Jag förstår inte hur dom tänker….

och blir bestört när gamla människor hanteras som kollin och serveras plastmat. Nånstans måste det slå slint i hjärnan på den politiker eller tjänsteman som tror att det är vettigare att servera gamla människor mat i plasttråg med potatis som är kokt i Holland och resten tillagat i Polen.

Vart har det sunda förnuftet tagit vägen när vi serverar oaptitlig mat till äldre människor och inte kopplar det till ökade sjukvårdskostnader. Det borde vara lag på att den som tar dessa beslut också skall äta av maten.

 

5 kommentarer

 1. ivar

  Svaret varför är enkelt. Det handlar om pengar. Och hur man räknar. Samt kunskap hos dom som bestämmer. Färdiga portionsförpackningar som den äldre kan värma upp i micron själv är mycket billigare än att ha en gemensam matsal med lokal tillagad mat av kompetenta personal. För många äldre så är måltiden den enda glädjestunden på dagen och den förstörs pga av snålhet och okunskap.

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till ivar (2010-08-14 00:44)
  Med tanke på alla miljöfrågor som diskuteras är det märkligt att inte den aspekten ska vägas in när man tar beslut på detta vis. Jag är övertygad om att då skulle matportionen bli betydligt dyrare och det skulle visa sig att närproducerat och hemlagat är billigare. Det visar bara på att allt prat om att satsa på äldre människors hälsa och livsmiljö är floskler och det är ”plånboken” som styr i ändan i alla fall.

 3. ivar

  Det största orsaken är okunskap hos dom som bestämmer. Dom kollar bara vad en portion mat kostar och räknar inte in olika kring kostnader som lokala transporter till deras verkliga pris. En duktig kokerska lagar maten till nästan samma pris som färdig maten kostar om man jämför på rätt sätt. Ofta när dom jämför så är det lätt att glömma bort vissa kostnader när dom som bestämmer tror på färdig maten. Prissättningen på färdigmaten är satt så att den ska vara lite billigare än att laga själv i ett storkök. En sak som kommunpolitikerna glömmer bort när dom jämför är vad dom får igen på skatten.

 4. Stefan

  Min far som var boende på Tallmon i Vilhelmina på sin ålderdom hade en enda ljuspunkt på dagen och det var när det var lunch i matsalen, där var det verkligen gemenskap och även pensionärer som inte var boende där fick komma o äta för en ringa penning. Han blev helt förstörd när ditt parti (s) slog igen matsalen och serverade sk matlådor istället. Resultatet blev att alla fick sitta i varsin lgt och äta vidrig mat istället för gemenskapen som var det viktigaste på hela dagen.Vi protesterade inför föreståndare Birgitta O(s) som var med o tog beslutet, men hon tyckte det var rätt beslut…

 5. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Stefan (2010-08-14 15:12)
  jag påstår inte att sossarna gjort allt rätt genom åren dom som alla andra, detta med färdigpaketerad mat sker i hela Sverige och inte bara här men oavsett varför så tycker jag att det är bedrövligt, mat är ett av de viktigaste primära behoven hos en människa och att inte få uppleva njutningen av att äta god mat när man blir gammal är skamligt sen får den som känner sig träffad ta åt sig. Detsamma gäller för dagis också att inte barnen längre får vara delaktiga i beredningen av mat ute på skolor och förskolor är också en sak som jag ogillar. Samma torra korv serveras idag som för 45 år sen..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.