Det kommer det ena idiotiska förslaget…

efter det andra när Moderater är i farten. Nu senast så vill debattören Johan Norberg avskaffa vår lagstadgade rätt till semester. Hans argument är att USA inte har någon lagstadgad rätt till semester och då behöver inte vi det heller.

Att arbetsgivaren ska komma överens om med en arbetare när det passar med semester ur företagets synpunkt. Jag ser då framför mig hur svenska folket har semester i januari eller november när det är riktig lågsäsong och företagarna går på sparlåga med sina företag.

Sen påstår han att pengarna kommer från arbetsgivaren och menar med det att de har rätten också att tala om när arbetaren ska vara ledig. Vilket skitsnack , jag har arbetat ihop min semester genom att avstå från de kronorna i lön för att just kunna vara ledig en sammanhängande period.

Han tror t ex att småbarnsföräldrar skulle vilja hacka upp sin semester och ta ut några timmar här och där istället för en riktig semester…uppenbarligen har han inte provat på att vara förälder.

De allra flesta svenskar behöver sin semester på sommaren, det är inte alla förunnat att kunna resa utomlands för att få sin dos av sol och värme. Att Johan Norberg tycker att lagen är förlegad är väl bara ett typiskt uttryck av Alliansens politikt. Det är ju inte första gången de väljer att göra sina egna tolkningar av hur våra ersättningar fungerar.

A-kassan är väl ett typiskt exempel och likaså sjukförsäkringen men det är klart vissa  har ju aldrig någonsin sett livet från en "arbetares" sida och då är det väl lätt att kläcka ur sig idiotier som detta…

Men det blev ju i alla fall ett förslag till vad som ska skrivas på Första Maj plakatet  iår och jag håller med kommunal som ifjol delade ut kondomer med en text vars innebörd var följande: Använd kondom , det kan bli en moderat….

Etiketter: , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Alexander Eliasson

  Det är lätt att förstå att du inte direkt gillar moderaterna men det blir bara löjligt när Du försöker koppla ihop Johan Norberg och hans artikel med moderaterna för billiga politiska poäng. För övrigt röstade han på centerpartiet i riksdagsvalet i fjol (inte för att det spelar någon vidare roll)

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Alexander Eliasson (2011-04-19 01:50)
  Jag ber om ursäkt och har ändrat i texten. Ja du har rätt jag gillar inte moderater, de för en poltik idag där människor reducerats till pinnar i statistiken, där allt går ut på att alla ska arbeta med arbeten som man inte lyckas skapa. Den ekvationen gör att människor faller mellan stolarna utan skyddsnät ut i en ekonomisk katastrof och regeringen står bara och tittar på. En cynisk politik tycker jag .

 3. Aroon

  Vi är ju vana med den s k ”svenska modellen” där bl a lagstadgad semester (maj-aug) ingår. Dessutom har vi ju haft några stora dragjättar inom svensk industri, Volvo bl a. Allting bygger ju på så vitt jag kan förstå att vi har någon form av tillverkning och export, produktivitet m a o. Alla behövs ju i samhället naturligtvis och ingen är mindre värd än den andre. Börjar man jämföra arbetsförhållanden mellan olika länder och däribland Kina som köpt upp Volvo tror jag knappast någon anställd där ens vågar kräva 5v semester under viss bestämnd tid. Dessutom finns det hur många som helst som skulle ta deras plats om företaget väljer att sparka någon. Om man tänker sig en mindre företagare med ett par anställda krävs det ganska mycket i intäkter både för utbetalda löner och en lagstadgad semester. Exempelvis ett privat företag kan inte göra som Vattenfall eller liknande bolag och andra inrättningar som samhället är beroende av höja avgifter när det så passar. Alla som jobbar efter principen, konkurrens, måste alltid pressa priserna till konsumenteras fördel. Ska vi ha ett resonemang betr semestrar m m måste hela systemet omvärderas. Ett pussel kan inte ändras genom att plocka bort en bit, man måste göra ett helt nytt.
  Det var bara en kort fundering, det finns säkert hur mycket andra åsikter också. Tack för mig den här gången!

 4. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Aroon (2011-04-19 10:33)
  Jag är absolut inte emot att man kan välja semesterperiod men för de allra flesta fungerar systemet bra, många kan väl dessutom välja när man vill ta ut sin semester. Men jag tror att de flesta människor behöver en sammanhängande semesterperiod för att orka med dagens tempo i sammhället. Men risken är att man börjar tafsa på antalet semsterdagar och till slut har vi tappat dem med argumenten att arbetsgivaren står för kostnaderna trots att det är vi löntagare som avstått från löneökningar för att få vår semester..

 5. sosse

  Jag skulle vilja fråga denne Johan Norberg hur det skulle se ut för alla arbetstagare om man enbart skulle komma överens med arbetsgivaren?
  Sjuksköterskor erbjuds nu 30.000 /mån extra för att skippa semester på sommaren.
  Om Johan Norbergs förslag skulle gå igenom skulle de få jobba juni,juli och augusti utan att få några pengar extra.
  Flytta till USA du Johan om du tycker att icke lagstadgad semester ska finnas.
  Sanna mina ord men får alliansen sitta kvar efter 2014 så är jag rädd att det kommer att bli såna här förslag framöver.
  Stackars barn och ungdomar som inte blir topputbildade i framtiden.
  Är det så här de ska få det i framtiden,lågutbildade kommer inte att ha mycket att säga till om.
  Värna om allas rätt till ett rättvist samhälle genom lagstadgad semester,rättvis A-kassa,rättvisa löner osv.
  Barnfattigdomen som bara ökar visar ju inte direkt på att vi lever i ett rättvist samhälle just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.