Vilhelmina mitt i världen!

När jag är ute och pratar om Vilhelmina och kultur i olika sammanhang brukar jag roa mig med rolig statistik för att klargöra ibland. Visste ni t ex att Vilhelmina till ytan är lika stort som Blekinge och Halland tillsammans. Visst låter det mäktigt. Men så var ju vår kommun en gång i tiden Sveriges största köping till ytan.

För att beskriva den biten för någon som kommer utanför Sverige så kan man berätta att Vilhelmina är lika stort som Holland och Belgien tillsammans. Skillnaden här är att det bor betydligt fler människor i dom länderna än Vilhelmina.

Eu vill ju i sin statistik säga att det inte bor någon människa här eftersom vi har precis under en människa per kvadratkilometer. Men om man dessutom lägger till att det finns 17 renar per kvadratkilometer så blir det desto roligare och lockar till skratt.

Men det är ju det som blir intressant för en Holländare till exempel. I Holland bor det drygt 16 miljoner innevånare och det blir ca 400 människor per kvadratkilometer och för en Vilhelminabo ter det sig lite absurt med våra 7150 innevånare. För mig blir bilden att människorna där måste formligen trampa på varardra och vilka fruktansvära ljud av alla människor och bilar det måste bli..

Så vi ska nog på gott och ont vara glada över att vi ryms bra och har gott om plats. Men vi tar gärna emot stressade Europeer som kan komma hit och stressa av. Det kan dom nog behöva när dom bor så trång. Och är det nåt vi har så är det gott om plats.

Så jag säger: Välkommen Europa till det sista hörnet av Vildmark med tystnaden och en storslagen natur..

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Ingemar Wahlström

    Någongång, någonstans, hörde jag att Skellefteå skulle haft några miljoner innevånare om kommunen varit lika tättbefolkad som Holland. Men det viktiga är ju att det är mentalt nära mellan människorna eller hur?…

  2. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Ingemar Wahlström (2010-02-21 16:07)
    Absolut jag tycker att jag är priviligerad som kan bo och arbeta i Vilhelmina med närheten till allt och en trygg uppväxt för mina barn samtidigt som jag i jobbet får resa ut i både Sverige och Europa och andas in stadsluften. Men det är alltid lika skönt att komma hem till närheten som är anledningen till att man flyttade hem en gång i tiden från Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.