Bättre sent än aldrig…

Transfett är skadligt för hälsan, De innehåller transfettsyro som är en typ av omättade fettsyror. Man vet att de är skadliga för hälsan och kan öka halten av dålig kolesterol i blodig och sänka halten av gott kolesterol.

Det finns studier som visar att konsumtion av tranfetter ger en ökad risk för tex prostatacancer, hjärtinfarkt och andra hjärt – och kärlsjukdomar.
Transfetter finns i industriproducerad mat, tex pommes frites, pajer, piroger, kakor, godis och snacks som chips och dyl.

USA förbjöd transfetter redan 2006. Danmark införde en stark begränsning av transfetter redan 2004. Men när kraven för ett par år sen restes att även Sverige skulle förbjuda transfetter så svarade Alliansregeringen att de inte ville förbjuda dem därför att det var individens valfrihet att äta dem och upp till tillverkarna att frivilligt tala om om det fanns tranfetter i deras produkter.

Vilket struntprat, det står ju inte precis på förpackningarna att det är skadligt. Men skam den som ger sig. Nu har man äntligen fått regeringen att vakna så den 17 mars togs äntligen ett beslut av riksdagen om att förbjuda transfetter i Sverige.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.