Pension vid 71 eller jobb vid 23…

En sak som jag absolut inte begriper är när det pratas om att vi måste höja pensionsåldern. Det har till och med nämnts av någon politiker att 71 är en lämplig ålder för pension. Jag kan förstå resonemanget om man ser den ur aspekten att då har väl dom flesta låglönearbetare slitit ihjäl sig så då kostar dom ingenting.

Men jag begriper det inte när man pratar om att det är samhällsekonomiskt vettigt. Ur vilken aspekt då? Då måste det vara att arbetsgivaren tjänar på att ha pensionärer anställda för att de få lägre avgifter.

Annars måste det vara samhällekonomiskt en katastrof när äldre tar jobben från de yngre. När det nu visar sig att det finns en medelålder på 28 år innan ungdomar får ett jobb. Alltså kostar det massor av pengar att utbilda ungdomar för att sen kastas i sjön när de inte får jobb direkt efter sin utbildning. Utbildning är en färskvara och därför borde det satsas allt för att få ut ungdomar i jobb direkt efter avslutad utbildning.

Däremot kan man ta tillvara på pigga pensionärers kunnande genom mentorskap. Att kanske ta några unga under sina vingar och lotsa dem fram i karriären. Där skulle de verkligen kunna göra nytta utan att de berövar de unga jobben.

Det är enormt viktigt att unga får jobb, det finns ingenting värre för en ung människa att inte komma ut i arbetslivet och få ett värde och en yrkesidentitet. Jag tror att det är där vi verkligen måste satsa i framtiden. Både på yrkespraktiska såväl som teoretiska utbildningar, mentorskap och lärlingsplatser med fokus på att minska medelåldern för inträdet i arbetslivet.

Idag är det vansinne när unga inte ens får sommarvikariat när de går i gymnasiet och än mindre ett jobb när de är klara med sin utbildning oavsett om det är gymnasie eller högskoleutbildning.

Etiketter: , ,

7 kommentarer

 1. Anders

  Det är nog tyvärr nödvändigt att höja pensionsåldern om nivån på pensionen skall kunna bibehållas. Vid pensioneringen räknas pensionskapitalet om till pension utifrån beräknad medellivslängd. Att vi nu lever och kommer att leva allt längre gör att pensionerna sjunker.

  Det andra problemet är att andelen pensionärer i befolkningen relativt ökar och därmed behövs fler som arbetar. Det är därför det inte heller går att kompensera pensionen med högre pensionsavgifter. Skatten blir då alldeles för hög. Det är orimligt att de som arbetar idag både skall betala sin egen och sina föräldrars pension.

 2. Anders

  Fors:

  Det tredje aspekten är att eftersom den allt längre skolgången så kommer ungdomarna in allt senare i arbetslivet (inte bara för att de inte får jobb). Då behövs fler yrkessamma år för att tjäna in sin pension.

 3. din lösning?

  Sussis sosselösning är nog höjd skatt för de som jobbar. Höj regjält, då kan de vi som jobbar både betala för sossarnas skapade jobb till ungdomar och höjda pensioner, lägre pensionsålder och allt annat. Varför inte 100% skatt direkt?

 4. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till din lösning? (2010-04-19 10:21)
  Jag anser inte att det är självklart att höja skatterna i alla lägen och i detta fall är ordet skatt inte ens nämt så jag betackar mig för triggningar av den sorten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.