Gamla FOCUS-huset i Umeå förfaller

Jag besöker gamla FOCUS-huset nu och då både privat och i jobbet. FOCUS blev ett strålande exempel på boende för personer med funktionsbegränsningar efter Röda fjäderinsamlingen. För några år sedan lades kommunens service ner. Det blev lägenhetsboende som vilka som helst. Bostaden äger huset men underhållet måste kritiseras. Mörkt inomhus och allt mer slitet. Asfaltgången till entrén är självgrusande eftersom det gula fasadteglet vittrar.

Flera boende har svårt att få ändringar i sina lägenheter. De som har assistenter från annat håll än kommunen har svårt att ha nattersonal i huset. Tryghetslarmen går via Örebro. Mer och mer opersonligt och anonymt.

Det måste bli skärpning. De boende måste måste respekteras. Kommunen socialtjänst borde utvärdera avvecklingen av servicehuset för några år sedan. Hur har livet utvecklats för de boende? Många har svårt att föra sin talan. Hyresgästföreningar fungerar inte. Hur fungerar servicen? Arvet efter ett av Sveriges mest moderna boenden håller långsamt på att förtvina. Jag skäms över utvecklingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.