Fotografering och tyska turister.

Av , , Bli först att kommentera 3

Hej bloggen,

 

en vän till mig har nyligen dragit igång en webbutik där det finns jättesnygga solglasögon som är hur prisvärda som helst. Han är fortfarande dock alldeles i startgroparna och ville idag ha hjälp av mig som modell på en fotografering till bilder vi båda två kan använda.

Så kostymen åkte naturligtvis på! 😉 😀

Vi höll till vid älven nere vid Väven och mitt i fotograferingen gick ett gäng tysktalande turister förbi. Jag själv är utbildad tysklärare och förstod exakt vad de sa, men det visste ju inte de om.

 

I alla fall, en av dem frågade sig själv vad det kunde vara för något vi fotograferade till, varpå en av de andra med ironi i rösten sa något i stil med ’Det måste vara reklambilder för gubbstrumporna han har på sig’.

 

Hahaha!!

Håll koll på våra sociala medier framöver om ni senare vill se hur bilderna sedermera blev.

Ha det fint och SuitUp!

 

Ps. Kolla förresten gärna in www.thedupond.com ds.

Mina fem regler gällande färger när jag klär mig.

Av , , Bli först att kommentera 3

Här kommer fem saker gällande färg och mönster jag tänker på och strävar efter att efterleva när jag klär mig:

  1. Byxan ska vara ljusare än kavajen.
  2. Skjortan ska vara ljusare än kavajen.
  3. Slipsen ska vara mörkare än skjortan, men kan vara både mörkare eller ljusare än kavajen. Så länge kontrasten inte blir för stor.
  4. Strumporna ska ha samma färg som byxorna, eller en ljusare nyans av samma färg.
  5. Åtminstone ett plagg eller en accessoar ska vara mönstrad och åtminstone ett plagg eller en accessoar ska vara helfärgad.

Profilbld SuitUpNorrland

 

Detta handlar alltså om mina personliga preferenser, vad jag själv tycker att jag passar i och vad jag känner mig bekväm i. Sannolikheten att det finns många som med framgång bryter mot någon eller alla av dessa ’regler’ betraktar jag som stor.

Hur jag har kommit fram till de här reglerna kan det säkert vara någon som frågar sig. För mig handlar väldigt mycket om kontraster, så till den mån att det är något jag försöker undvika till så stor grad som möjligt. Åtminstone allt för stora och iögonfallande kontraster. Jag tycker mig ha kommit fram till att kontrasterna i mina outfits blir en aning för stora och en aning för iögonfallande om jag bryter mot dessa regler.

Testa gärna att följa dem nästa gång du klär dig, om du vill!

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

ps. det uttalas [axessoar]! Visste ni det? ds.

Såhär knyter du halsduken allra snyggast!

Av , , Bli först att kommentera 2

Vi är mitt i det som i klädesbranschen kalla AW16. Nej, det handlar inte om någon pågående ”After Work”, utan det handlar om säsongen Autumn-Winter 2016. Vilket innebär de kanske allra mest intressanta årstiderna, åtminstone rent klädmässigt och sartoriellt sett.

 

Hösten och vintern betyder ’lager på lager’ och diverse accessoarer. Höstens och vinterns kanske mest efterlängtade och mest sofistikerade accessoar är halsduken, i alla fall i mitt tycke.
Halsduken fyller dels ett praktiskt och funktionellt syfte i att värma oss runt halsen och om bröstet, men även ett estetiskt syfte eftersom en halsduk i en färg som smälter in med den övriga outfitten (jag gillar murriga och jordiga färger) och en snygg halsduksknut är oerhört snyggt. Halsduk

Hur man knyter halsduken är såklart upp till en själv, så i det här inlägget kommer jag att berätta vilka mina favoritknutar är, när jag använder mig av dem och varför jag använder mig av dem just då.

 

  • När det är sensommar eller tidig höst och svalt ute (5-10 grader), men att solen ändå värmer en aning när den är framme föredrar jag att ha rocken uppknäppt och att låta
    halsduken endast ligga runt nacken och hänga fritt framför kroppen. Eventuellt slänga upp ena änden av halsduken över den bortre axeln. Det ser väldigt elegant, men ändå avslappnat ut. På det här sättet fyller halsduken ingen större praktisk funktion. Det är bara jäkligt snyggt!

 

  • Enkelknut
    En snygg enkelknut runt halsen. Tidlöst!

    När temperaturen ligger just ovanför nollan (0-5 grader) låter jag halsduken ligga på samma sätt som på föregående punkt men med skillnaden att jag gör en enkel knut framför kroppen.
    Änden som jag sedan lyfter upp mot hakan för att dra åt knuten med, vecklar jag ut åt sidorna för att den ska bli bredare innan jag låter den hänga innanför den stängda rocken. Ju kallare och ju närmare nollan vi är, ju högre upp mot halsen har jag knuten.
    Alltså, är det runt 5 grader och soligt har jag i höjd med bröstkorgen. Är det å andra sidan 0 grader och molnigt har jag dragit upp knuten till halsen för att det ska värma däruppe lite mer.

  • Flätknuten
    Den här knuten tycker jag är snygg samtidigt som den värmer runt halsen.

    Har vi kommit under ”nollan” och ligger på ungefär 0 till minus 10 grader brukar jag köra den halsduksknut som är min personliga favorit rent estetiskt och förmodligen näst bäst ur ett praktiskt perspektiv.
    Man börjar med att hålla i halsduken med båda händerna framför sig, sedan korsar man de båda ändarna bakom nacken så att båda kommer fram igen framför kroppen.
    Sedan sticker man ner den högra änden under det understa varvet av halsduk på framsidan, knuten är sedan färdig när man stuckit ner den vänstra änden mellan högra änden och det understa varvet av halsduken på framsidan. Den påminner om en fläta och är förhållandevis tät runt halsen.

  • Enligt mig gör den här knuten sig allra bäst när det är ordentligt kallt ute.
    Enligt mig gör den här knuten sig allra bäst när det är ordentligt kallt ute.

    Slutligen har vi den halsduksknut jag allt som oftast använder mig av när det är som kallast ute, alltså ungefär 10 minus eller kallare. Den är tät mot halsen, förmodligen bäst ur ett praktiskt värmande perspektiv och enligt mig den näst snyggaste på min lilla lista.
    Du knyter den genom att först hålla halsduken framför dig, sen lägger du halsduken mot adamsäpplet ungefär, sen korsar du de båda ändarna över nacken så att de kommer fram igen över varsin axel.
    Därefter drar du lite lätt i ändarna för att halsduken ska sitta tillräckligt tätt mot halsen. Sen gör du en enkelknut med ändarna och vecklar ut den änden du drar uppåt när du drar åt knuten.
    Jag har alltså valt att göra den här knuten under det övre varvet av halsduken och har tyckt att det blir både varmt och snyggt. Eftersom de båda ändarna hänger i ytan mellan slagen som annars är öppen för väder och vind, hjälper de också till att värma en aning eftersom den ytan blir mer stängd.

I alla ovan nämnda knutar bör man sträva efter att hela tiden veckla ut halsduken på bredden på så många ställen som möjligt för att den ska värma så stor del av halsen som möjligt. Extra viktigt blir det förstås ju kallare det är ute. Angående längden på halsduken så förespråkar jag att de ska vara så långa att de lösa ändarna som hänger löst efter att knuten är färdigknuten, når en bra bit ner över låren. Gärna ända ner till knäna. Det är riktigt snyggt när delar av halsduken syns lite grann just under en ”peacoat”. De flesta halsdukar brukar vara cirka 180 cm långa. Jag personligen förespråkar att längden ska nå en bit över 200 cm för att det ska bli så snyggt som möjligt när man knutit halsduken.

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Detta evenemang vill du inte missa.

Av , , 8 kommentarer 6

Lördagen den 15:e oktober arrangerar SuitUpNorrland tillsammans med Kaffevagnen Uno evenemanget ”Trampa i kavaj”.

Temat är herrkläder och herrstil. Det hela går ut på att man klär sig i kostym eller originell kavaj, möter upp en grupp likasinnade och välklädda personer på Renmarkstorget i centrala Umeå klockan 12.30 och därefter tillsammans i ett lugnt och sansat tempo cyklar en på förhand bestämd rutt där Kaffevagnen Uno åker före cyklisterna och visar vägen.Under cykelturen kommer det sedan att göras lite olika stopp med kaffeservering hos diverse lokala företag som kommer att sponsra med lukrativa priser. Dessa priser kommer sedan att lottas ut efter cyklingen.De sponsrande företagen presenteras på Facebook-evenemangets sida under veckan.


Vi beräknar att cykelturen kommer att ta 45-60 minuter. De sponsrande företagen ger alla deltagande cyklister fina erbjudanden fram till och med söndag den 23:e oktober.
Anmälan är bindande och görs absolut senast på plats på Renmarkstorget via mail till [email protected]
I mailet skriver man sitt namn, sitt telefonnummer och sin mailadress. Detta kommer sedan att skickas till företagen som har sponsrat evenemanget för att de ska veta vilka som har deltagit i cyklingen och därmed har rätt till erbjudandena.

Den enda klädkoden som gäller för evenemanget är att det ska vara uppklätt och välklätt.
Här kommer några förslag på vad det skulle kunna innebära:
– kostym (med eller utan kostymväst) eller kavaj och udda byxa.
– skjorta eller polotröja.
– slips eller fluga och eventuell bröstnäsduk
– accesoarer som hattar, hängslen, scarfs, armbandsur och fickur, monoklar och cigarrer
– Skor som Chelsea boots, loafers, Oxfords eller andra stilrena skor.

För att delta i utlottningen av priser ska man alltså ha anmält sig innan vi startar cyklingen och ha deltagit i cyklingen. Det är okej att ansluta till cyklingen under ruttens gång om man inte kan eller hinner till 12.30, sålänge man är anmäld innan.

Ta tillfället i akt att klä upp dig, att vara med i utlottningen av fina priser och att nätverka med andra Ume-bor med intresse för herrstil och herrkläder!
Sprid gärna evenemanget!

Ha det fint och SuitUp!

Såhär såg frisyren ut innan besöket hos Art by Wixners. Hur den såg ut efteråt?

Av , , Bli först att kommentera 3

DSC_2697

I fredags morse (23/9) var jag och besökte Art by Wixners för att få mig en ny frisyr. En tid var bokad med tredje generationens ägare av salongen, nämligen Jonas Wixner. Det var första gången jag gick till honom. Att döma av delar av hans CV såsom:

  • En av fyra nominerade till årets frisör i Sverige 2014.
  • Ambassadör för Intercoiffures program ”Education for Life”.
  • Utbildare av andra frisörer i Sverige som sax- & klipptekniker.

var jag på förväg helt övertygad om att jag skulle gå därifrån med ett tillfredsställande resultat. Mitt hår blir oerhört tjockt när jag inte har klippt mig på 3-4 veckor, nu hade mitt hår inte sett saxen på 5-6 veckor, så Jonas hade verkligen en ordentlig Ryamatta att jobba sig igenom. Det jag hade klart för mig innan var att jag vill ha kortare hår på sidorna och lite längre mitt på huvudet, med en successiv övergång från det korta på sidorna till det långa på huvudet. Det var preferenserna jag gav Jonas att utgå ifrån när han konsulterade om vad som skulle passa mig och min ansiktsform.

 

Jonas Wixners kommentar om klippningen:
 – När det gäller klippningen så var det mycket volym på sidorna just över kronpartiet, och där ska det vara kortast för att få bäst form och formen vi skapade efter var en maskulin rak form.
Sen ville vi bygga upp lite volym uppe på hjässan och skapa en frisyr med många variationer så att håret kan ligga åt sidan, snett bakåt, bakåt och framåt, allt för att man ej ska bli så less på frisyren om man har samma varje dag.
Min övertygelse om ett tillfredsställande resultat, som jag på förväg hade slog sedermera också in.
Såhär blev nämligen resultatet:
DSC_2707

Den nya frisyren får ett léende och tummen upp!

DSC_2714

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill ni boka en tid hos Art By Wixners når ni dem på telefonnumret 090-77 23 16

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Trampa i kavaj lördag 15:e oktober

Av , , Bli först att kommentera 1

Lördagen den 15:e oktober arrangerar SuitUpNorrland tillsammans med Kaffevagnen Uno evenemanget ”Trampa i kavaj”.

Temat är herrkläder och herrstil. Det hela går ut på att man klär sig i kostym eller orginell kavaj, möter upp en grupp likasinnade och välklädda herrar på Renmarkstorget i centrala Umeå klockan 12.30 och därefter tillsammans i ett lugnt och sansat tempo cyklar en på förhand bestämd rutt där Kaffevagnen Uno åker före cyklisterna och visar vägen. Vilken cykel ni väljer att cykla med är helt struntsamma, fokus är som sagt på klädseln.
Under cykelturen kommer det sedan att göras lite olika stopp med kaffeservering hos diverse lokala företag som kommer att sponsra med lukrativa priser. Dessa priser kommer sedan att lottas ut efter cyklingen.

Vi beräknar att cykelturen kommer att ta 45-60 minuter. De sponsrande företagen ger alla deltagande cyklister fina erbjudanden fram till och med söndag den 23:e oktober.
Anmälan är bindande och görs absolut senast på plats på Renmarkstorget via mail till [email protected]
I mailet skriver man sitt namn, sitt telefonnummer och sin mailadress. Detta kommer sedan att skickas till företagen som har sponsrat evenemanget för att de ska veta vilka som har deltagit i cyklingen och därmed har rätt till erbjudandena.

Förslag på vad man kan komma klädd i till evenemanget:
– kostym (med eller utan kostymväst) eller kavaj och udda byxa.
– skjorta eller polotröja,
– slips eller fluga och eventuell bröstnäsduk
– accesoarer som hängslen, armbandsur, monoklar och cigarrer
– Skor som Chelsea boots, loafers, Oxfords eller andra stilrena skor.

För att delta i utlottningen av priser ska man alltså ha anmält sig innan vi startar cyklingen och ha deltagit i cyklingen. Det är okej att ansluta till cyklingen under ruttens gång om man inte kan eller hinner till 12.30, sålänge man är anmäld innan.

Ta tillfället i akt att klä upp dig, att vara med i utlottningen av fina priser och att nätverka med andra Ume-bor med intresse för herrstil och herrkläder!
Gå gärna med i evenemanget på Facebook och dela det vidare!

 

 

Vad tusan gör vi detta för?

Av , , Bli först att kommentera 1

Vilka är vi och varför gör vi det här?

Med inspiration från det sartoriella Italien och med Norrland som bas delar vi med oss av våra upplevelser, tankar och synsätt på herrkläder, stil och elegans ur lite olika perspektiv. Vi är idag hemmahörande i ’Björkarnas stad’ Umeå och har de senaste åren inspirerat varandra till att klä oss väl och uppmärksammat varandra på detaljer i klädstilar och outfits som är såväl olika praktiska, som olika tilltalande rent estetiskt.DSC0016-300x200

Genom ett ständigt sug efter att lära oss nya saker och genom att hela tiden hålla oss pålästa om det som är mest aktuellt för tillfället, men framförallt vad som är mest hållbart i längden tillägnar vi oss den kunskap som krävs för att regelbundet kunna dela med oss av relevant och givande läsning samt inspiration till er. Det vi skriver är inga kandidatuppsatser och vi har heller inga akademiska ambitioner. Därför lämnar vi alla källor därhän samtidigt som vi på förhand vill förtydliga att vi ser våra personliga preferenser som föränderliga över tid, vilket kan ge till följd att vi tycker en sak en gång och en annan sak en annan gång.

 

Kan man låta den bakre delen av slipsen vara längre än den främre?
Kan man låta den bakre delen av slipsen vara längre än den främre?

Vi upplever och tror att gemene man inte vågar ”klä upp” sig i den grad denne egentligen skulle önska. Det är lite iögonfallande med en person som till exempel bär en kavaj när denne fikar på stan med en vän, när denne ser en film på bio eller i viss mån till och med när denne är på fest en lördagskväll. I viss mån i lite olika grad beroende på var man befinner sig, men visst är det så?! Så tycker inte vi att det ska vara.

Dessutom går det inte att komma ifrån att man, medvetet eller omedvetet, förknippar vissa klädstilar med en viss typ av personlighet eller människor. Vi vill försöka nagga lite på tankesättet att en välklädd man per automatik är en viss personlighet. Att man åtminstone inte medvetet ska tänka att ’den här personen är si eller så’.

Det går heller inte komma ifrån att vi här uppe i Sverige har ett något annorlunda klimat i jämförelse med resten av Europa och världen. Detta ger till följd, upplever vi, att många här uppe prioriterar funktionaliteten i sin klädsel på bekostnad av det som är mer estetiskt tilltalande i lite väl hög utsträckning när det blir lite kallare. Vi låter med andra ord vår stilfrekvens sjunka, i takt med sjunkande temperaturer.

Syftet med det vi skriver och publicerar är inte att alla ska fredagsmysa i kostymen eller gå i en trenchcoat i 35 minusgrader. Vi vill snarare inspirera till att man i högre grad än nu ska våga klä upp sig genom att vi delar med oss av våra upplevelser, tankar och synsätt på herrkläder stil och elegans ur olika perspektiv. Det kommer att vara såväl seriöst som ironiskt mot oss själva och andra, men även en del beröm och sågningar.

Hur klär man sig elegant på vintern utan att frysa?
Hur klär man sig elegant på vintern utan att frysa?

Bilderna vi delar med oss av, främst på Instagram handlar om att ge inspiration. Det rör sig inte på något sätt om några stylingtips! Folk uppskattar uppenbarligen det sätt, på vilket vi försöker inspirera. I dagsläget har vi ungefär 13.000 personer som följer det vi lägger upp på Instagram.
Stylingtips som jag berörde tidigare kommer vi å andra sidan att kunna erbjuda längre fram. Undrar ni vilken kavaj ni kan använda vid de allra flesta tillfällena, vilken slipsknut som passar bäst till skjortan ni har hängandes hemma i garderoben, vilka skor som passar till den ljusa sommarkostymen eller vilka outfits ni kan sätta ihop med olika kläder så kommer ni kunna ta hjälp av oss. Så håll utkik!

Genom allt detta hoppas vi sprida medvetenheten om vad det innebär att klä upp sig, att få gemene man att börja reflektera över sina klädval och få fler att våga klä upp sig. Det vi delar med oss av rör sig inte på något sätt om rätt och fel utan handlar snarare om våra tolkningar och det finns med största säkerhet undantag som bekräftar regeln i allt vi skriver.

Hur som helst, hoppas ni kommer att gilla det!

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

 

 

Vilka kavajslag finns det?

Av , , Bli först att kommentera 2

Vissa menar att vilket slag det ska vara på kavajen handlar om personliga preferenser medan andra menar att det är en fråga om proportioner. Därom tvistar med andra ord de lärda. Huruvida man vill räkna mig till ’de lärda’ eller inte låter jag andra avgöra, men klart är i alla fall att jag har mina personliga preferenser klara för mig. Så nu tänkte jag dela med mig av dem i ett kort men innehållsrikt blogginlägg.

 

Dubbelpuffra

Ett av mina second hand-fynd med något bredare peak-slag.

Som alltid när man sätter ihop en outfit handlar det enligt mig i väldigt hög utsträckning om proportioner. På samma sätt som breda slag harmoniserar bäst med bred slips och en något högre skjortkrage, harmoniserar av förståeliga skäl även smala slag bäst med smal slips och en något lägre skjortkrage. Ytterligare en sak att reflektera över är vad som faktiskt klär ens ansikts- och kroppsform bäst. De senaste årens trend med glasspinne-smala slag har gett många ett oharmoniskt intryck. Smala slag kräver också ett smalt ansikte, på samma sätt kan även alldeles för breda slag förstärka intrycket av ett redan smalt ansikte och därmed ge oönskad effekt.

 

Peak-slag

Peak-slagen är spetsiga och brukar normalt även vara de allra bredaste slagen. De kännetecknas av att den undre delen av kavajens gorget (partiet där slagen möter kragen) ofta är något bredare och spetsigare än den övre. Detta är för övrigt mina personliga favorit-slag.

 

 

 

 

Gorget Karlandfriends

Här bär jag en av mina absoluta favoritkavajer med lite bredare notch-slag och en förhållandevis högt placerad gorget.

Notch-slag

Dessa trubbiga slag å andra sidan, tenderar istället vara något smalare även om de emellanåt också kommer i lite bredare utföranden. Den undre delen av kavajens gorget är vanligtvis lika bred som den övre delen.

 

Sjalslag

Dessa kännetecknas av att de saknar gorget och att de i enlighet med namnet påminner om hur det ser ut när man bär en sjal runt nacken. Sjalslagen hör hemma på smoking-jackan, ingen annanstans. På smoking-jackan kommer de i ett silkesutförande för att ge en liten textur-kontrast mot resterande del av smokingen, som i sin tur består av ull.

 

Bredd och höjd

Bredden och höjden på slagen kan emellanåt variera oavsett vilket utförande de är i. Det man kan tänka på är att ju högre upp kavajslagens gorget är placerad, ju mer fokus kommer omedvetet att riktas från iakttagaren mot passformen över axlarna på kavajbäraren. När gorgeten tvärtom placerats längre ner mot bröstet på kavajbäraren, kommer fokus från den som iakttar istället omedvetet riktas hur passformen är i midjan.

 

Avslutningsvis vill jag nämna att bara för att trenden med glasspinne-smala slag är passé och att de bredare slagen blir allt mer vanliga, ska man inte ta det till sin överdrift och skaffa kavajer med slag som sträcker sig längre ut än kavajbärarens axlar. Måttlighet är en dygd, kom ihåg det!

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

 

ps. har ni besökt Karl and friends? ds.