Nu vill dom inte längre bli granskade…

Finanspolitiska rådet är en grupp ekonomer som har uppdraget att granska regeringens budgetmål för att se hur de lyckas med dem.De granskningar som hittills gjorts har resulterat i flera ordetliga uppläxningar av regeringens politik.

Lars Calmfors proffessor i internationell ekonomi vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms univeristet har b la skrivit en antal utredningar genom åren.Han har bla påpekat att oppositionens förslag för åtgärder mot undomsarbetslösheten är effektivare än regeringens.

Att de sen visar sig att politiken att sänka inskomskatten och tro att det skulle leda till fler jobb är en annan sak som mörkas. Regeringens sätt att resonera går ut på att sänkt skatt gör att arbetsgivarna kan sänka lönerna istället för sina anställda och så tror dom att företagen anställer fler människor med det snacket.

Så det där snacket om att vi ska få mer i plånboken är bara ett falsarium, det ska bli väldigt intressant att se hur årets avtalsrörelse kommer att bli. Om vi ska titta på hur bonusfesten har startat med argumenten att direktörerna har hållit igen under lågkonjukturen så borde vi få en rejäl löneförhöjing men naturligtvis kommer det att inte att bli så. Arbetsgivarna kommer att försöka hålla tillbaka lönerna så mycket de kan med diverse diffusa orsaker.

Men det som gör mig förundrad är att det alltid finns pengar till direktörerna hur illa ställt det än är.

Finansdepartementet hade en riktig fadäs förra året när det råkade läcka ut en promemoria som visade att skattesänkninge som utlovats skulle tillfalla arbetsgivaren och inte löntagaren och då blir det ju inte riktigt i sanning överensstämmande med vallöftet "alla ska få behålla tusen kronor mer av sin lön"

Men åter till Finanspolitiska rådet som nu fått en uppsträckning av regeringen.

"Finanspolitiska rådet är en grupp ekonomer med uppdrag att granska bland annat budgetmålen. Problemet är att de inte alltid tycker som Anders Borg. Därför får rådet inte längre tala om budgetmålen.

Rådets ordförande Lars Calmfors skriver. "Det svårt att se hur rådet ska kunna bedriva en meningsfull verksamhet framöver, eftersom det då inte finns någon logik i den".

Så fick vi äntligen veta sanningen, regeringen vill mörka sin politik och Anders Borg sätter munkavle på de som visar på hur politiken slår mot oss och hur den framför allt slår ut en stor del av befolkningen ut i det berömda utanförskapet.
 

Etiketter: , , , , , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.