Nu är det klat: Det blir ett nytt kulturpolitiskt program i Umeå

Direktblogg från Umeå kommunfullmäktige: Alliansen har föreslagit att Umeå kommun ska starta arbetet med ett nytt kulturpolitiskt program för Umeå kommun bl.a. med syfte att lyfta ett kulturpolitiskt
helhetsperspektiv kring engagemanget bland olika aktörer.

För fem minuter sedan meddelade Lennart Holmlund att även (s) ställer sig bakom detta förslag.

Det är bra!

Senare år har kulturlivet i Umeå spretat alltmer med brist på sammanhang och helhet. Norrlandsoperan under Magnus Aspegren är allt bättre samtidigt som teaterlivet är brett. Samtidigt verkar kulturbolagen, Folkets hus, bredden inom studieförbunden och kulturförvaltningens medarbetare vara gansak långt från varandra.

Alla verkar dessutom ta semester samtidigt. Näringslivet har inte hitta fram på samma sätt i Umeå som på andra plaster i vårt land. Jag tänker mest på Göteborg men även design som Svensk Form.

Mediastaden Umeå är allt tyngre med både TV och bra kunnande inom interaktiva media. Men totalt verkar det mest som pusselbitarna ligger utströdda utan att bilda helheten och bidra till att lyfta tillsammans.

Vad händer med samspelet mellan kommun, landsting och nationella nivån när landstingsekonomi blir allt mer ansträngd och regionen förändras. Det är sannolikt dags för att ersätta 1974 års kulturbeslut ett nytt handslag inom svensk kulturfinansiering för att klara framtiden. Bredd och djup kräver att institutioner hittar vägen till kulturorganisationerna och studieförbunden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.