Att moderaterna är kulturfientliga visste vi redan…

Nu är det verkligen svart på vitt, MUF Stockholms årsmöte (där medlemmarna alltså blir våra kommande moderata politiker i kommuner/landsting/regering) röstade för att ta bort allt stöd till kulturen. Inte alls förvånande när man läser hur det ena korkade förslaget efter det andra läggs av Alliansen.

Exempel på hur man säger en sak och gör tvärtom är t ex att finansborgarrådet Sten Nordin hyllade MUF för att man formiligen hade tapeserat Stockholm med MUF affishcer under valet, på väggar, stolpar, plank, mitträcken formligen överallt där det var möjlkigt att sätta en affisch

Paradoxalt nog så har samtidigt Stockholm föreskrifter om hur affischering tillåts. Den säger att om kulturutövare och föreningar affischerar illegalt så kan de innebära att de får indragna kommmunal avslag eller förbud att hyra lokaler för sin kulturverksamnet. Men uppenbarligen gäller inte de reglerna alliansens egna föreningar.

Att Moderaterna är fientliga till bidragsunderstödd kultur är väl inget nytt men den demontering som nu sker är ju helt vansinnig, när man lyssnar till Kulturministern så förstår jag att hon likaväl som Borg och Reinfeldt sitter med sin glasblåsa med spegelinsida och ler åt sig själv och sin förträfflighet när hon demonterar kulturen till det yttersta.

Ett exempel är skapande skolasatsningen som kostar 150 miljoner kronor varje år, jamen visst det är väl bra säger alla, självklart är satsningen bra men den gäller enbart i skolan så varför ligger inte pengarna där de hör hemma, på utbildningsdepartementet där de skulle bara bli 2 promille av budgeten istället för att tas från Kulturrådets anslag som alltså krymper med 150 miljoner och här motsvarar 8 % av budgeten.

Regeringen pratar varm om entrepenörskap men sänker bidragen till Fria grupper inom scenkonsten , om inte det är entrepenörskap vet jag inte vad som är det, istället lägger man ner ex Fria Teatern i Högdalen som är en av Sveriges äldsta, man avgiftsbelägger besök till museer, man sänker bidragen till instutitioner som t ex Riksteatern som gör exakt det regeringen säger att man vill nämligen sprider sin kultur i hela landet.

Rikskonserter som var en annan stor instutition som bedrev sin verksamhet på sammasätt som Riksteatern har man redan lagt ner vilket innebär att vi inte längre kan få njuta av musikgrupper från hela världen som vi fått göra i samarbete med dem.

Det sista som gjorde mig riktigt förbannad är att vi är fem inlandskommuner som sedan drygt 10 är en förening för att sprida kvalitetsmusik i våra små kommuner och även utanför tätorten. Vi har i alla år fått minst 100 000 kr och det sista året med S fick vi 135 000 kronor, vi får också stöd från Landstinget med drygt hälften av vad Kulturrådet beviljat.

Sedan Alliansen kom till makten har vårt bidrag bara sjunkit och sjunkit och i förra veckan fick jag besked på bidrag för 2011. Nu är vi nere i bottennappet 50 000 kr, alltså har vi fått sänkt bidrag med 85 000 kronor de sista åren. Anledningen till att vi sökte bidrag var dels att kunna sprida kvalitetsmusik till våra kommuner men också det ökade kostnader som vi får genom långa resor, traktamenten och logikostnader.

Hur de tänker när FEM kommuner ska bedriva verksamhet för 50 000 kronorm alltså 10 000 kronor per kommun begriper jag inte…men det är kanske lika bra det, jag begriper inte den regeringspoltik som bedrivs av Alliansen heller…

 

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.