Vilken musikhelg jag har fått vara med om….kulturministern borde ha varit här…

Då hade hon fått se hur ett blomstrande lokalt kulturliv kan se ut i en liten kommun.

Först i fredagskväll då vi hade besök av den danska folkmusikgruppen Phönix som gav en fantastisk konsert. Otroligt häftigt att se och lyssna till en basklarinett, det instrumentet ser man inte ofta.

På lördagkväll var det dax igen, denna gång Öppen scen på Folkets hus, ett arrangemang som gjordes första gången ifjol och nu kom igen. Ett gäng eldsjälar har dragit igång evenemanget och igår var det absolut fullknökat med folk.

Iden är att på scen sätter de upp en hel instrumentsättning och sen går de som kan upp och sjunger och spelar för glatta livet och blandar sig friskt i olika konstellationer vilket gör att det blev en härlig bredd på musiken.

Jag hoppas verkligen att man gör detta till ett årligt återkommande arrangemang, det är så roligt att se och lyssna till alla våra duktiga lokala musiker. Jag njöt i fulla drag och det gjorde alla som var där.

Dessutom har helgen också innehållit en gospelkonsert i kyrkan och en dansbanskväll med Barbados på Hotellet.

Jag tycker att det här är verkligen expempel på bra kultur och ett brett kulturliv . Att samma helg få möta både det proffessionella och lokala kulturlivet. Desto märkligare ter sig då kulturministerns uttalande om att hon inte tror på "kultur" och tycker att begreppet är ett problem.

Hon påstår att ordet kultur leder tankarna till symfoniorkestrar som hon menar inte alla är intresserad av och vill att man bryter ner ordet till bibliotek, kulturskolor och märkligt nog konsthallar istället.. Sen säger hon att Alliansen ska göra kulturfrågor till valfrågor nästa gång.

Frågan är om det kommer att finnas nån kulturpott kvar efter den här regeringens demontering av kulturen. Först borde skapande skola pengarna ligga där de hör hemma på ubildningskontot och inte belasta kulturen som har nog lite pengar,

Dessutom så propagerar Moderata Ungdomsförbundet för att inga bidrag alls ska gå till kultur. Vilket trist samhälle vi skulle få då. Alla kan inte vara egenföretagare och leva på kultur. Jag tycker att det är livsviktigt att det finns skattemedel för att göra samhället mer levande genom kultur och det måste också få kosta..

Sen borde kutlurministern åka utan för Stockholms tullar och se sig om i Sverige, vi har lika stor rätt till bra kultur som stockholmarna och det innefattar också symfoniorkester likaväl som musikskola, båda är lika viktiga i ett kulturrellt samhälle.

 

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Aroon

    Vi tillhör ju lanskapet Lappland och de som tillhör den beryktade ”Bubblan” tror kanske fortfarande vi bor i kåtor allesammans. Personligen tror jag inte intelligensen skulle vara sämre om man bodde i kåta än att bo och verka i ”Bubblan”, tvärtom.
    Klart är väl att vi diskrimineras i alla sammanhang. De ser nog på de flesta av oss som objekt och intressanta individer och forskar om oss i olika sammanhang. För inte så länge sedan var det centerpartistisk student (från Umeå?) som doktorerade om, jag tror det var arbetslösa. Tala om lågvatten….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.