Fri(s)skolor och jämställdhetspolicy

Jag tvärläser Tamars Spiric och ser ett exempel på ytterst dålig konsumentupplysning. Hon skriver att kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat skrota jämställhetspolicyn. Hon utelämnar medvetet att arbetsutskottet ersätter den gamla hyllvärmaren med att ge alla verksamheter tydliga mål för jämställdhetsarbetet samt att jämställdhetsutskottet ska jobba fram en handlingsplan för hela kommunen som driver på, skapar spets! Inte lätt för Tamara att behöva bedriva politik med nödargument!

Socialdemokrater iall mänhet och vänstern i synnerhet har fortfarande ytterst svårt att få ordning på demokratiska friskolor. Bägge partierna för en debatt som är onyanserad kombinerad med kommunala kamrersfasoner. Jag brukar peka på alla folkhögskolor som är den ursprungliga friskolerörelse. Folkhögskolorna har ett mycket högt anseende bland människor och har under mer än hundra år gjort mycket stora insatser som – just det – friskolor. De flesta har en idéburen bakgrund.

Nu fyller Lennart Holmlund på debatten med att kräva en kursändring i s-politiken. Lennart fyller på samma argumentering som f.d kulturministern Bengt Göransson och nuvarande ABF-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lämge framfört. Människor har rätt till egenmakt även i utbildningssammanhang. Idéburna, demokratiska skolor är en viktig tillgång för samhället. Lägg till individuella utbildningskonton med stöd från både samhälle och arbetsgivare så får Sverige en verklig, demokratisk friskolerörelse.

Välkommen in i gänget, Lennart. Regeringens förslag om frivux kommer strax. Statssocialdemokratin har aldrig velat acceptera den enskildes makt över sin egen utbildning. Fortsätt med det och (s) kommer att fortsätta tappa människor förtroende för fyrkantigt utbildningstänkande.

En kommentar

  1. Tamara Spiric, Vänsterpartiet

    Du kanske borde ha läst bloggen mer noga. Jag skriver om verksamhetsmålen. Och hade du brytt dig om jämsyälldhetsfrågan hade du vetat att jämställdhetsmålen redan har funnits i nästan alla nämnders verksamhetsplaner. Detta mycket tackvare den jämställdhetspolicy vi haft. En policy som inte har varit en hyllvärmare utan ett i Sverige positivt omtalat dokument. Jag menar att det, trots att målen nu lyfts in i den centrala verksamhetsplanen, är viktigt med en utarbetad genomtänkt och strategisk jämställdhetspolicy. Detta för att ange tonen i handlingsplaner etc. Det är märkligt att det av 80 policys är jämställdhetspolicyn som skrotas. När det snarare bör vara så att vi bör skrota en massa andra och ha kvar ett fåtal som visar på det utvecklingsarbete vi tycker är prioriterat i denna kommun, däribland jämställdheten. Om det nu var så. Jag har aldrig tidigare hör dig tala om jämställdhetsfrågan. Talen kommer först nu då ni bestämmer er att det är dags att skrota jämställdhetspolicy. Dina löften om att jämställdhet prioriteras nu klingar inte så trovärdigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.