Vilka fantastiska kreativa människor det finns….

idag har det varit möten i kulturen tecken hela dagen. Först ett idesprutarmöte kring berättaråret. Vilhelmina kommer den 13 april 2011 att ta över stafettpinnen ifrån Bjurholms kommun under berättarfestivalen i Skellefteå bli Årets Berättarkommun. Under ett års tid ska det sprudla av berättande i alla dess former i vår kommun. När man säger ordet berättande så får de flesta en bild av någon som står och berättar en skröna i minnesbilden men berättandet är så mycket mer, vi har

  • Det muntliga berättandet
  • Det musikaliska berättandet
  • Det bildliga berättandet
  • Det kroppsliga berättandet
  • Det sceniska berättandet
  • Det litterära berättandet
  • Det fotografiska berättandet
  • Det konstnärliga berättandet
  • Det samiska berättandet

och jag har säker glömt något….men vi har i alla fall spånat om det mesta som kan inrymmas under rubriken berättande.

Nåt kan jag i alla fall avslöja och det är att vi kommer att göra om ritualen med "HJULET" i Folkets Hus. Det känns otroligt roligt att den idén föll alla i smaken. Jag är stolt över att ha varit med om att skapa det projektet som vi hade under millenniumåret. Och nu är det dags igen. Varje dag under ett år mellan den 14 april 2011 och den 13 april 2012 skall vi ha ett kulturarrangemang dagligen på temat berättande. Jag hoppas att det blir samma succé som den första gången.

Sen kommer det att bli en mängd kulturarrangemang som går i berättandets tecken  under hela året.

Den andra händelsen är att vi under hösten planerar en stor SAMISK KULTURVECKA,  för att lyfta fram vår ursprungsbefolkning och visa den fantastiska kultur  samerna står för. Vi kommer under en vecka bjuda på jojk, teater, dans, föreläsningar, berättelser, konst, slöjd , utställningar och en mängd andra aktiviteter. Planera in den 26 november – 4 december 2011 i din kalender redan nu. Det kommer att bli en vecka med aktiviteter för alla åldrar.

Den tredje delen är att under 2012 fyller Vilhelmina Församling 200 år. När den bildades var det kyrkan som ansvarade för det mesta i en bygd. Det kommer även här att bli en mängd aktiviteter kring detta jubileumsår. Den stora jubileumshelgen kommer att infalla i juni 2012. Men den återkommer jag till senare.

Så fullt upp blir det och är det någon som har tips på bra berättare som kan göra något under Hjulet så maila mig gärna, jag kommer att vara samordnare för denna del. Maila till [email protected]. Ge mig namn och gärna ett telefonnummer eller en mailadress för vidare kontakt till den/de som ni föreslår.

Jag tycker att det är fantastiskt roligt att så många människor hoppar på tåget när det händer saker, det bådar gott i en kommun där arbetslösheten är hög att det ändå finns en stolthet och en vilja att visa upp en del av det som vi är bra på nämligen KULTUR i alla dess former…..och vi är naturligtvis inte ensamma i detta arbete utan alla studieförbund, kulturföreningar, kyrkan, kommunen mfl drar sitt strå till stacken tillsammans…

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Kay

    Det här låter väldigt intressant och roligt men skrivelsen ”vår minoritetsgrupp” känns en aning possesiv -ja, rent av kolonial – skriv ursprungsbefolkningen istället, men du/ni avser kanske inte att lyfta fram samerna som ursprungsbefolkning?

  2. B_RW

    Jag undrar om du minns var frukthörnan låg,jo ungefär mitt e mot stenmans.Om vi går tillbaka 10 år till kan jag berätta att uppefter storgatatan ,där låg Peterssons Järn mellan Stenmans och nuvarande sportbutiken.Därefter Radio John,sen en mjölkaffär,som blev en spelhall,däremellan var även en ica affär troligare Normans.Jag tror att dom även hade en klädaffär.Sen om du körde runningen om kyrkberget kom du ner till Hedbergs Hotell på venster sida, därefter ytterligen ett gammalt hotell som för övrigt min sambo var med och rev jag tror att det var hotell lappland.Fråga henne,hon heter Annika

  3. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till B_RW (2011-01-15 03:10)
    Jodå jag minns och bredvid frukthörnan fanns TV-Eriksson med sin affär och Tage Svärd med frisörsalongen. Varje år i början på maj när jag fyllde år fick jag köpa ett knäckäpple på Stenmans, och vi brukade köpa godis i strut på mjölkaffären. Normans däremot låg nere vid korsningen Häggatan/Föreningsgatan, dit gick jag med min hink och köpte mjölk. Och det stämmer att det var Hotell Lappland som hotellet hette. Det fanns även ett hotell där Rönnfjords numera är som hette Centralhotellet. Det finns många minnen förknippade med de hus som ännu finns kvar..

  4. B-RW

    Nu när vi är inne på kuriosa,kan jag berätta att det fanns 3 frisörer i v-mina. Svärd,Spjut och Kanon.Dom två första tror jag söp ihjäl sig.Men Kanon startade en radioaffär,Jag minns när han kom till Alvar Lindsröm i Bäsksele.I en ny Ford Taunus skåp modell.Jag minns att min far sa,De e klart att du ske köp än tv.Och det gjorde han.Detta var 1964,.Numera kan man knappt se att det har bott en människa där.

  5. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till B-RW (2011-01-15 13:36)
    Jadå jag minns de tre frisörerna,en annan kuriosa finns hos Medborgarskolan som bla har ex på den jubileumstidning som gavs ut när Vilhelkmna köping blev kommun och där finns en mängd roliga annonser, visste du att Vilhelmina på den tiden hade sju hotell, Järnvägshotellet, Lilla Hotellet, Centralhotellet, Hotell Hedbergs, Hotell Lappland och ett där Frälsningarmen ligger och ett till som jag inte kommer ihåg var det låg möjligen att det var Gästis. Ett tips är ju att läsa Martin Lauritz böcker om du är intresserad av kuriosa från Vilhelmina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.