Varför lyssna på nyheter ..köp en skvallertidning istället

snart är det bara elände i alla nyheter och alla tidningar så fort man försöker ta del av dem. Det är trist när det negativa blir huvujakten på nyheter av media och det postiva struntar man i att rapportera.Men det handlar väl om människans girighet och missundsamhet. Att grotta ner sig i andra människors olycka är det som kickar igång många och så sprids skvaller likt ett frö för vinden.

När sista numret av Lokaltidningen kom blev man återigen besviken. Jag hade hoppats på att den tidningen i alla fall skulle fortsätta bevaka inlandet som helhet, det har varit bra reportage och positiva artiklar i den.Men tyvärr så visar det sig att även den vinklar sitt men inte mot negativa nyheter utan med bevakningen. Nu var det Storuman som fick allt focus och en ynka liten rektangel beskrev våra Hembygdsdagar. Vilken snedvinkling …kan det bero på att de som skriver sitter i Storuman ?

Inför Åselemarknaden både i fjol och Åselenappet så bevakades Åsele stort i Lokaltidningen , likaså har det varit inför Lycksele marknaderna. Men inte för Vilhelmina.  Trots att man borde inse att vår kulturvecka med avslutande Hembygdsdagar är den stor händelsen i vår kommun under sommarmånaderna.

När man nu försöker etablera sig som veckotidning och vill ha prenumeranter så borde man nog vara lite mer alert och skriva om hela inlandet och de positiva händelser som äger rum.

För det är lika trist att läsa Västerbottens-Kuriren eller Västerbottens Folkblad. Idel negativa artiklar speglar bevakningen i inlandet. För Umeåregionen däremot skrivs det om allt möjligt mellan himmel och jord. Men inlandet är det klent med.Att sen tidningarna dessutom har exakt likadana sidor i halva tidningen gör inte saken bättre. Är man dessutom inte sportintresserad blir det värre. Måndagar består halva tidningen av sportresultat från minsta lilla idrottsförening till nationellla resultat.

Om ex vis kultur skrivs det inte mycket om av vad som händer utanför Umeås gränser. Det är tydligen så att det enda värt att skriva om händer i Umeå, trist för oss som bor i inlandet att aldrig få läsa i tidningen om vi har en premiär eller en länspremiär om en föreställning . Nej då skriver man inte förrän den kommer till Umeå även om det är sita dan på en turné.

Det få positiva inläggen är oftas från privatpersoner som skickar in. Så inte kommer jag att prenumerera varken på Lokaltidningen, Västerbottens-Kuriren eller Västerbottens Folkblad. Nyheter kan jag se på TV eller höra på radio, det räcker.

Kvällstidningarna är numera snart likställda med skvallertidningar som Se och Hör eller Hänt i Veckan och focuserar mer på skvaller om kändisar än rena nyheter. Sorgligt att den mediala nyhetsbevakningen på det här sättet faller i samma dynghög som alla andra..

Och vill ni läsa mer om Kulturveckan så besök www.vilhelmina.se/kulturveckan och för Hembygdsdagarnas program www.visitvilhelmina.se

För vår konsert med Sveriges svar på The Beatles nämligen LIVERPOOL så kan nu läsa mer på www.wilmakultur.se

På den sidan finns för övrigt alla kulturhändelser i vår kommun på kulturkalendern och där kan man ochså läsa om sommararrangemangen på Folkets hus.

Sommarbio kan man läsa om på www.vilhelminafolketshus.se

Och det är mycket billigare och roligare att läsa än en tidning…så håll till godo

 

Etiketter: , , , , ,

9 kommentarer

 1. debattentusiasten

  Sanningen är att förr i tiden från 30-talet och framåt så fösökte alla få en bättre levnadsstandard i god demokratisk anda.
  Etik och moral fanns naturligt som ett av de viktigaste dragen i människans natur efter andra världskriget.
  Nuförtiden behöver ingen direkt svälta ihjäl(förutom vid naturkatastrofer och i u-länder).
  Det innebär att vi har kommit till en gräns ,vilket märks bland annat i massmedia.
  Vi har för många informationskällor,kommersiella företag inom konsumtionssamhället osv.
  Allt handlar bara om pengar och konkurrens gentemot varandra.
  Detta märks som tydligast i massmedia som desperat försöker sälja upplagor med snaskrubriker.
  Vi har 10 olika dagstidningar,textTV,webben,radio osv som spottar ur sig exakt samma nyheter varje dag och konkurrerar om kunderna.
  När det i själva verket skulle räcka med 2 nyhetsinfokanaler.
  Och folk är så dumma så dem betalar för skiten.
  Sen har vi ca 100 olika Tv-kanaler som sänder repris på repris hela dagarna.
  Och efersom det tydligen på något konstigt vis inte finns pengar för att skapa nyproducerade kulturprogram så sitter vi för det mesta och tittar på repriser från 70-80 och 90-talet och folk bara betalar och betalar.
  Tror reklamen har fördummat våra huvuden,vi sitter och ser på dessa urfåniga reklamavsnitt på kvällarna som gör att vi snart inte kan tänka som intilligenta rationella människor.
  Sälj,sälj,sälj med snask-och brasknyheter är massmedias överlevnad nu för tiden.
  Summa summarum är att det behövs inga jobb för överlevnad längre.
  Nutidens arbeten handlar bara om konkurrens (se bara på hur det går för Saab)och att den enes död blir den andres bröd.
  Detta speglas varje dag i massmedia i Expressen och Aftonbladet som förr var seriösa nyhetsförmedlare men nu har blivit prinsess-skvallertidningarna nummer ett.

 2. debattentusiasten

  Angående slasksvaller så verkar vk närma sig Expressen och Aftonbladet den här veckan.
  Sossarna verkar vara utsatta för hatkampanj.
  Själv tycker jag det är konstigt att en viss politiker i centerpartiet i Vilhelmina i 8 år har malt på om samma framtidsvisioner för Vilhelmina utan att det hänt ett skit.
  Vet också att dåvarande oppositionsråd inte alltid blev inbjuden att närvara när det var aktuellt med träffar och möten med näringsidkare osv.utan dåvarande kommunalråd åkte glatt iväg på viktiga möten som hon inte alltid lät oppositionsrådet vara med på.
  Visst kan jag tänka mig att KG Abramsson och ÅkeS Nilsson kan uppfattas som bufflar och Cloud Valley var väl inte smartaste draget direkt.
  Men de har i alla fall lyckats bygga en ny sporthall.
  Vad lyckades alliansen med?
  Jag tycker nuvarande opposition ska sopa framför sin egen dörr eftersom de alltid undanhöll nuvarande allians insyn vad gällde den kommunala budgeten under deras egen mandatperiod.
  Men visst kan man hålla med om att ett totalt uteslutande av centerpartisten kanske inte främjar Vilhelminas politiska debattklimat.
  Låt centerpartisten bli vice.
  Hon har ju inte åstadkommit något under sin egen mandatperiod,så risken är liten att det sulle komma några riktigt bra verklighetsförankrade resultat som skulle gynna Vilhelmina ekonomiskt om hon blir vice.
  Man ska inte rädas motståndare utan tvärtom bemöta dem.
  Detta angående svallerartiklarna veckans vk där sossarna halshuggs bland alla kommentarer.

 3. debattentusiasten

  GRATULERAR!
  Såg att du fick Riksteaterns stipendium på Södra Teatern i Stockholm på 8000 kr.
  För ditt stora engegemang för kulturen i Västerbotten.
  Det kunde väl VK och VF ha uppmärksammat.
  Grattis som sagt var och hoppas du får trevligt med teaterstipendiet.
  Skulle varit trevligt att läsa om i vk som positivt kulturnyhetsinlägg.

 4. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till debattentusiasten (2011-06-24 00:43)
  Tack det var verkligen jättekul att få Riksteaterns stipendium. Det är roligt att bli uppmärksammad för det arbete man gör även om man aldrig blir profet i sin egen hembygd så uppmärksammas man utanför kommmungränsen. När det gäller massmedia och bevakning av kultur i inlandet fick jag en gång svar av en av våra tidningar att de orkade inte åka runt och skriva om kulturen de väntade tills den kom till Umeå och anledningen till att de skrev om varenda lite föreställning som går i Umeå var att praktikanterna behövde få göra någonting och att de ochskå därför skulle synas i tidningen. Det sista var svaret på varför vi inte ens fick in en notis som vi själva hade skrivit. Så jag lägger i alla fall inte ut pengar på tidningar längre, det känns ganska bortkastat..roligare kan man ha för slantarna.

 5. Ivar

  Då är det bara att gratulera. Kanske hamnar du också nångång på din lista med kulturpersonligheter. Här ska du få ett till namn till listan: Ova Malmqvist, konstnär och f.d. lärare i Malgovik.

 6. Christine Svensson

  Jag håller med dig att det inte skrivs så mycket positivt om Vilhelmina. Men tidningarna ska ju spegla de händelser som sker och just nu är det ju bara negativt, eller hur? En soppa som aldrig verkar bli varken redd eller klar.
  Men grattis till ditt pris Susanne. Det har du ju gjort rätt för.

 7. Aroon

  Lokaltidningen vad är det??? Man har väl annat intressera sig för. Speciellt i detta strålande midsommarväder. Ja på det hela taget känns livet toppen. Löning har man fått också som inte räcker till maten men vad gör väl det, sjön e ju full av fisk och tänk att som de flesta som gnäller om allt möjligt, få tänka till lite och vara lite uppfinningsrik och inte få allting serverat på fat. Ja vad livet kan vara skönt!

 8. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Christine Svensson (2011-06-25 08:56)
  Tack , men håll med mig om att massmedia lägger inte ner nåt krut heller på att hitta goda nyheter. Numera verkar det som att ju mer negativt desto bättre och jag tycker att massmedia både lokalt och på riksplanet har chanserat rejält de sista åren och nåt nöje att läsa tidningarna har man inte längre..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.