Sista semesterdagen och lite ångest…

har man men det är tur att det brukar gå över så fort man jobbat ett par dar. Men nog är  det typiskt att det alltid blir kanonväder när semestern är slut. Jag tröstar mig med att det är trevligare att jobba när solen skiner i alla fall och härliga kvällar finns ju.

Nu har alla valstugorna kommit upp i skolparken och det ser väldigt trevligt ut. Jag är imponerad av KD:s valstuga som timras upp från scratch. Det är inte ofta man får se ett riktigt hantverk uppföras "live".

Det är synd att utvecklingen från hantverk till massproduktion har gått så fort. Idag kan ju ungarna knappt laga mat och storkok eller tryckkokare vet dom inte vad det är. Husmanskost blir ett minne blott.

När jag gick i skolan så införde  Bo Johansson som då var rektor en "verkstad" på skolan där vi ungar kunde ta med oss trasiga saker hemifrån för att lära oss laga dem i skolan. Det kunde vara allt från en trasig pall, en socka med hål i , eller något som behövde bli omsytt eller ändrat.

Jag gick i början på 70-talet en termin på Stöndar Lanthushållskola och fick lära mig laga husmanskost, väva, sticka, virka , sy, baka, städa osv . Det var en väldigt matnyttig utbildning och det är synd att det inte längre finns den typen av utbildningar för trenden med slit och släng och snabbmat är förödande.

Jag har lärt mina barn att både tvätta, städa och laga mat för det är viktiga grundkunskaper som behövs i livet. Man kan inte leva på pizza och färdiglagad mat.

Det fanns en fantastisk finsnickarutbildning i Vilhelmina för ett tiotal år sedan i AMU:s regi. Tyvärr las den ner. Men jag anlitade dem ofta för att få hjälp med olika saker. Jag hade alltid en dröm att jag skulle få gå den utbildningen. Men jag blev aldrig arbetslös så det sprack.

Men utbildningen var fantastisk, där fick dom lära sig från grunden att sina projekt i trähantverk. De gjorde bord , stolar, sängar till finsnickerier och de både målades och behandlades enligt gamla metoder som  idag snart är borta.

Jag beundrar alla som har kunskapen och för den vidare och jag önskar att vi tog  vara på kunskaperna bättre i  skolan så att dagens barn och unga får lära sig .. 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.