En innehållsrik och stimulerande helg…

En intensiv helg har vi varit med om när vi åkte till årets Teaterdagar i Hallunda utanför Stockholm. Jag , en ur vår styrelse och fyra ungdomar har under tre intensiva dagar fått se massor av föreställningar och deltagit i en mängd seminarier.

Just nu känns huvudet ganska fullt men om jag spontant tänker tillbaka på helgen så inser jag att de bästa föreställninagrna faktiskt var producerade av oss i norr.

Vi såg "Om nu kärnfamiljen är så jävla fet – varför behöver den så mycket propaganda? med Profilteatern i från Umeå . Den bygger på Liv Strömqvists feministiska bok  "Einsteins fru" och Profilteatern gör en fantastisk härlig föreställning där man i sketchform tittar närmare på en rad nutida kändisar och andra aktuella händelser

Några av oss såg också  Willy Russels "Färdknäpp" med Scenkonstbolaget i Sundsvall och den kommer vi att jobba för att få till Vilhelmina, en riktigt roligt föreställning där vi skrattade så att tårarna rann. Mycket välspelad och det säger mycket eftersom komedi är en svår genré där det är lätt att det blir för mycket spel men här lyckades alla hålla sig inom gränserna så att resultatet blev en 5-poängare. Att den dessutom handlar om en 50-årskris och en rad andra parametrar som man kan känna igens sig i gör inte saken sämre

Några bra seminarier var jag också på. bla med Leif Persson ifrån RIksteatern Värmland och Ralph Lister som berättade om vad som händer om arrangörer samverkar internationellt. Leif och jag deltog i en EROC (European Regions of culture)  i Falmouth i sydvästra England för drygt ett år sen då vi träffade Ralph som jobbar för Take Art i Sommerset. Hans organisation är ungefär motsvarigeheten till vårt Riksteatern men inte på långa vägar så utbyggt som vi har det. Nu berättade de också om internationella samarbete genom IVOC (International Village of Culture) där man verkar för att flera länder ska kunna samarbeta kring arrangörsskap i Sverige, England, Skottland, Wales och Canada.

Ralph inbjöd både Leif och mig till nästa konferens i Wales som NRTF (National Rural Touring Forum) ska hålla i juni 2011. Det som är intressant är att vi i Vilhelmina är duktiga på ex vis residens som vi haft en antal på speciellt danssidan. Där finns ett stort intresse från tex England att samarbeta.

Jag ser bara möjligheter att sätta oss på den Europeiska kulturkartan och det känns fantanstiskt roligt med det intresse som jag får från både koreografer och nu även teaterararngörer i Europa.

Men nu till vardagen här hemma…på torsdag kommer Annika Östman att besöka oss med sitt musikprogram om Edith Piaf. Annika har jobbat som barsångerska i Paris under många år och tolkar Edith Piaf så att man ryser…Missa inte det på torsdag kl 19.00 för första gången på Stenmans Konditori.

På fredag åker Annika vidare till Klimpfjäll och Klimpfjällsgården där hon gör ett föreställning om Örter i den svenska visan och på lördag är det dax för Dikanäs, då gästar hon Sagagården och sjunger Shillingtryck och bortglömda visor…

Själv tänker jag kurera en begynnande förkylning i kväll med het dryck och filtar framför TV:n…

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.