Sprutbyten och debattklimatet

SPRUTBYTEN
Läser med glädje från gårdagens debatt om bl.a. smittskyddet bland personer med injektionsmissbruk att debatten äntligen verkar bli nyanserad. Jag har i flera bloggar försvarat möjligheterna till sprutbytesprogram utifrån att det finns ansvarstagande medarbetare inom både sjukvården och socialtjänsten samt tydligare regler efter det att socialstyrelsen blev klar i mars 2008.

Rent etiskt och prioriteringsmässigt ska människovärdesprincipen gälla. Politiker ska inte lösrykt peta i behandlingsmetoderna utan överlåta det till professionen. Däremot ska det finnas tydliga krav på kriterier och uppföljning. Dessutom måse det sägas att detta inte är en fråga bara för Umeå kommun. Socialtjänsten i bl.a. Nordmaling, Vännäs m.fl står inför samma problem. Landstinget ska prata med varje kommun i denna fråga

DEBATTKLIMAT
Maud Olofsson verkar nuförtiden vara tillåtet byte för alla och det är uppenbart att devet går i Västerbotten. Vi ser att det som skrivs i läntes tidningar inte finns på samma sätt i tidningarna i andra län och regioner. Många anonyma insändare är rena personangreppen. Igår fanns en insändare om ättestupa – stötande och förstås anonym.

Då undrar jag var insändarredaktörernas ansvar går? Får under anonymitet skriva hur kränkande som helst? Blanda in familjemedlemmar? Många vet dessutom att de korta huggen är skrivna av politiska motståndare som vill skapa drevet. Var tar människovärdesprincipen vägen i dessa sammanhang?

Samtidigt sprider vissa kommunala företrädare rykten om att Maud är arrogant på flyget dvs att hon inte vill träffa folk. De som sprider ryktet vet samtidigt att SÄPO-vakterna idag jobbar så att de inte passerar vänthallarna utan går direkt in i flygplanen till bestämda platser. Det gäller lika för Maud, Reinfeldt och Sahlin. De som driver drevet skyr inga medel.

Vi är fyra personer inom Centerpartiet som skrivit svar på på insändarplats och som debattartiklar utan att få dem publicerade. Varför släpper man fram angreppen men inte svaren? Det är viktigt att insändarredaktörer och ansvariga utgivare inte blir en del av drevet.

Debatten kring Lennart Holmlunds makabra historier resulterade idag i två insändare undertecknade med namn av två centerpartister. Öppet och ärligt. Jag tycker det ska vara modellen för insändarsidorna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.