Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Vem vill vara eller bli politiker

Att vara politiskt aktiv i en kommun innebär möjlighet att få vara med och påverka hur ens egen hemort ska vara i stort som smått. Hur skolan ska se ut hur vården och omsorgen skall bedrivas, hur samhällsplanering ska fortskrida och att ta hand om kommunens ekonomi dvs. Att skattepengarna används till rätt saker på rätt sätt.

Gemensamt för de politiskt aktiva är, troligen, att man vill vara med och förbättra för kommuninvånarna. Som politiskt aktiv i en kommun innebär det för merparten att vara fritidspolitiker, dvs det är inget heltidsarbete. I lilla Vindeln finns 2 kommunalråd  (Tycker jag är helt fel), 1 oppositionsråd , en socialnämndsordförande på 32% och en utbildnings och fritidsnämndsordförande på 32%. Kan vara någon fler som får lön men jag kommer inte på någon fler.

Som fritidspolitiker försöker man att genomföra vallöften som man tillsammans med den moderata gruppen beslutat om. Löpande åsikter och idéer förs fram som sedan en majoritet i respektive partigrupp beslutar om man ska gå vidare med, ”genom demokratisk röstning”.

Frågan är. Vem vill vara eller bli politiker? Det är en del kvällsmöten med sin egen grupp eller med oppositionspartier eller med mer eller mindre glada kommuninvånare. En mängd handlingar att läsa, lära sig så mycket som möjligt om alla verksamheter utan att vara och peta för mycket i densamma.
Många politiker hoppar idag av sina uppdrag av olika skäl. Många hoppar av för att de helt enkelt inte orkar mera, eller för att de får för mycket kritik av medborgare eller andra partikamrater. ”Det går inte att ha glaskäke om man är politiker så man måste lära sig att utstå spott och spä”.

Det är trots allt ett intressant uppdrag. Tyvärr har min tid inom politiken präglats av besparingar och åter besparingar. En del beslut som man varit med om har varit okej men tyvärr så överväger de tråkiga. Det skulle vara betydligt enklare om det var bättre tider och pengar hade funnits i överflöd, men tyvärr är fallet inte så i vår fina lilla kommun, som efter år av misskötsel har hamnat i detta läge. Så det är bara att bita i det sura äpplet och göra det bästa av situationen. För mig ligger vinsten i att kunna påverka så att mina idéer och tankar kanske genomförs och det är det som gör så att man orkar hålla på. Att jag dessutom sen barnsben alltid brytt mig och lagt mig i saker och ting gör det mycket svårt att inte hålla på trots allt.

/Sunken

 
PS: Winston Churchill sa: Att våga ändra sin åsikt visar att man är klokare idag än igår. Jag tycker att en sund politiker ska kunna erkänna om man gjort fel och även kunna ändra sin åsikt. Lite mera Winston anda skulle inte skada i Vindeln och hela Sverige för den delen.

 

 

Etiketter: ,

9 kommentarer

  1. Terttu

    Bra Sunken när klargör dina politiska tankar. Man ska brinna för saker. Då vill man förändra och påverka i kommunen, vara lyhörd om var som händer..

  2. Osian

    På tal om att vara lyhörd. Nu ska det tydligen sparas 2miljoner ytterligare på skolan är detta sant?

  3. Mikael Sundling

    Svar till Osian (2009-07-30 15:03)
    Delvis rätt!
    En felbudgetering som uppdagats ger oss 2miljoner i underskott och detta måste sparas in på något sätt, annars får vi inte en budget i balans. Men det är inte sagt att hela summan ska tas inom skolans värld. Vi får se om majoriteten vill göra en bred översyn av hela kommunens verksamheter så vi kanske slipper att spara mer inom skolan och omsorgen.

    Med andra ord kan jag inte ge dig ett rakt svar nu var pengarna skall tas för tillfället.

  4. Winston

    Ska inte en kommunpolitiker primärt och på förtroendebasis agera utifrån vad väljarna vill? Dvs i någon mening vara passiv.
    Den politiker som huvudsakligen drivs av viljan att påverka ’så att mina idéer och tankar kanske genomförs’ måste väl ha missat en del av den demokratiska grundtanken.

  5. Mikael Sundling

    Svar till Winston (2009-07-30 21:06)
    Solklart agerar man utifrån vad väljarna vill. Det är dom som har valt in mig och så länge jag får fortsatt förtroende för jag deras talan. Idéerna som jag presenterar inom kommunalpolitiken är alltid förankrade i partiet genom medlemsmöten och styrelsemöten. Att man ibland inte är överens om vissa frågor förekommer också, men då röstar man och sidan med flest röster vinner. Det är demokrati!

  6. Ulf Kämpeback

    Hello ..

    Helt klart är det så att det tar allt för mycket tid, slit och få saker att glädjas över + att det ”äldre” politikerna borde vara bättre på släppa fram unga förmågor som vill saker, det borde kommunerna se och dra nytta av.

    Bra skrivet, det får mig att tänka tillbaka på det egna åren inom politiken i Bjurholm, där det kändes som att min egen åsikt spelade ingen roll så jag slutade som fritidspolitiker och blev idag ett bloggande vildsvin i stället, då finns det ju faktiskt folk som läser det jag skrivet ibland.

    Kör hårt & ge inte upp !!

    Ulf Kämpeback
    http://www.gronaker.se

  7. Janne Pettson

    Winston C sa också ”Driv ner råttorna i sina hålor”, när arbetarna protesterade över sina villkor i de Engelska kolgruvorna. Man kan alltid hitta citat som passar ett syfte hos politiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.