Konst oh kultur är smörjoljan

Jag tillbringar dagen vid Vår Gård – Kooperativa förbundets konferensanläggning i Saltsjöbaden. Här finns en en imponerande samling konst i olika former.
Isac Grunewald, Hans Frode och många andra. Jag deltog i en rundvandring som blev en succé. Det blev även tillfälle att fundera över konstens och kulturens roll för människor och offentliga rummet.

Jag kom att tänka på den unge musikkillen i Norsjö som konstaterade: Kultur för Norsjö är som motorolja för bilen. Det behövs kultur förklimatet och värderingarna. Det mesta har hög acceptans bland människor. Annat är både elitistiska och ibland märkligt.

Idag skrev VK: Hon kom, och hon kissade. Men en annan konstnär gjorde en kupp och försökte stjäla showen av Itziar Okariz på Norrlandsoperan.
Dorinel Marc? Provokatör, menar många. Ifrågasättare, säger andra.

Jag kommer aldrig att agera som smakdomare. Samtidigt tror jag media saknar kulturdimensionen när kissdemnonstrationen får sån uppmärksamhet. Medan annat går förbi med mediatystnad.

Jag har tillgång till en pressbevakning som mäter artiklar i tidningarna. Namnet Umeå dominerar senaste veckan och då med homorättegången och Itziar Okariz med överlägsen etta och tvåa. Kulturhuvudstadskandidaten har börjat skapa rubriker.

Jag anser att bredden i kulturengagemanget måste uppmärksammas och ges ett bättre stöd. Alla kulturföreningar och studieförbunden måste synliggöras. Det ska märkas att kommunens stöd ökar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.