Vilhelmina – Årets berättarkommun..

Idag åker vi till Skellefteå och berättarfestivalen. Vi blev igår utsedda till…..

 Vilhelmina – Årets berättarkommun 2011
För 2011 tilldelas Vilhelmina titeln Årets berättarkommun. Motiveringen är helt enkelt att de har svarat upp mot de grundläggande kriterier för Årets berättarkommun som har formulerats. I Vilhelmina finns ett sjudande kulturliv, inte minst när det gäller berättande.
och nu börjar allvaret att få igång berättartraditionen i vår kommun. Imorgon ska vi under en dag visa vad Vilhelmina har att erbjuda.

Så nu börjar allvaret att visa på vilken fantastisk kulturkommun vi är, vilka kulturpersonligheter vi har i vår kommun och vi ska arrangera allt ifrån berättarkvällar till att återupprätta vårt Millenniumhjul i Folkets hus nu under beteckningen Berättarhjulet.

Men först ska vi besöka Berättarfestivalen i Skellefteå imorgon onsdag den 13 april där vi är ett gäng kulturarbetare som ska presentera vår kommun under en hel dag. Programmet är digert och känner du nån i Skellefteå med omnejd så tipsa gärna om vår dag.

Skrönor, skrömt och dagens sanning från Vilhelmina – på Caféscenen, Nordanå

10.00 – 11.00 Från Vilhelmina till Wilhelmina. År 1908 bildade utvandrade vilhelminabor en egen församling i Hay Lakes, Canada och byggde en kyrka som fick namnet Wilhelmina.
11.00 – 12.00 ”Alla bönder hava sina stugor vid kyrkan. Laila Eliasson, museiintendent vid Vilhelmina museum, berättar om kyrkstäder och kyrkstadsliv i Västerbotten.
13.00 – 14.00 Att berätta med film. Saxnäs skola vann pris vid filmfestivalen i Umeå 2010 och representerade Västerbotten vid Novemberfestivalen i Trollhättan samma år. De berättar här om sitt arbete med film, hur de jobbar med den lokala historien i sina projekt och visar korta filmer och scener.
14.00 – 15.00 Vilhelmina Amatörteater – Sveriges äldsta. En historisk tillbakablick på Vilhelmina Amatörteater och Vojmåligan. De ger en historisk tillbakablick genom åren med anekdoter, utställningar, pressklipp, foton, rollhäften m m.
15.00 – 16.00 Bengt Hansson – arbetaren, tänkaren och poeten från Dorris. Boo och Yvonne Jonsson framför dikter ur Bengt Hanssons bok ”Över land färdas båten på männens axlar” och berättar om författaren. Yngve Björklund medverkar på cello.
16.00 – 17.00 Bernhard Nordh. Bernhard Nordh-sällskapet berättar om en författare med Vilhelminafjällen som sitt litterära landskap.
18.00 – 19.00 Emma Ricklund. Gerd Ulander från Emma Ricklunds stiftelse ger oss berättelsen om kvinnan som skapade Ricklundgården, en  tillflykts­ort vid Kultsjön och Marsfjället för konstnärer och andra kulturarbetare.

19.00 – 20.30 Musik- och berättarcafé med tema spelmannen Jon-Erik Öst.       Jon-Erik var en av Sveriges mest framträdande spelmän under många år och komponerade över 100 melodier varav den mest kända är Fiolen min. Systrarna Matilda och Martina Höök, uppväxta i Meselefors, framför musik och berättelser ur J-E Östs innehållsrika liv.

Unga berättare från Vilhelmina
Men även det framtida Vilhelmina får uppmärksamhet. Unga berättare från årskurs 6 inleder varje programpunkt under berättardagen och Saxnäs skola presenterar ett filmprojekt. Under veckan kommer dessutom en grupp ungdomar att jobba tillsammans med andra unga berättare med sikte på en ung berättarfest under fredagskvällen.

Själv ska jag delta i programpunkten om Amatörteaterns historia och berätta om dess 73-åriga liv tillsammans med några medlemmar ur teatern.

Själv blir jag kvar en dryg vecka för att bla tillsammans med några ungdomar delta i aktiviteter kring ungdomar och berättande. vi ska naturligtvis se föreställningar också. De blir en intensiv vecka som vi hoppas ger oss impulser som vi får med oss hem till vårt eget berättarår som ska fyllas med berättande från alla konstformer.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.