Vi är lyckligt lottade som har ett fantastiskt Folkets hus i Vilhelmina.

Ett Folkets hus som verkligen är Folkets hus. Där det pågår aktiviteter från morgon till sena kvällen, studiecirklar i en mängd olika ämnen, sammanträden, möten, föreläsningar, vattengympa, simträning, bibliotek, bowling, cafeteria, bio, konstutställningar, konserter, teatrar, dansföreställningar. Du kan äta god mat i cafeterian eller restaurang Malgomaj, Motionsdanser eller bugg och en mängd andra aktiviteter.

Andra kommuner har torg och en mängd olika lokaler där det sker aktiviteter. Men jag brukar säga att Folkets hus är vårt torg, här har vi samlat allt för barn från dagis till pensionärer. Allt under ett tak och det gör det till ett fantastiskt levande hus till skillnad från andra små kommuner där Folkets hus för en tynande tillvaro.

En stor del av detta har naturligtvis det politiska beslut som gör att föreningslivet vid ickekommersiell verksamhet får hyra lokaler gratis. Det är en förmån som vi ska vara otroligt stolta över som gör att Vilhelmina har ett föreningsliv som blomstrar.

Det finns många eldsjälar som bär upp föreningslivet. För så där tio år sedan räknade någon ut att bara inom Riksteaterrörelsen så omsatte vi 2000 heltidstjänster i ideellt arbete.

Tänk då hela föreningslivet, där människor lägger ner sin fritid för att stimulera barn, ungdomar eller vuxna i sin förening..oförtröttlig kämpar de vidare år efter år med sin glöd för att de vet att det arbete de lägger ner betyder så mycket.

Jag hoppas att politikerna är kloka även denna gång när det ska skäras i den kommunala budgeten, att man inser att även de mjuka värdena i ett samhälle måste få finnas. Att människor måste få tillgång till ett rikt kultur och fritidsliv. Att man genom att stimulera detta också ser det som en hälsofaktor och en friskvård för våra kommuninnevånare.

Att skära i nerven i ett samhälle är ett bra sätt att ta död på det och öka utflyttningen..för vem vill bo i ett samhälle utan de mjuka värdena ….inte jag i alla fall…

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Bolle

  Ursäkta mig,jag glömde att naturligtvis håller jag med dig om vårt fina FH. Måste vara en av dom bästa, ja kanske bäst t.om.

 2. pistvakt

  Investeringen FH kosta på och mytche regleringsmedel gick. Vet du hur mytche Suzann? Ett så överflådigt bygge kostar väl på i drift och underhåll.

  Hur ser du på Kultsjödalens kulturella liv och all aktiviteter kring Saxnäs? Vad får dem av kommunal budgeten? Det bo väl en tiondel av befolkningen i dalgånga.

  Kanske är alltjämt fyrafemtusen det rör vad som händer på plassen. Men resten där ute i byarna, Vad får de för sina skattepengar? De som inte fått nått ska väl spara mest inte sant? Byskolorna ville hökarna ta innan föreningsbidraget tex. Vad för tänk är det tycker du?

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Förlåt Bolle, visst glömde jag bingon som drar massor av folk varje vecka. Till dig ”pistvakt” så vill jag bara säga att vi ca 4-5 år före Folkets hus byggdes om inventerade lokaler i alla byar i Vilhelmina och de flesta Folkets hus och bygdegårdar var då upprustade och hade bättre standard i mycket än vad Folkets hus i tätorten hade. Sen vad det gäller Kultsjödalen så lägger vi ut arrangemang där men tyvärr så uppskattar inte alla innevånare detta utan sitter hemma i soffan istället för att delta i det vi erbjuder. Det behövs två sidor för att allt ska fungera.

 4. pistvakt

  Jahaja, soffan gäller i Saxnäs med omnejd. Jo jag tackar jag. Det var ett svar det å. Funderationen handla väl egentligen om vem som betal vad i kommun och vad FH kostar årsvis.

 5. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till pistvakt (2010-02-11 09:01)
  Om du känner för att diskutera kulturutbudet i Saxnäs så rekommenderar jag dig att ringa mig eller om du befinner dig i Vilhelmina komma upp på mitt kontor i Folkets hus så kan vi prata närmare om saken. Du kanske till och med har förslag på vad du tycker ska ges däruppe och hur vi ska nå ut med det till innevånarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.