Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Moderat politik i Vindeln

Några saker som vi prioriterar högt inom vårt parti.

Sociala:
Mer händer behövs inom vården så att personal och brukare ska få en bra tillvaro. Alternativa driftsformer tycker vi behövs inom vården för att öka mångfalden. Brukarna ska själva i möjligaste mån själva få bestämma vilket form av boende de vill tillbringa sin sista tid i. Fler aktörer än bara kommunen ger dessutom de som arbetar inom äldreomsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Vill de som arbetar starta en egen resultatenhet (intraprenad) så ska de ges möjlighet till detta.
 
Sociala ska återinföra den uppsökande verksamheten på kvällar och helger dvs. Socialsekreterare ska uppsöka "kända" fester och kontrollera att ungdomarna sköter sig snyggt och lagligt. Vi anser att en del som ligger i riskzonen för ett eventuellt missbruk kan få sig en tankeställare när de får ett besök av sociala.
 
Skolan:
Inom skolan ska det snabbt sättas in resurser för de barn som behöver mer stöd än vad den vanliga undervisningen kan erbjuda. Det får inte existera fall där barnen kommer i kläm pågrund av byråkrati. Byskolorna är viktiga för dessa byars och angränsade byars utveckling. Det som är avgörande om skolorna ska få vara kvar är elevunderlaget. Det sticker vi inte under stolen med. Men att en skola med färre elever än tätortens skola ska kunna ha något högre lärartäthet accepterar vi. Kvalitén på utbildning får ej försämras pågrund av för få elever. Lärarna och föräldrarna själva är de som ska avgöra när den gränsen är nådd.
 
Vi är inte främmande för olika driftsformer inom skolans värld. Intraprenader, entreprenader välkomnar vi! Detta är viktigt för att föräldrarna själva ska få välja den skola som de anser är bäst just för deras barn. Att lärarna får fler arbetsgivare att välja mellan anser vi också är bra.
 
Fritid:
Vi förordar en nybyggnation i stället för lappa och laga den gamla simhallen. En hoppdockning med befintlig ishall skulle ge oss rejäla energibesparingar och en mer funktionell byggnad. (Men innan det kan ske måste ekonomin tillåta det!) Så därför är vi motståndare till fortsatt renovering av den gamla simhallen. Åtskilliga som kan det här med byggnationer säger att en renovering blir dyrare i längden. Vi litar på deras expertis!
 
En föreningspott till de föreningar som ej tillhör det utbyggda Umeälvsområdet skulle ge de ideella föreningarna i den delen av kommunen bra förutsättningar att satsa på vad de anser är viktigt för deras förening. Föreningslivet är bland det viktigaste vi har i vår kommun.  
Företagande:
Att starta och driva företag i vår kommun ska vara enkelt. Företagarna ska känna att det är tryggt att driva ett företag i vår kommun. Kommunen ska vara behjälplig med en näringslivsfunktion som ska hjälpa de små företagen med allehanda ting. Kommunen ska på ett snabbt och effektivt sätt vara behjälplig med tillståndsprövningar mm. Minimal byråkrati är viktigt för att ett företag ska vara konkurrensmässigt.
 
Ger mig där nu. Det kommer mera!
/Sunken
 
PS: Nya Moderaterna i Vindeln = Det borgerliga alternativet!
 
Etiketter: , , , , , , ,

25 kommentarer

  1. Erik

    Men hur ska modereraten kunna få igenom detta?Ni klarade ju inte av göra ett budgetförslag förra året.

    Hur tänkte ni nu?

  2. Jorden anropar Erik

    Få se nu i den sista budgeten satt de splitrade internkrigande socialisterna tysta utan ett enda pip.
    Den budgeten var det endast Allianspartierna som beslutade om fast den som tiger samtycker eller hur det nu var?

  3. En som blir förbannad

    Allt ska ut på entreprenad! Det är lösningen på allt! Nej, vänta nu ljuger jag. Om det inte funkar säknker vi skatten! Så trummar M på både lokalt och centralt. Se vad det ledder till. Ökande klyftor i samhället och de som tjänar mest får ännu mer. Det har till och med M tagit fram siffror på. Men lite nyfiken blir jag… hur ska M i Vindeln ha råd med allt detta?

  4. (M)örklägger Västerbotten

    Endast 1.7% ska satsas på infrastrukturen här i Västerbotten fram till 2020 enligt den nu sittande regeringen.

    Vill vi bo kvar här uppe verkar vi behöva byta regering?

  5. Ett exempel på moderat politik

    184 procents ökning av socialbidrag.
    Publicerat 22 juni, 2010

    ”Hammarö kommun beräknar att innevarande års kostnader för försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) kommer att landa på tolv miljoner kronor. År 2006 låg summan på 3,4 miljoner kronor, 2009 på 9,8 miljoner kronor. Ökningen har bland annat inneburit att det har skurits kraftigt på äldreomsorgen och personaltätheten där. Hans Bäckfalk, socialnämndens ordförande i Hammarö kommun, menar att huvudorsaken till de ökade kostnaderna beror på regeringens förändringar i socialförsäkringssystemet”.

  6. Jag har börjat spara...

    I Finland, som avreglerade sin fordonsbesiktning för ungefär femton år sedan, har priserna mer än fördubblats. Det kan kosta upp till tusen svenska kronor att besiktiga sitt fordon i Finland.

  7. Bilprovningsprovningprovare

    BILPROVNINGEN har av en moderat riksdagsman kallats ”världens effektivaste bilprovning”.

    Vi har Europas lägsta priser. Det enda som är säkert med det som nu sker är att det blir dyrare för kunderna, det har ministern själv erkänt.

    Så varför gör man så här?
    Svaret är enkelt: Profitörerna ska in, här som på alla andra områden. Oj, vad de kommer att hitta många fel, de stora privata märkesverkstäderna, när de också ska syssla med bilprovning. Och vem ska kontrollera att det går rätt till? Behöver man kanske rentav inrätta en ny statlig myndighet, en bilprovningsprovning?

  8. Mikael Sundling

    Svar till Ett exempel på moderat politik (2010-08-12 14:21)
    Trots den ekonomiska krisen har de flest kommunerna klarat sig bra. Vore konstigt om inte socialbidragen ökade i och med att detta är de värsta finansiela krisen sen depressionen vi hade på 1930talet.

    Visst är det tråkigt att försörjningsstödet ökar!
    Men viktigt är att ingen blir ställd på gatan för att man inte klarar sitt leverne.

  9. Mikael Sundling

    Svar till (M)örklägger Västerbotten (2010-08-12 12:49)
    Jag vill inte byta regering får då kommer jag inte ha råd att bo kvar där jag gör nu, för bränslepriserna kommer att öka med de rödgröna.

    Titta på en befolkningskarta! Så ser du vart mest folk bor. Där mest folk bor sliter vägarna mest. Därför hamnar mer pengar i tätbefolkade områden. Vi har nyligen får botniabanan, jag tycker inte det är en dålig satsning på Norrland.

  10. Mikael Sundling

    Svar till En som blir förbannad (2010-08-12 12:18)
    Har inte sagt att allt ska ut på entreprenad min vän!
    Att en del verksamheter skulle må bra av det är jag helt övertygad om. Men som sagt jag/vi har inte sagt att allt ska ut. Försök inte överdriva för att vinna billiga poäng.

    Att privatisera för privatiserandets skull är inte klokt men att privatisera för ökad valfrihet, mer pengar till övriga verksamheter och mångfald det är klokt.

    Sen om ett privat företag råkar göra det kommunen gör billigare och med samma och kanske till och med bättre kvalitet är det då fel att låta andra aktörer driva vissa verksamheter? (Det tycker inte jag!)

  11. Mikael Sundling

    Svar till En som blir förbannad (2010-08-12 12:18)
    Du frågar hur vi ska ha råd! Om någon annan än kommunen driver det billigare än just kommunen. Då kommer det att bli pengar över. Enkel mattematik tycker jag!

  12. Tommy

    Om nu de nya aktörerna kommer att orsaka en prisuppgång av den storlek som beskrivs så har ju nuvarande bilprovning ett strålande tillfälle att ligga kvar på den prisnivå som nu gäller o därmed behålla majoriteten av kunderna:)

  13. Tommy

    Mera Bilprovning, glömde skriva att den Svenska bilprovningen faktiskt är subventionerad via skattsedeln. Vi betalar inte den faktiska kostnaden vid besök.
    De nya aktörerna som har anmält intresse har en prisbild på ca 300kr per tillfälle utan bidrag via vår skattsedel, så vem som i reliteten är dyrare får ni räkna ut själv:)

  14. Mikael Sundling

    Svar till Tommy (2010-08-12 21:52)
    Har man riktigt tur kanske man kan få någon som startar närmare hemmet.

    Tråkiga kommentarer dom där som påstår att de nystartade kommer att hitta på fel bara för att tjäna pengar. Går man runt och tror så om allt då kan man inte må bra någonsin!

  15. En som blir förbannad

    Tror den gode Mikael att det blir bättre för personalen om en privat aktör kommer och ska utföra exempelvis äldrevård till en lägre kostnad? De ska dessutom göra vinst på VÅRA skattepengar. Få se… var kan de tänkas spara… på personalen förstås. De får jobba hårdare och slita ut sig totalt och när det inte går längre lämnar företaget kommunen och vi får själva ta över det. M och C har gjort en egen utredning i Stockholm om hur privatiseringen slagit. Som ett exempel kan nämnas att kommunala arbetsgivare fick bättre betyg än privata i samtliga mättningar.

  16. Mikael Sundling

    Svar till En som blir förbannad (2010-08-13 08:56)
    Vi välkomnar också intraprenader. Där får personalen själv ta ett större ekonomiskt ansvar och själva lägga upp scheman mm.
    Är det också fel!

    Jag känner på ditt tonfall att vad jag än kommer med så är det dåligt. Men det är vad jag och partiet tror på. i Vindeln behövs nytänk om vi ska lyckas vända den negativa trenden.

    Jag tror inte man löser det med höjda skatter och mer bidrag. Utan mer arbetstillfällen och ett bra fritidsutbud är några av sakerna som vi kommer att satsa stenhårt på om vi får vara med och bestämma. Jag & många med mig tycker Socialdemokratin gjort sitt i Vindeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.