Skitjobb och skitjobb

Nya finansborgarrådet i Stockholm Karin Wanngård som efterträder Carin Jämtin hamnade i blåsväder när hon förklarade vilken linje hon ville driva hårdast. Hon menade på att unga människor inte ska behöva ta vilka skitjobb som helst.

Hon fick omedelbart påhugg från allianshåll när Ewa Samuelsson KD och biträdande soicalborgaråd i Stockholm gick i taket och menade att alla jobb måste göras och alla måste börja nånstans.

Det är förvisso sant men nog finns det skitjobb i samhället som unga inte ska behöva luras in i det kan hon aldrig komma undan. Exempel på skitjobb är t ex

Jobb där man får så låg lön att du inte kan leva på den även om du jobbar heltid, många provisionsjobb är uppbyggda så. Ibland utgår ingen lön alls trots att den anställde jobbat. Ofta finns inga anställningsbevis heller och då behöver arbetsgivaren inte hålla sig till fackliga avtal och kan strunta i att betala ut ex vis semesterersättning. Obetald övertid är en annan sak. Eller där arbetstiden aldrig når upp till den heltid som utlovas och lönen blir därefter.

Det finns jobb där den anställde får beordrad rast men inte betalt eller provanställningar utan lön. Jobb med förnedrande arbetsuppgifter eller där unga utsätts för sexuella trakasserier. Det finns jobb där ett fackligt engagemang innebär avsked. Dålig arbetsmiljö och osakliga uppsägninar.

Listan kan göras lång på arbeten som är rena skitjobb oavsett vad någon tycker. Det verkar också som att det är vanligare med skitjobb i dag med alla möjliga och omöjliga "företag" som dyker upp som svampar ur jorden med ett enda syfte att göra sig så mycket pengar som möjligt till så lite personalkostnader som det bara går.

Där har vi skitjobben i ett nötskal och att nån ska behöva börja sin yrkesbana med såna jobb är bara skitsnack. Det borde istället arbetas för att det blir olagligt att inte hålla sig till fackliga avtal från arbetsgivarhåll. Som det är nu så går vi tillbaka till en tid som vi trodde att vi aldrig skulle få uppleva igen. När den anställde blir livegen verkar det som att vi är tillbaka till 1900-talets början istället för ett sekel senare…

 

Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Nja, riktigt så enkelt tycker inte jag det är!
  Människor är sig nog tämligen lika. Oavsett om de är företagare eller anställda, så är människan av naturen lat, och vill ofta ha ut maximal ersättning för minimal ansträngning/insats.
  Börjar man klassa de jobb som har lägst ersättningspotential som ”skitjobb”, leder det ju i sin extremaste förlängning till att massor med jobb aldrig blir utförda, då vi ju knappast kan betala alla lika hög lön som den högst ersatte i samhället.
  Och hur ska alla de hundratusentals ideellt arbetande medmänniskorna känna sig, ifall deras insatser nedklassas till lägre än det lägst betalda ”skitjobbet”?

  De ideella eller halvideella insatserna är fundamentala för vårt samhälle och utgör grunden för vänskap medmänniskor emellan.
  Skulle vi förkasta alla prestationer som inte ingår i de avlönade kollektivistiskt samhällsavlönade, får vi ett kallt och omänskligt samhälle av typen socialistiskt eller kommunistiskt. Det är det sista jag vill se i Sverige.

  Nej jag stödjer Ewa Samuelsson´s uttalande att -Det finns inga ”skitjobb”. Att bärkraften är olika iför olika yrken är naturgivet. Att vissa jobb inte har någon ekonomisk bärkraft alls, innebär att det vilar på vår medmänskliga omtanke att de blir utförda. Det är där vår värdegrund styr, och mycket mer välgrundat än synen att det allmänna ska ta över det personliga ansvaret.

 2. Jobbar och vill inte betala för allt!

  Skitjobb?? Då fårdom väl vara arbetslös istället!! ingen vill väl anställa någon som direktör direkt eller finjobb med 25000 i månan direkt? nä du sussie, bidragstiden är förbi för gott tack och lov! nu får folk börja jobba för bröfödan igen!

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Jobbar och vill inte betala för allt! (2011-04-22 20:48)
  Nu är det inte det jag pratar om utan arbetsgivare som utnyttjar ungdomar med vidriga anställningsförhållanden och så låga löner att dom knappt räcker till mat och hyra. Det finns fackliga avtal med lägsta löner för unga men det skiter dom i och om ungdomarna går med i facket får doom sparken. Vilken fantastiskt bra början på ett långt arbetsliv. Att åtminstone få så pass i lön att det överstiger försörjningsstödet hos kommunen är väl det minsta en människa ska arbeta heltid för.

 4. Göran Jonzon

  Re: Suzanne:
  Just det du här anför rör inte jobbet i sig utan förmer den försörjningssökande, som saknar fruktbar utbildning, erfarenhet eller kompetenser gångbara i vardagslivet.
  Ungdomar som vilseförts av ideologier kännetecknande av att framhäva självförverkligandets lovsång, till den grad att de kommer ut ur vårt dyra utbildningssystem med helt verklighetsfrämmande uppfattningar om arbetsmarknaderna och dessas krav.

  Var ska alla ungdomar med humanistiska eller samhällsorienterade utbildningar ta vägen, när arbetsmarknaden inte behöver flertalet av dem?
  Naturvetenskap- och teknikbranscherna saknar massor av sökande, alltmedan vårt teknikberoende samhälle långsamt men säkert krackelerar. Se bara det tydliga exemplen med SJ-tekniker eller bristen på läkare som leder till absurda läkarlöner!

  Skumraskföretag har alltid funnits, och bästa vaccineringen är att bli självverksam istället för en lönesäkande utan gångbara kompetenser och därmed utan förhandlingskraft.
  Men vänsterns i Sverige inställning till egenföretagande har visat sig avskräcka med intolerans och regelvidrigheter riktade mot just den gruppen småföretagare som skulle kunna utgöra näringsfång för massor av våra unga!
  Så länge ungdomar matas med uppfattningarna att målet är en löneanställning, utan att få en gångbar adekvat utbildning till efterfrågade yrken, gillrar man en fälla för dem precis så som du beskriver.

  Och då kan vi inte längre undvika földfrågan Suzanne:
  -Vem bär ansvaret för den flumskola som skapat förutsättningarna?
  -Vem bär ansvaret för propaganderandet mot praktik- och lärlingssytemet som i tusentals år visat sig leda fram till, inte bara förhandlingsstarka anställningsuppdrag, utan framför allt till självständiga och dugliga hantverkare och småföretagare?
  Och hantverkare tillhör ju inte gruppen med lägsta inkomsterna, eller hur?
  Det vet den som behövt anlita en dylik, säger en småleende Göran Jonzon!

 5. Aroon

  Problemet är väl att de som inte kan bo gratis hemma hur länge som helst måste ha nånstans att bo och då kostar det som oftast en räjäl slant. Lönemässigt börjar Sverige närma sig ett U-land och då menar jag gapet mellan låg och hög lön ökat ganska markant senaste tiden. Med det stiger levnadskostnaderna och då blir det den som inte har så fett som drabbas. Ett s k ”skitjobb” har väl aldrig varit eftertraktat, men nånstans får man ju börja om man inte har rika föräldrar och bra studier eller kontakter som slussar in en direkt i ett väbetalt jobb. Det är alltid mygel och jävelskap oavsett vilken politiskt styre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.