Retorik och retorik…

Det frågas efter i en grannblogg  att vi som klagade på Maud Olofsson för att hon misssköter sitt jobb som minister när det gäller elbolagen och de höga elpriserna nu skulle lovorda henne för att de sjunkit i januari.Hon hänvisar till att vi skulle använda samma retorik som vi gjorde när vi kritiserade.  Märklig inställning och att alltid använda ordet retorik tycks vara modernt idag.

Om man slår upp ordet retorik får man veta att ordet härstammar från den vetenskap som Aristoteles beskrev som "Konsten att finna det som i varje situation är ämnat att övertyga" . Idag säger man väl att retorik är läran om konsten att övertyga.

Då säger jag att jag absolut inte använder omvänd retorik när elpriserna sjunker, för inte tycker jag att Maud Olofsson på något vis bär ansvaret för det. Nästa köldknäpp så kommer de att raka i höjden igen och problemet kvarstår. Maud Olofsson är inte i mina ögon en trovärdig minister trots de retorik som förespråkas så övertygar hon inte mig i alla fall, men det är min högst personliga åsikt.

Jag fortsätter att hävda att det borde från regeringshåll genom det statliga Vattenfall sättas gränser för hur elpriserna får stiga och jag tycker att det är skamligt att läsa att medan Maud Olofsson på sandlådenivå talar om för oss konsumenter att vi ska spara på de små marginaler som finns så schabblar Vattenfalls VD bort miljarder med kronor i förlustaffärer och viftar bort det med "bokföringstekniska" små fadäser.

Nej Maud Olofsson retorik biter inte på mig…..

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

 1. Kristina Norman

  Jag instämmer med dig Suzi. Jag känner inte heller nått förtroende för den politik som Maud Olofsson för. och jag satt och tittade på interpellationsdebatten på SVT Forum idag som handlade om bla elpriser… När argumenten tar slut för Maud Olofsson så börjar smutskastningen…Då heter det att socialdemokraterna är …hycklare och att man far med osanning…
  Det imponerar inte på mig !

 2. Utförsäkrad

  Den nya prismodell som Energimarknadsinspektionen (EI) ska lansera för elnätsföretagen 2012 kan komma att kosta elkunderna 7 miljarder mer per år i elnätsavgifter…

 3. HK

  Jag tittade på ett program igårkväll som handlade om Nazisterna strax före kriget. Man konstaderade att alla med handikapp, utvecklingstörning eller på annat sätt avvek från samhällets normer och däribland de som inte kunde vara tillräckligt produktiva, utgjorde en kostnad för staten och måste elimineras. Det var då man testade och började avliva oönskade medborgare genom gasning.

  Så till elpriset. Tyvärr medger ju de här ”små rutorna” inga stora utlägg så det kan jag ta en annan gång. Jag är ju inte heller någon konsumentupplysare vilket nästan fordras för att analysera elpriset.

 4. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till HK (2011-02-02 05:54)
  för min del tycker jag att regeringen misslyckats totalt. De positiva delarna med deras politik står inte i rimlighet till de negativa skador som de åtstadkommit så är långt. De är betydligt värre för den enskilde individen som hamnar mellan stolarna. Och att börjar babbla om skattesänkningsreformen när hon blir ansatt om de höga elpriserna bevisar än en gång min tes att de sitter i en glasbubbla med spegel på insidan och ser bara sin egen förträfflighet och inte hur de verkligheten ser ut.

 5. HK

  Jämförelsen med ”bubblan” är ganska bra och återspeglar hur man själv uppfattar omvärlden om man själv lever ”ombonat”, bekvämt, komfortabelt och i övrigt intressant och inehållsrikt liv. Man skyggar för hur verkligheten kan se helt annorlunda ut för andra människor.
  Elpriset: Om man går in på nätet och jämför elpriserna, finner man ganska snabbt det är ett gytter av olika elbolag som tävlar om den billigaste elen. Ofta står det ”Totala elpriset”, men det är inte sanningen. Elöverföringsavgift nämns aldrig ca:1/3 oavsett om man äger nätet eller inte. Själv har jag Vattenfall…..

 6. HK

  ..för att ha alla elutgifter samlade på EN faktura. Dessutom blev det totala bundna elpriset billigast hos Vattenfall. Vattenfall, eon, Skeftå-kraft m fl är några nätägare som andra operatörer tvingas sälja sin el över. Och i framtiden konstaterar man att elöverföringsavgiften kommer att stiga ganska kraftigt. Det är ett slags monopol man sitter på och man höja priset i princip hur mycket man vill. Jag skulle beskriva elmarknaden med det som finns i Sicilien, att det styrs med maffiametoder. Som elkund är man utelämnad i händerna på maffian.Se upp för de som kontaktar er och erbjuder billig el

 7. HK

  Du skriver här också ”retorik” vad det är för något. Jag tror säkert du och många andra vet ordets rätta betydelse. Jag uppfattar det som ett ”språk” oftast i sammanhang där man argumenterar för eller emot något. En bra ”retoriker” är vad bl a S nu behöver som partiledare. Att på ett övertygande och begripligt sätt förklara politikens innehåll.
  Vad som jag börjat ogilla är alla TV-program där det ska tävlas och jämföras i allt. Jag hörde nåt bra, tävla med dig själv, då behöver du inte förlora, men kan förbättra dig till nästa gång. Nu är batteriet slut. Hejdå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.