep för att bli piggare och orka mer.

Bli pigg genom att ta vara på ljuset

Ljuset är livsviktigt för vårt välbefinnande. Ta vara på det lilla som finns. Även en mulen dag mitt i vintern är dagsljuset starkare utomhus än lamporna inne. Efter en rask promenad på lunchen känner du dig mycket piggare och orkar ta tag i saker som du länge har skjutit upp. Efter promenaden kanske du upptäcker hur mörkt det är på din arbetsplats. Studier visar att hälsan påverkas av hur många meter ifrån ett fönster du sitter på dagarna. Försök att få en fönsterplats. Kanske går det att övertyga chefen om att byta ut det mörka möblemanget mot ett ljusare. Om du börjar titta på din arbetsmiljö med nya ögon kanske du ser saker hemma som kan förändras och bli energigivare istället för energislukare. Kanske är det hög tid att måla om vardagsrummet i en ljus färg istället för den där mörka gröna nyansen. Byta ut den blå soffan mot en vit. Under den mörka årstiden är det viktigt att tända upp så mycket som möjligt när man kommer hem. Undvik starka lampor i taket, som ger en otäck tunnelbanekänsla. Människan mår bäst av att omge sig med många små och spridda ljuskällor.

Ljusa färger men också starka färger piggar upp under vintern. Inred med varma mattor och textilier. Köp en stor vårbukett med blommor i starka färger och ställ på bordet. Du får en garanterad energikick som varar så länge blommorna står. Sätt på musik av några band eller artist du gillar. Sjung med – det ger garanterat energi. Känns mörkret ändå helt omöjligt att klara av den här vintern, och du har råd – boka en resa till ljuset. En skidsemester i ett vitt landskap, eller en badsemester på Kanarieöarna gör underverk och sitter i länge.

Mat och träning gör att du orkar mer

Tröttheten kan ha att göra med dina kost- och motionsvanor. Ingenting piggar upp så mycket som träning. Lyckohormonerna, endorfinerna, som bildas när man rör på sig, har en fantastiskt uppiggande effekt. Försök att röra dig 30-60 minuter om dagen. Allt räknas – promenader, raska steg uppför trapporna, cykelturer och städning. Det är kanske dags att se över dina matvanor. För att hjärnan ska kunna bilda den energi den behöver måste blodsockerhalten vara någotsånär jämn. Blodsockerdippar påverkar humöret – man blir både nedstämd och håglös. Börja dagen med en ordentlig frukost, gärna med grapefrukt och fullkornsbröd. Sprid ut måltiderna över dagen.

Ta en frukt och en proteinbar som mellanmål. Välj fiberrik mat som frukt, grönsaker, fullkornspasta och ris- och baljväxter. Ansträng dig och laga ny färgstark mat från t ex Indien, med spännande kryddor, gärna tillsammans med dina gäster. Det ger en garanterad energikick. Hur fungerar magen? En orsak till trötthet kan var förstoppning.

Studier har visat att personer som äter mer fibrer har mindre besvär med trötthet, psykisk stress och inlärningssvårigheter. Kaffe, te och choklad innehåller koffein och är bra uppiggare. Men det är bäst att vara försiktig med dryckerna på kvällen eftersom koffeinet kan störa nattsömnen. Om tröttheten inte släpper kan det vara värt att pröva en kur med något naturpreparat som sägs ha uppiggande effekter. Ginseng ökar celllernas energiproduktion och syreupptagningsförmåga. Rosenrot fungerar stimulerande och upppiggande. Ginkgo biloba, rysk rot, schisandra och Q10 sägs också pigga upp. Beta-Alanin ger en riktigt skön boost inför träningspasset. Tänk på att man inte ska äta preparaten jämnt.

Unna kroppen omvårdnad

Hela kroppen – hyn, huden och håret påverkas av mörkret. Huden känns torr och osmidig, håret livlöst och trist. Vintern är den bästa årstiden att unna kroppen omvårdnad. Att bli ompysslad och omhändertagen ökar välbefinnande och gör en garanterat piggare. Våga lyxa. Klipp dig en ny frisyr. Boka en tid för en helkroppsmassage?

Besök ett rum på en härlig SPA-anläggning över en helg. Kompa ut ett par timmar och ta en lång skön sovmorgon! Kanske behöver kroppen de där extra timmarna för att komma ikapp igen. Unna dig en skön stund på kvällen. Tänd några ljus, kryp upp i soffan under en filt med en god bok eller en inbjudande resekatalog. Du blir garanterat piggare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.