Ivriga bävrar

Min barndoms metarbäck har fått nya invånare. Ivriga bävrar är på väg att etablera sig mellan bäckbron och Svartvattnet. I våra trakter i Nordmaling är det en torr sommar. Det är knappt så att det rinner vatten i bäckarna. Det blev extra torrt när den nya bäverdammen höjer vattennivån i Svartvattnet med kanske 25 centimeter.

Undrar vad stenbitn (bäckforell) och svartabbarn tycker om de nya hyresgästerna. För att inte prata om storgäddan som i generationer lurat under stranmossakanten. Svartvattnet är tvärdjupt och innehåller mängeder av bottendynga. Det är bra byggmaterial för bävern.

Nya dammen hänger på kanten strax ovanför timmervägen från vinterns avverkning. Bävern fortsätter nu avverka lövträden efter bäckkanten. Han verkar tycka att skogsjobbet inte var riktigt klart.

Senaste natten var lugn och klar med en strålande soluppgång. Bävern får leva i den lugnaste av världar. Jag funderar på lämpligaste platsen för ett gömsle för att överhuvudtaget få chansen att hälsa på bävern. Visst är väl bävrar och människor vänner?

Maud har gett ivriga bävrar ett politiskt ansikte. Företagsamma! Nyfikna! Flitiga! Listiga! Jag skulle vilja se bäverns ansikte. I min barndoms metarbäck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.