Vansinniga ideal…

Läser i dagens Aftonblad att en privatperson anmält företaget B´Chick för att personen tycker att företaget har för "tjocka" modeller. och därför bidrar till att sprida osunda kroppsideal. Jag undrar vad den människan har i huvudet. Som argument framför personen att H&M minsann blivit anmälda för att deras modeller var för smala..

Är det någon normal människa som försökt handla kläder på H&M, kläderna är så små att det krävs väldigt smala ungdomar för att kunna ha dem. Min personliga åsikt är att H&M genom sina modeller stärker bilden av att supersmala idealet är normalt.

Jag har själv tre flickor och har slagits genom tonårstiden med att försöka få dem att förstå att det är inte normalt att banta sig smal för att bli som de modeller som finns i alla annonser som vänder sig till ungdomar.

Det ironiska i allt det här är att B´Chick är ett företag som vänder sig till människor som har storlek 42 – 52 och då skulle det väl verkligen vara missledande reklam att sätta de kläderna på en modell med zero eller storlek 34.

Jag hälsade på en väninnan och blev bjuden på middag häromdagen. Medan hon lagade maten satt jag och bläddrade i några tidningar som hennes dotter lämnat hemma. Bla så fanns ett nummer av Hälsa..

Det faschinerade mig när jag bläddrade i tidningen att varenda människa på bilderna var helt perfekt i kropp och ansikte. Det fanns inte tillstymmelse till ens en skrattkråka vid ögonen. Hyn var totalt utslätad på varenda bild. Inte en finne, en liten leverfläck eller en enda defekt fanns på någon bild.

Inte undra på att det skapas knasiga ideal för ungdomarna, bilderna retuscheras så att alla ser perfekta ut.

Det mest groteska för mig är när det finns bikinis och BH till tjejer i 3-4 års åldern och för mig är det helt klart att jag inte ställer upp på den bilden som enbart leder till att skapa knasiga ideal för våra ungdomar.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    Väl skrivet! Modeller finns ju till för att visa upp kläderna, och då bör det ju vara kläderna som ska vara i blickpunkten – inte personen som bär dem. Rimligtvis bör modellerna vara anpassade till det storleksutbud som finns, och då är det ju inget fel med ”mulliga” modeller…

    Den utseendefixering som råder, med bantarhets och sminknoja i släptåg, är helt klart miserabel! Skönhet ligger i betraktarens öga – det utseende som jag tycker är vackert, behöver inte vara vackert i någon annans ögon. Tråkigt nog verkar många (i synnerhet unga) anse att skönhet är något objektivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.