Susanne Helt enkelt

Gravallvar och sexiga moves

 Min farmor skulle vända sig i sin grav om hon såg det här, tänker jag och försjunker sedan i djupa funderingar över det orimliga i detta talesätt.

Om hon nu kunde se detta, skulle hon rimligen inte befinna sig i en grav. Och hur kan man vända sig i en grav, om man inte är där, och om man nu ändå skulle vara det, hur då kunna vända sig när man är död? 

Det som föranledde denna veckas längsta tankekedja, var neoncitatet på Hotell Vasas gavel: "Nobody puts baby in a corner". Citatet från filmen "Dirty dancing" som aktualiserades när huvudrollsinnehavaren Patrick Swayze dog i höstas.

En film som omtalades för sina sexiga moves och de skulle min farmor absolut inte ha gillat. Inte officiellt i alla fall. När då filmens mest kända citat nu lika gärna kan höra till den intilliggande Vasakyrkan som hotellet  Och då citatet ur vissa vinklar verkar illustreras med kyrkans kors, är det skönt att hon slipper uppleva detta.

Min farmor Frida var en fantastiskt snäll, god och positiv person. Har faktiskt aldrig träffat någon lika god under de år jag vandrat här. Hon var också en djupt religiös människa med en psalm ständigt på läpparna. Jag fick tidigt lära mig vad synd var. Och det var mycket det. Det var synd att spela kort, missbruka Herren Guds namn, ljuga, ha korta kjolar, dricka brännvin, svära, vara avundsjuk, bära makeup, måla naglarna, dansa och snacka skit om andra. Röka däremot var okej, för det gjorde farfar.

Som barn var det lätt att inte synda så ofta. Då var det svårare med den Allseende Guden som farmor också gav mig. Under lång tid klädde jag på och av mig under täcket så Han inte skulle se mig i småbyxen.  Ja, så nu förstår du varför min farmor skulle vända sig i sin grav om hon hade sett citatet ovanför kyrkan, hur man nu kan se när man är död och det är svart som i graven. Och hur många kan vittna om att det verkligen är så? Svart alltså.

 

 

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Susanne Wiklund

    Hej Linnéa
    Och jag som bara läste din blogg av en händelse, och dessutom kommenterade, vilket är sällsynt. Kul om din mamma och jag känner varandra. Vad heter din kära mor då, och vad hette hon som ogift? Nu kommer jag på att det kanske är Anki. Är du den Linnéa?

  2. Susanne Wiklund

    Svar till Anki (2010-01-23 10:46)
    Hej Anki
    Hur kul som helst att det är din Linnéa. Jag tror att sist jag såg henne var för 13 år sedan, när vi stötte ihop utanför Balettakademin. Flisan var fem och var skitsur för att hon inte fick vara älva, utan humla.
    Ha det så bra. jag kommer att följa Linnéa som jag minns som ett klipskt och roligt barn. Verkar hänga i.

  3. Anki

    Hon är lika klipsk och rolig, och en riktig bokmal, klart då blev hon ochså bibliotikarie/ informationsvetare! Tyvärr så kryllar det inte av jobb, men hon brukar ha tur.

    Och du är också lika klipsk och rolig , vansinnigt kul att läsa din blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.