Enfald eller mångfald

Idag gick jag en promenad under lunchen för att få lite sol och frisk luft. Det slår mig att det pratas väldig mycket om att småföretagarna behöver hjälp för att kunna verka i Vilhelmina, jag förstår att det är ekonomisk hjälp de behöver men jag tror också att det finns en annan sorts hjälp som behövs.

Nu gapar det väldigt många tomma lokaler, bl a fd Georgsson och snart står väl hela polishuset tomt, och det finns fler tomma lokaler.

Men under de senaste tio åren blir det en annan trend som motverkar småföretagandet och det är när våra varuhus konsekvent  försöker slå ut en nyetablerad butiksägare genom att omedelbart ta i samma sortiment och sälja till lägre priser.

Är det enfald eller mångfald vi vill ha i vårt samhälle. Med den här politiken kommer det att sluta med att Vilhelmina har ett möjligen två varuhus med helt utslätat sortiment. Det resulterar i att våra kommuninnevånare kommer att åka till Lycksele eller Umeå för att handla det man behöver.

Vi har haft skoaffärer, tygaffärer, delikatessaffärer, presentaffärer, sybehörsaffärer, klädaffärer, leksaksaffärer, caféer mm men de har alla blivit utkonkurrerade av varuhusen.

Så vill vi ha enfald eller mångfald. Jag tycker att företagarna själva ska upprätta någon slags hederskodex för ett levande Vilhelmina. Vi pratar så mycket om att turismen är framtidens melodi.

Ja visst jag håller med till en del, det behövs turister men inte kommer det att stanna till i Vilhelmina om vi har en tom centrumkärna, det lockar inte många turister att stanna. Nej de kommer att åka vidare till fjällvärlden och där kommer andra företag att vinna på kommersen.

Nej jag tycker dels att företagarna rannsakar sig själva och vilken policy man vill visa utåt och att man tillsammans kommer överens och jobbar för att vi får tillbaka en levande kommun med en levande centrumkärna ..sen säger jag till alla Vilhelminabor:

Handla blommor hos blomsteraffärerna, leksaker hos leksaksaffären, garn hos garnaffären skruv och spis hos byggaffären och ta ansvaret och handla i våra små butiker så att de överlever.

Själv tänker jag efter avsluta dagen med att gå till blomsteraffären och köpa mig en glad bukett tulpaner som ska lysa upp mitt kök i helgen.

Trevlig helg !

 

4 kommentarer

  1. Anna-Lotta

    Håller med dig till fullo, dvs helt..
    Var ska vi köpa kläder nu, eller skor?..sen Georgsons, och de andra lade ner?…. på ICA ???? eller..??…Har vi alternativ???
    Tror inte det…
    Hur kul är det?….. Inte alls enligt mig…
    Tur att Sportringen finns… än så länge.. Där kan man ju fortfarande hitta kläder och skor..

    Kram Suzi.. I like you..

    Och en hälsning till Kristina, Viveka, och KG

  2. Lisbet Olofsson

    Hej hallo..

    Måste bara titta in och kolla vad du tycker om idag/veckan.

    Det är urtrist när affärer lägger ner. Helst sånt som vi ofta behöver men inte varje dag. Det känns som att ni i inlandet ibland får betala väldigt högt pris för att ni bor fjällnära. Eftersom priset på det som finns (kan jag tänka mig) ligger högre i pris hos er än i Umeå.

    Vi vet ju också att vi kvinnor mer tittar på dagis, vårdcentral och mer praktiska samhällsfrågor innan vi flyttar någonstans.
    Men när budget är ansträngd så är den.

    Keep up

  3. Suzanne Lindberg Sellin

    Problemet är väl att när alla ska spara sig ur en lågkonjuktur så kanske man vaknar upp och allt är borta och då blir det en slags katten på råttan effekt eller ett moment 22 uppstår. Och då är det oftast försent med reparationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.