Siffror talar sitt tydliga språk.

Citerat från Aftonbladet

”En femtedel av alla socialbidrag går till personer som är sjuka, men saknar inkomst, enligt en ny kartläggning av Sveriges kommuner och landsting (SKL). SKL ser också att allt fler utförsäkrade söker socialbidrag.”

Citat av dåvarande socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson (M);

”De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar”

Det tolkar jag definitivt som att regeringen skjuter över de ökade kostnaderna till kommunerna för att ha råd att ge skattesänkningar till de som redan har det gott ställt.

Jag trodde i min enfald att ett försörjningsstöd är det sista skyddsnätet i samhället, det en människa får som hamnat i en extrem situation och inte kan lösa sin försörjning på annat sätt än att få hjälp.

Men att på detta sätt medvetet kasta ut människor i "socialbidragsberoende" och låta kommunerna ta smällen är väl inte vettigt. Det finns idag kommuner som sprängt sin budget för försörjningsstöd med flera hundra procent på grund av detta.

Resultatet blir att andra delar av den kommunala verksamhetet måste skäras ner. Som om detta inte var nog så har det visat sig att även de utförsäkrade måste söka försörjningsstöd. En av tio hamnar hos socialtjänsten.

Det tycker moderaten Ul Kristensson som också är socialförsäkringsminister är positivt och lyckas vända på steken i ett SR inslag och säger:

Jämfört med farhågorna är det väldigt positivt. Nio av tio behöver inte socialbidrag när de lämnar sjukförsäkringen efter två och ett halvt år. Det är en stor framgång. Jag, och många andra, befarade betydligt värre siffror. Socialbidraget är en problematisk form av bidrag, säger han.

Sen fortsätter han med att säga:

– Det är nog många människor i Sverige som någon gång i livet upplever att just nu har jag inga pengar alls, men som absolut inte går till socialtjänsten, utan man går till goda vänner och får ett lån och klarar av det. Så fungerar vanlig medmänsklighet, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson

Jag tror inte på långa vägar att det alltid finns vänner som kan ställa upp och låna ut pengar, är det verkligen meningen att vi ska bli banker för att regeringen ska kunna genomdriva sina notoriska skattesänkningar. Och det finns ett stort mörkertal när det gäller de utförsäkrade, många försöker nog hanka sig fram på en lön i familjer exempelvis, många ungdomar flyttar hem till sina föräldrar för att det inte har råd med eget boende. Så en på tio kan nog lätt bli 9 av tio om alla som behövde sökte försörjningsstöd

Sverige går mot ett stup när det gäller det sjuka och utförsäkrade. Att straffa dem är ett hån mot mänskligt och humanitärt betende. Att genomdriva in absurdum reformer som kastar ut en stor del av vår befolkning i ett utanförskap som man säger sig vilja hjälpa människor att inte hamna i är mig en gåta.

Och att i allt man alltid argumenterar om  att människan är lat och inte vill arbeta är groteskt …medge istället att ni misslyckats kapitalt med att minska arbetslösheten och lägg mödorna på det istället för att jaga de sjuka i samhället.

Att alltid som argument säga att det är arbete som är prio ett blir ett hån, naturligtvis vill människor arbeta och försörja sig själv. Se till att koncentrera politiken på att skapa arbetstillfällen istället för att betala ut bidrag till en massa konstiga coachföretag och andra reformer som egentligen inte genererar ett enda jobb utan endast resulterar i att en massa pengar försvinner ut ur Sverige.

Då blir det konstigt nog inte fult med att ge bidrag.

Se till att människor istället för att hamna i utanförskap får hjälp med utbildningar, lärlingsplatser och andra sätt för att möta de krav som finns på arbetsmarknaden. Idag görs ingenting för att matcha in de arbetslösa mot de arbeten som finns.

 


Etiketter: , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Det är precis där knuten sitter Suzanne!
  Det ENDA som (S)ystemet klarat av är just att matcha till jobb som redan finns, och knappt det!

  Men med din och ditt partis fientliga inställning till entrepenörskap och småföretagande, skapas inte de nya jobb som behövs för ersätta de föråldrade branscherna.
  Mona Sahlin ville offra skattemiljarder på SAAB !!!

  Genom att lämna mer kvar till de nyskapande kämpar som siktar högre än till bidragskassorna, förbättras förutsättningarna för tillväxten. Det är inte fler bidragstagare vårt samhälle behöver, utan fler kreativa risktagande med idéer.
  Vilka idéer har du själv som du inte vågat pröva?
  Eller har du inga andra idéer än mer bidrag?

 2. Aroon

  Svenska folket har ju genom demokratiska val två ggr i följd röstat fram den här regeringen med allt vad det innebär. I och för sig är ju Sd vågmästare, men vad de står vad det gäller sjukförsäkringen och en del andra frågor vet jag inte. Visserligen har ju ett microantal av regeringen bytt sida i o m ”Påskupproret” eller vad det heter. I djurlivet brukar någon som är sjuk bara lämnas åt sitt öde och det är bara läsa på i hur djur beter sig då har vi den här regeringens facit. Vargjakten är ju ett praktiskt exempel på hur man resonerar, Anders Carlgren: Det är bra få bort sjuka och inte dugliga som inte för stammen vidare på ett bra sätt” = Starka och livskraftiga för generna vidare för en livskraftig stam med mindre risk för sjukdomar.

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Göran Jonzon (2011-04-30 23:13)
  Jag är inte emot entrepenörskap men jag ifrågasätter att miljarder kronor delas ut i bidrag till ”företag” och ingen kontroll för hur pengarna används finns. Att stora vinster från privatskolor försvinner utomlands. Den här regeringen klarar inte heller av att minska arbetslösheten nämvärt utan att skattepengar delas ut till de som startar företag så att de får 50 % i bidrag. Coachföretagen håvar in miljarder utan att generera jobb och inga kotroller finns. Nej jag har ingenting emot entrepenörer om dom är hederliga. Men idag verkar det som att mjölka ur statens kassa på de sjuka och arbetslösas beskostnad är det som gäller

 4. Aroon

  Det är ju också så som här i din blogg påtalats att gamla beprövade metoder som tilläpats fungerar i samhället bättre än dela med sig av det goda. Jag är inte så insatt i bibeltexter, men jag vet det står något i stil med ”den som inte arbetar skall ej hava bröd”. Man får väl ana att vid tidpunkten för skrivandet av de här texterna var det väl endast kroppsarbete som räknades som arbete. Naturligvis fanns skriftlärda och andra, makthavere exempelvis, som inte behövde anstränga sig ” i anletes svett”, vilket också förordas. Summa summarum är det inte acceptabelt uppbära lön eller annan ersättning om man inte kan utföra något produktivt. Undantaget rika godsägare, framgångsrika köpmän samt alla inberäknade som överordnas alla andra som påfordras göra rätt för sig.
  Den titel man tilldelas avgör om man kan åka på racerbanan eller bara står och stampar i en återvändsgränd.
  That´s life!

 5. Conny Forsström

  Göran Jonzon: Vadå mer bidrag? Sjukförsäkringen är inget bidrag! Dessutom ska den som är sjuk ha sjukersättning. Just nu får tiotusentals sjuka söka socialbidrag, som Suzanne skriver.
  Och vilka är de nya jobben som ska ersätta de ”föråldrande branscherna”? Jobb som RUT-städare hemma hos stenrika familjer? Vända burgare och få 5000 i månaden? Dela ut reklam och få 20 kr/timmen? För det är sådana jobb som finns i överflöd och det är sådana jobb som är föråldrade och måste avskaffas. Företag som inte kan eller vill betala ut schyssta löner är inte lönsamma och ska oundvikligen försvinna till förmån för de som är lönsamma. Alliansen håller på att skapa en låglönearmé av arbetare.

 6. Aroon

  Av detta och det jag skrivit med referns till mitt försök till utdrag ur bibeltexter frågar jag mig: Hur många i den här regeringen och även tidare regeringar samt alla som jobbar inom stat, kommun samt övriga icke kroppsarbetande organisationer är berättigade ta åt sig äran och säga sig att de arbetar?

  Om nu de anses att det klassas som arbete det de pysslar med kan vi väl knappast ha regering med regeringsmedlemmar som refererar till bibeltexter som säger att du ”skall arbeta i ditt anletes svett…..”, underförstått i annat fal är du bara en drönare.

  Varför måste den här regeringen eller att de som anser sig duktiga och viktiga på sina s k ”arbeten” låta införa allmosor igen som var ett sätt rädda fattiga på Jesu tid. Är det de moderna samhälle vi står inför?

  Jag förstår om jag verkar tjatig, men jag vill ha svar på hur det ligger till och hur man tänker sig ett samhälle om hundra år?

 7. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Aroon (2011-05-01 16:50)
  Att det alltid kommer att finnas en viss löneskillnad i samhället är jag helt på det klara med men att arbete inom vård, skola och omsorg som oftast görs av kvinnor alltid får minst i lönekuvertet, och uppenbarligen anses som ”sämtre” än högbetalda jobb inom ex IT branschen och andra manliga sektorer ex gruvjobbare det förstår jag inte. Varför har ett typiskt manligt yrke mer betalt än ett med lika lång utbildning kvinnligt arbete. Värderar vi så illa omsorg om människor?. Fast med den syn man idag har på sjuka och handikappade, lärare och vårdpersonal så är det väl inte så konstigt. Vi matas ju hela tiden i massmedia om att det är dessa grupper är de tärande i samhället. Men att andra sektorer kostar än mer som ex bankkrascher, företag som får bidrag hit och dit utan att behöva redovisa en krona det tycker jag är den tärande sektorn och att jag som vanlig löntagare ska finansiera oseriösa företag med mina skattekronor vänder jag mig emot. Att de går till att hjälpa sjuka och arbetslösa det är helt ok men inte till företag som uppenbarligen inte skulle klara sig utan ett 50% bidrag från staten på bekostnad av sjuka och arbetslösa det vill jag inte vara med och betala.

 8. sosse

  Alliansen försöker uppnå en illusion som aldrig kommer att förverkligas.
  Ända sen stenåldern har vi haft ett klassamhälle med elit eller fattigdom.
  Det kommer aldrig att finnas arbete åt alla eftersom vi är fler människor på jorden än det finns arbeten.
  Det kommer alltid finnas människor som blir sjuka eller har sämre utgångsläge för ett drägligt liv redan när de föds.
  Enligt alliansen så kan varenda människa bli rik bara den vill själv.
  Om det vore möjligt så hade den utvecklingen besannats för hundratals år sedan.
  Hela vår värld består i att försöka hålla en balansgång mellan ont eller gott.
  Mellan rikedom och fattigdom.
  Visst finns det lathet i vår värld,men den är så procentuellt liten,så att skylla all arbetslöshet på att folk är lata som alliansen gör (och Göran Jonzon)visar på en stor okunskap om hur världen har utformats sen stenåldern.
  Om varje människa som föds hade samma förutsättningar att bli vd:ar , kungar eller presidenter så hade vi också blivit det.
  Det viktigaste som finns för barns och ungdomars framtid är att försöka göra världen så rättvis som möjligt (vräkta barnfattigdomsbarn gentemot rika Danderydsbarn).
  Att som alliansen straffa människor som blir sjuka,arbetslösa eller inte har samma förutsättningar när de är barn på grund av att de växer upp under svåra förhållanden är inte särskilt humant.
  Då kanske alliansen kontrar med att vi straffar de rika med fastighets och förmögenhetsskatten men eftersom sossarna nu inte längre ska återinföra dessa skatter så blir socialdemokraterna ett bättre alternativ även för de rika.
  Moderaterna utgår hela tiden från en illusion att varje människa föds med en IQ på 300 och att alla har samma förutsättningar.
  Jag skulle vilja fråga allainsen var i världshistorien de hittar referenserna till att en sådan värld skulle vara möjlig att leva i?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.