Dags för bloggdebut – om engagemang.

Carl Bildt har orsakat en bloggdebatt i Sverige. Inga jämförelser i övrigt men jag kan inför bloggstarten i VK känna igen problemet att balansera det egna med det offentliga. Hur blandar man allmänintressanta frågor med det personliga perspektivet.

Bloggar fångar det som sker just nu. Färskvara med bäst-före-datum. Men liksom dagboken bildar inläggen ett mönster över tid.

Jag plockar fyra händelser med temat engagemang:

Jag och min fru såg den spanska filmen Pans labyrint. En fantastisk film som stannar kvar långt efteråt. En blandning mellan kalla och hänsynslösa Francofascister och varm humanistisk fantasi. Det är engagemanget och den varma känslan som trots allt dominerar.

Skolmaten i Kasamark och Yttersjö skjutsas sedan årskiftet 17 km från Böleäng istället för att lagas i Bygdegårdens moderna kök. Vi sitter nu i föreningen och kalkylerar på ett eget kök med mat till skolorna, äldre, fester och alla fredagströtta som behöver middag. Många i våra byar har retat sig riktigt ordentligt på matfrågan Jag hoppas på bra mobilisering.

De onödiga olyckorna gör sig ständigt påminda. Skoterkrascher på vintern, motorcykeltragedier sommartid. Och iregel drabbas unga, starka individer av svåra, livslånga funktionshinder. Jag ser det tålamodsprövande engagemang som medarbetarna vid Neurorehabiliteringen på Universitetssjukhuset lägger ned för att vända tragedin till nya livskvaliteter. Men varför ska vi fortsätta sätta hundratals hästkrafter mellan benen på folk. Människan är inte skapt att klara av dessa helvetiska kraftpaket!

Och så politiken. Imorgon återkommer frågan om hur Umeå kommun ska förhålla sig den mycket framgångsrika satningen inom Biofuel region. Några eldsjälar har lyckats lyfta människors intresse för hur vi skulle kunna ersätta oljan med bioenergi. Jag gick själv en studiecirkel förra året. På något sätt har det smugit in avundsjuka och ifrågasättanden. Är det Jante som är framme. Jag utgår från att Umeå kommun, som var sent ute i sitt engagemang, stenhårt fortsätter stötta BioFuel i nästa etapp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.