Umeå universitet har spjutspetsarna men saknar resurser.

Nya chefen för högskoleverket Anders Flodström rivstartar med att vilja göra om universitetsstrukturen. Uppriktigt sagt tror jag att vi har allt att vinna på att universitet och högskolan i norra Sverige samordnas. Hela frågan är en annan sida av ansvarskommitténs förslag från i våras. Utbildning, hälso-och sjukvård samt forskning behöver Norrland som plattform för att kunna fungera bra och sticka ut hakan.

Jag märker dagligen i sjukvården att både vård och forskning lider av bristen på resurer. Det lilla landstinget orkar inte ta stora och långsiktiga beslut. Fakulteterna kämpar med näbbar och klor för att öka mängden pengar till forskningen från andra än staten. såväl Umeå, högskolorna och Sverige måste knyta många, många fler kontakter i världen.

Umeå kommun borde snabt nappa på Anders Flodströms krok för att analysera frågan vidare. Det är bara vi själva i norr som kan föra fram frågan på ett sätt som gör Umeå och Norrland rättvisa. Nu är det snabba ryck!! Detta är den överlägset viktigaste frågan för Norra Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.