Hur kan det hända i dagen Sverige…

att barn får fara illa. Jag lyssnade imorse till P4:s  Barnaministeriet .Idag  handlade programmet  om en mamma med två barn som blev vräkta från sin lägenhet.

Vi fick följa 10 åriga Terrie, hennes 4-årige bror Sasha och deras mamma Carina när kronofogden knackade på dörren och de blev vräkta ur sin lägenhet. Det började med en utebliven hyresinbetalning som minskade till en halv men nu hade växt till något så ofattbart som en vräkning.

När jag lyssnade till barnen och deras funderingar och tankar så tänkte jag att detta ska inte ett barn behöva vara med om idag 2010. Resan för Carina och hennes barn slutade på ett vandrarhem där de fick tillfälligt boende.

Om man läser FN:s barnkonvention så strider det mot den på flera punkter. Jag skäms ibland över att man utsätter barn för övergrepp av olika karaktär och det här är definitivt ett av dem.
 

Barnens skam över att inte ha ett eget boende, skuldbeläggningen som ofta ett barn tar på sig. Nog borde väl Sverige kunna garantera en trygg uppväxt för ett barn så långt det är möljligt om man vet vad som sker. Och det gjorde man i detta fallet, här fanns både kronofogden och de sociala myndigheterna och ändå slutade resan på ett vandrarhem.

www.barnombudsmannen.se kan man läsa hela barnkonventionen, det kanske är dax att alla kommuner inför i sina beslut att man alltid ska beakta barnkonventionen då kanske vi slapp den här typen av beslut och de andra vidrigheter som ex Uppdrag granskning och Kalla fakta grävt fram genom åren.

Men det är bra att vi har en granskande journalistik som för upp allt till ytan, sen är det bara att hoppas att offentligehetens ljus också gör att man tar tag i ärendena och ser till barnens bästa i första hand.

Men det trista är att vi går mot ett allt mer kyligt samhälle där tesen verkar vara "sköt dig själv och skit i andra". Var tog solidaritet, humanism, omsorg, demokrati och de vårdande orden vägen ….

Etiketter: ,

10 kommentarer

 1. Dr Doolittle

  Hur barn behandlas är en spegelbild av hur vuxna behandlar varandra. Vuxna i sin tur odlar sina subkulturer allt djupare genom internet och spel. Speldjävulen avspeglas även i politiken. Se dig omkring, enklare än så är det inte.

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Dr Doolittle (2010-11-06 17:37)
  Så enkelt kan man nog inte bortförklara det. Någonstans måste civilkuraget tillbaka i samhället tillsammans med att våga bry sig om varandra. Men att inte människor som har ett yrkesansvar inte reagerar i tid så att barn far illa är alltid fel. Vi måste som vuxna tänka på vilka signaler vi ger våra barn.

 3. Vänstersocialisten

  På grund av sekretess får vi inte veta hur familjens tidigare kontakt med socialtjänsten sett ut och därmed menar jag att det är omöjligt att uttala sig om myndighetens förehavanden och ställningstagande i frågan. Var det så att familjen var självförsöjande men att mamman valt att lägga pengar på annat än hyran, finns det någon annan bakomliggande problematik? Är det så att mamman inte gjort vad som ankommer henne för att klara sin och barnens situation? Detta är funderingar som väcktes hos mig när jag hörde inslaget.

 4. Vänstersocialisten

  Uppenbarligen uppvisade mamman i inslaget en bristande föräldraförmåga då hon inte sörjt för sina barns boendesituation utan låtit bli att betala hyran, upprätta en avbetalningsplan etc. Att sedan låta radiojournalister medverka vid vräkningstillfället anser jag vara ytterligare en form av övergrepp/kränkning gentemot barnen. Barnen skall ju aldrig behöva ta ansvar för sina föräldrars handlingar. Jag tänker att radioinslaget säkerligen skapar än mer skuld– och skamkänslor hos barnen.

 5. Vänstersocialisten

  Råkade surfa in på din blogg och läste dagens inlägg. Kände att jag i likhet med dig ville tycka till i denna fråga.
  Håller tillfullo med om att det är av stor vikt att barnperspektivet beaktas i samhället. Framförallt borde det väl främst vara föräldrarna som ska ta ansvar för sina barns bästa! Du skriver i en kommentar att ”Vi måste som vuxna tänka på vilka signaler vi ger våra barn”. Detta måste väl inte minst gälla den mamma som medverkade i radioprogrammet.

 6. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Vänstersocialisten (2010-11-06 21:14)
  Tvärtom så var mamman väldigt öppenhjärtlig med att hon haft en strulig barndom och att hon bott i egen lägenhet sedan 16-års åldern och att hon alltid varit noga med att betala hyran. Denna gång var det ett dödsfall som gjorde att hon missade hyran och blev efter…och det kan nog hända alla och envar.

 7. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Vänstersocialisten (2010-11-06 21:14)
  Bristande föräldraförmåga??? I dagens Sverige där många kastas ut från både arbete, A-kassa och sjukpenning är det nog inte så svårt att hamna i en situation där du får ekomnomiska svårigheter. Den här mamman var väldigt tydlig i att berätta för sina barn så hon betedde sig verkligen som en mamma i mina ögon.

 8. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Vänstersocialisten (2010-11-06 21:15)
  Och dt var precis det hon gjorde, visade sina barn att det inte var deras fel att detta hände, utan också orsaken till varför de hamnade på ett vandrarhem, men fortfarande så har vi en barnkonvention och en socialtjänstlag som borde skydda barn från att hamna i den här situationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.