Jag begriper ingenting…

Att en läkare kan ha outtagen kompensation för jourtjänstgöring motsvarande 4 års heltidsarbete, att ett landsting kan ha en skuld till sina läkare på 100 miljoner kronor.

Idag 2010 när lanstingen ska spara miljarder så slängs pengar ut på stafettläkeri och jourtjänstgöring för redan hårt belastade läkare.

Dessutom säger en företrädare att dom inte är sämre läkare och en annan att bristen på läkare gör att en del jobbar dygnet runt.

Helt vansinnigt …..hur kan någon garantera att dessa läkare gör rätt bedömningar, hur kan någon vara säker på att läkaren verkligen lyssnar på patienten. Jag tror att alla de felbehandlingar som ökat markant sista åren har med detta sjuka system att göra.

Är det inte stafettläkare som du träffar en gång så är det uttrötta läkare som jourar dygnet runt. Hur i fridens namn inbillar sig någon att detta system ska fungera när pengarna öses ut på totalt fel sätt i mina ögon.

Samtidigt läste jag nån siffra för ett par år sedan att det fattas 1800 läkartjänster i Sverige. Idag är den siffran säkert det dubbla.  Detta när läkarutbildningen tar minst 5,5 år och ibland ända upp till 13 år för specialistubildning, dessutom utexamineras ungefär 800 läkare varje år vilket gör att det hela tiden uppstår ett minus hur man än räknar.

Och detta blir ett enormt dyrt minus som kunde ha använts till bättre vård, fler människor i vården och bättre behandlingar. Istället slängs det bort på att betala för redan uttröttade läkare eller läkare med företag som kan tjäna storkovan…genom sittt stafettläkeri med att åka runt Sverige och jobba för hutlöst dyra löner.

Nej nånstans måste cirkusen sluta, den accelererar hela tiden och människorna som jobbar i vården går på knä och den som drabbas värst är patienterna som kommer i kläm genom dröjsmål, långa köer, felbehandlingar osv…

Nej öka platserna på läkarutbildningen, släpp in utländska läkare, låt dem lära sig språket och komma in i sjukvården så att vi minskar glappet mellan vård och patient i framtiden.

 

 

Etiketter: , ,

9 kommentarer

  1. Dr Max

    Man kan vända på frågan flera gånger och se det ur flera olika håll. Jag kan se en hel del problem inom primärvården, som jag känner till bäst av naturliga skäl, men situationen inom sekundärvården torde vara liknande.

    Det jag tycker man skall fråga sig först är varför det är så svårt att få fasta läkare och för vår del vet man att det är speciellt svårt att få fasta doktorer i inlandet.

    Den första frågan jag tycker man skall ställa är varför det är så svårt att få till en bra arbetsmiljö. Det är så många doktorer som upplever en väldigt hög stressnivå och som mår dåligat av det. forts…

  2. Dr Max

    forts. Jag var själv där i våras så jag vet hur det känns. Dåligt mående innebär en lägre produktion och sämre kvalite.

    Sen får man inte glömma bort att det inte är så lätt att flytta som doktor till en mindre ort. Den gamla tidens doktorer som var i tjänst 24 timmar per dygn finns inte längre utan de flesta av oss vill kunna vara lediga när vi är lediga och dessutom vill vi kunna ha ett socialt liv. Det är ganska skönt att jobba på en annan ort och sen komma hem som jag gör just nu.

    Sen är det ganska svårt att få tag på doktorer oavsett om det är vikarie eller via bemanningsföretag, forts.

  3. Dr Max

    och det är inte givet att man får tag på en doktor med bra kompetens, på senaste åren har det blivit svårare och svårare. När det gäller ersättningarna sker den ersättningen inte på ett bra sätt, man jämför äpplen och päron. Det landstinget betalar till staffetfirmorna är inklusive sociala avgifter, resor, boende eller andra omkostnader. Jag har jobbat som stefettdoktorn nån vecka då och då och jämför jag ordinarie lön med det jag kan få ut som stafettdoktor så blir det lite mer men inga astronomiska summor, någonstans runt 20% extra. Men jämför jag då det med forts…

  4. Dr Max

    att jag oftast då har ungefär dubbelt så många patienter som ordinarie läkare så är frågan om jag inte är billig. Men det beror på vad man vill ha för sjukvård.

    Jourer/beredskap är ett helt kapitel för sig men där kan man enkelt konstatera att hur mycket beredskap som behövs beror helt på vilken vård vi förväntar oss att kunna få dygnet runt. Det går alldeles utmärkt att ta bort jourer på kvällar och nätter bara vi accepterar att vi inte kan få hjälp med en hel del åkommor och är vi då beredda till det? Att schemalägga doktorer har diskuterats men då behövs flera huvuden som skall forts..

  5. Dr Max

    jobba och innebär inte att vi får tillgång till flera timmar för patientbesök.

    Utländska läkare har också provats på flertalet ställen men är ingen generell lösning. Det kan ge några nya doktorer men i de flesta fall som jag har sett krävs en ganska lång anpassning/utbildning för att de skall kunna fungera i Sverige och det handlar inte bara om att lära sig språket.

    Men det är ett stort problem, frågan är bara hur lösningen ser ut. Jag skulle kunna skriva väldigt mycket mer egentligen

  6. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Dr Max (2010-12-14 12:22)
    Bra att just du svarar Max som ser det hela från insidan, men någonstans har det gått galet under de sista 20 åren när vi går mot en arbetsmiljö som inte många andra arbetsplatser skulle acceptera och det ser ut likadant över hela Sveige inom hela vårdsektorn oavsett om den är kommunal eller lanstingsstyrd så håller personalen på att arbeta sig fördärvad och patienterna kommer i kläm, frågan är var problemet ligger för det måste ju gå att lösa, vi kan ju inte fortsätta på den väg som vi är på nu….eller har du en annan åsikt?

  7. Dr Max

    Nej, inte kan vi fortsätta såhär. Det som jag tror skulle kunna ge mest på kort sikt är att se till att doktorerna får möjlighet att producera så mycket sjukvård som möjligt på den tid som finns tillgänglig. Under väldigt många år har de lagts på den ena efter andra arbetsuppgiften som tidigare gjordes av andra. Allt tar tid. Tänk om jag t ex hade en undersköterska som servade mej, hämtade patienterna, plockade fram utrustning osv. Jag skulle säkert hinna med fler patienter per dag. Men varför hinner jag som stafett redan idag dubbelt så många patienter per dag som en ordinarie läkare?

  8. Dr Max

    Man kan också fundera över allt intygsskrivande. Är det verkligen vettigt att friska medelålders personer skall uppta en läkartid för att få förlängd behörighet för att köra lastbil, eller unga 18 åringar som skall ta lastbilskörkort, det borde finns lämpligare personer till det. Läkarintyg att man varit sjuk och inte kan göra en resa?
    Sen skall vi inte tala om eländet med försäkringskassan där man ibland producerar mindre romaner som man ändå måste försvara i ytterligare skrifter, allt som tar tid. Fler rehabiliteringsexperter, som doktor har jag ingen utbildning i att bedömma arbetsförmåga!

  9. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Dr Max (2010-12-14 23:04)
    Ja jag hålle rmed dig i allt vad du säger, mycket av felet ligger i att den som har mest betalt gör en massa jobb som mycket väl skulle kunna delegeras andra. Då skulle sjukvården bli mer kostnadseffektiv, Det är billigare att anställa fler sjuksköterskor och undersköterskor och få en bättre kvalitet på vården på så sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.