Jag vill inte bli gammal och sjuk …..vem ska man lita på då?

Ja inte sjukvården i alla fall .

Jag inser hur otryggt samhället är för en gammal sjuk människa. Och det trista i allt är att det är aldrig någon som påtar sig ansvaret för det som händer.

Som i fallet nu med den 79 årige diabetessjuke man som skjutsades hem från sjukhusbesök i Västervik som dessutom drog ut flera timmar så att kvällen var sen när lämnades utanför huset av en taxichaufför.

Resultatet blev 14 timmar ute i 10 gradig kyla med förfrysna händer och fötter. Ingen kontrollerade att någon var hemma och kunde ta emot mannen. Inte ens chauffören följde med mannen in i huset och såg till att allt var ok.

Hans granne och bror hittar honom livlös utanför bron dagen efter.

Herregud mannen var 79 år, nog borde det väl finnas tillräckligt mycket humanism i samhället för att man orkar kliva ur en bil och följa en gammal man in i sitt hem.

Och vad svarar sjukhuset som skickar hem en gammal diabetessjuk man som suttit i timtal på ett sjukhus utan mat och dryck, när man vet hur viktigt det är att diabetssjuka håller sitt blodsocker på en jämn nivå.

Krister Björkegren som är sjukhuschef på Västerviks sjukhus svarar så här:
– Utifrån det jag vet så har vi följt våra rutiner

Då tycker jag att det är dax att man ser över sin rutiner både hos sjukhuset och taxi för detta ska inte behöva hända i dagens Sverige….

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Handikappad

    Man tror ju inte det är sant. Själv har jag inget klaga på vad gäller omsorgen av sjukresor. Speciellt på mindre orter verkar servicen vara bättre. Däremot är det ingen som bryr sig om jag har skottat eller kan ta mig in på vintern om det är igensnöat. De får jag ombesörja själv. Finns inte anhöriga som kan hjälpa mig är det ingen som bryr sig. Det man klarat tidigare innan man blev sjuk verkar som ingen (myndighet) tar notis till och att man endera får någon som hjälper en, eller tilldelas en ersättning för att leja någon som ordnar för en. Det ska sparas på dom små till finansvalparnas vinst

  2. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Handikappad (2011-01-09 08:54)
    Å ena sidan vill politikerna idag att man ska bo hemma så länge som möjligt för att det sparar skattekronor. Å andra sidan får du inte den hjälp du behöver för att kunna bo hemma. Då får du lösa snöskottning mm med att anlita hushållsnära tjänster och RUT avdrag, det kallas valfrihet. Sen behöver du inte om du är handikappad med en rollator ge dig ut när det snöat för det plogas inte förrän det nått ett visst antal cm snö. Det kallas också valfrihet.Nu att jag är ironisk och inget annat.
    För mig är det viktigare att de svaga i samhället har det bra än att finansvalparna har kul på stureplan

  3. Fru Karlsson

    Här i Umeå så går det inte till på detta sätt. Det är iallafall min egen erfarenhet efter att ha arbetat på NUS sedan 1972. De kliniker som jag genom åren jobbat på, har alltid varit noga med att se till patienten efter att ha varit inneliggande på sjukhus, blir mottagen i sitt hem av någon person. Vet förstås inte hur det fungerar vid akutbesök, där kan det vara annorlunda.

  4. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Fru Karlsson (2011-01-09 12:06)
    Annars läser man nån gång då och då att det händer även i Västerbotten, jag minns åtminstone en patient som blev hemskickade från lasatettet till Dikanäs utan att någon kollade med anhöriga. Det borde vara rutin överallt oavsett sjukinrättning eller taxichaufför. Förr när det var våra ”egna” taxikillar som skötte transporterna kände de människorna de skjutsade hem och då hände det aldrig såna fadäser som det här. Det är anonymiteten som ställer till det…

  5. Handikappad

    Man får ju hoppas att de inte sätter det här i system och låter folk (Pensionärer/sjuka/handikappade m fl) frysa ihjäl för att man tycker det belastar samhället annars. Någon skyldig finns ju inte som här påtalats. Alla bara rycker på axlarna. Dessutom vill man ju höja pensionsåldern och det måste väl vara personer som finns i regeringskansliet man syftar på och tänker sig hela befolkningen har ett så pass lätt fysiskt arbete som dessa. Nyliberalismen och egoismen har gjort intåg. Valfrihet, tro på dig själv, förverkliga dina ideér, bl, bla, bla. För vem? De med redan tjock plånbok?

  6. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Handikappad (2011-01-09 14:37)
    Jag tror att det största problemet är när den så kallade valfriheten för vissa människor ger så negativa effekter för andra. När valfriheten blir på bekostnad av sjuka och handikappade människor är det fel på politiken. I ett bra samhälle finns nog plats för både ock men inte när det ena tär på det andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.