Sprutbytesfrågan engagerar verkligen

Under veckan har många reagerat uppskattande på mitt blogginlägg om sprutbytesfrågan. Fick idag kontakt med en man som är drogfri sedan 2004 men lever vidare med en besvärlig Hepatit C. Infektionskliniken har varit i kontakt med drygt 600 hepatit fall under 10 år. 540 av dessa – 90% – var i kombination med injicerande drogmissbruk. Det handlar om både heroin- och amfetaminmissbruk.

De som viftar bort möjligheten med sprutbytesprogram bortser från de farliga smittsamma sjukdomarna. Socialstyrelsen regler förutsätter att sprutbyten ska kombineras med andra insatser. Malmö gjort försök med sprutbyten i många år och där anser både sjukvården och socialtjänsten att insatserna gjort nytta. Framförallt minskar antalet smittade och då minskar även risken för att utomstående drabbas av blodsmittan. Jag ser sprutbyten som en behandlingsmetod och inte en moralisk fråga.

En kvinna som ringde och påpekade att ingen börjar sitt missbruk bara för att det finns chans till sprutbyten långt senare i missbrukarkarriären. Hon jämförde med att ingen börjar smygröka bara för att man vet att det går att operera lungcancern.

Det handlar om människovärdesprincipen. Det är aldrig försent att bryta ett missbruk. Det finns egentligen många livsstilssjukdomar. Men ingen diskuteras så dömande som narkotikamissbruket. Om Umeå ska vara vinnare måste vi engagera oss för att alla medborgare får en chans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.