Alla tjänster är värdefulla

Medbloggaren Lennart Holmlund ondgör sig över att det äntligen lossnat för hemmanära tjänster. De gamla argumenten känns igen: Det är fint att bygga och reparera medan sköta och städa är fult. Ingeting om att det gubbar gör ska applåderas medan kvinnodominerade sysselsättningar ska osynliggöras.

Sverige och Umeå behöver många fler företag och entreprenörer. Alla tjänster är värda att utsättas för kundernas efterfrågan oavsett om jobben sker i hemmen eller andra ställen i arbetslivet. Kunderna har makten. Det som inte efterfrågas går under.

Nu kan någon invända att skatteavdrag och subventioner är orättvisa. Men det finns många exemple på att politiken stiumulerat utvecklingen på olika sätt. Allt bostadsbyggand är ett exempel men även miljöbilaroch etanoldrivmedel är andra , moderna exempel. Hur många visse förresten att även trafikförsäkringarna varit subventionerade dvs inte bar sina egna kostnader.

Vi behöver många fler envetna och viljestarka medborgare. Bondesamhället fyllde Sverige och Norden med självägande bönder och fiskare. Vi slapp undan de feodalsamhällen som dominerade många länder i Europa. Många historiker lyfter fram det det självständiga bondesamhället som förklaring till demokratiutvecklingen och det starka föreningslivet i Sverige. Kvinnokraften har alltid varit stark i civilsamhället.

Brukspatronerna hörde brukskulturen till. Den kultur som tyckte att överheten kunde bestämma även värderingar och moral. Umeå behöver inga nya brukspatroner som moraliserar över vad som är fint och fult. Umeå behöver släppa loss alla tjänster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.