Vindkraftens inträde i Vilhelmina…

Ikväll har jag varit i Storsele och  tillsammans med drygt 60 andra människor från både Vilhelmina och Storumans kommun lyssnat på ett informationsmöte om etablering av en vindkraftspark i området.

Kvällen var bra ur det perspektivet att det sakligt berättades hur en vindkraftspark byggs upp steg för steg från ide till genomförande…så långt hängde jag med.

Men sen när det kom till frågan vem som tjänar på karusellen blev det omedelbart otydligt. Jag har ingenting emot vindkraft men jag tycker att det var väldigt otydligt vad vi som kommun tjänar på att vår mark exploateras med vindkraft.

Likväl som diskussionerna kring Vojmån präglades väldigt mycket av olika synpunkter på pengar kontra miljö så fick jag här inget begrepp om varför det var så viktigt att lägga parken just i Vilhelmina/Storuman kommun och om det genererade tillbaka nånting till kommunerna eller om det enbart var den markägare som köpt marken som var vinnare.

Det gör mig lite kluven om det bara är privata intressen som styr.. så jag känner att jag nog måste läsa in mig mer på den här typen av frågor för att kunna ta ställning.

Jag tycker absolut att vi ska verka för nya energikällor och vindkraft är ett bra alternativ. Jag ser inga problem med att vindkraftverken är synliga …landar man på  t ex Kanarieöarna möts man av stor vindkraftparker vid havet och jag tycker att det ser ut som ett stor konstverk med vingarna som blåser runt och runt och runt.

Men samtidigt så är det i vår kommun som de ska sättas upp och då vill jag nog veta om det genererar något tillbaka och hur planerna för vindkraftsetablering är i kommunen. Önskvärt är väl att det samlas till ett område så att det inte sprids ut lite här och lite där…

Men jag ska läsa in mig mer på detta ämne …det blir intressant att följa  fortsättningen..

Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. Snuffy Joe

  Kommunen tjänar ingenting. Exploatörer och markägare får vinsterna.
  Ett uppsving under byggtiden för vissa entreprenrörer.
  Annars mest specialister som gör insatserna.
  När allt är klart blir det lite snöröj och en halv servicetekniker per park. Läggs kraftiga avgifter till bygdemedel blir det olönsamt. Det är redan olönsamt, fast vi finansierier allt med elcertifikat via elräkningarna.
  Våra avgifter går till exploatörernas fickor och regeringen kan vara nöjd att Norrland producerar ytterligare grön el.
  Självägd exploatering och del av vinst. Det kanske är andra utsikter än bara turbinblad

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Snuffy Joe (2010-04-21 21:52)
  Det var ungefär så jag tolkade informationen också för när det väl kom till frågor om jägare skulle få använda vägar osv så kom svaret att det var privat mark och det gjorde mig väldigt fundersam om vi verkligen ska tillåta privata markägare exploatera så här utan att kommunen tjänar något på det. Då tror jag att det finns för många negativa anledningar men jag kan ha fel….

 3. renhållare

  I dagens högteknologiska samhälle kommer endast de utbildade och innovativa att få arbete i utvecklingen av det nya samhället. Det är befängt att tro att vi i en liten glesbygdskommun med låg utbildningsstandard kan göra anspråk på att få ta del av vinsterna. Möjligen får vi sopa smulorna från golvet eller skrapa tallrikarna efter festmiddagen

 4. Mårran

  Suzanne: Varför ska kommunen tjäna något på det om inte kommunen äger marken? Har inte den private ägaren rätt att exploatera? I detta område är ju i alla fall ingen tvungen att flytta för att deras stugor blir dränkta. Så har ju gjorts av staten i denna kommun sedan länge. Om några renar förlorar sitt bete eller flyttvägär väl inget man bryr sig om. Hellre då ska man bry sig om de stackars jägarna vars rättigheter verkar vara större än sedvana och privat äganderätt.

 5. Gunder Lindgren

  Nu är det upp till kommunen att förhandla meed ägaren av parken om vinstdelning/köpa in sig i parken. Och en rättelse, tvåpers./ett serviceteam servicetekniker per 15 verk innebär att det kommer att behövas ett team som servar denna park och det behövs inte några specialister som bygger verken och det kan bevisas med att ENERCON som bygger idag i Piteå rekryterar lokalt i Piteåtrakten till bygget där.

 6. komma hem!

  Tänk både Gråtanberget och Skikki = 3-4 jobb kanske för folk i trakten under hela driftstiden. Underbart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.