Avsked från SV, livets slut och Bostaden.

Det har gått en tid sedan jag bloggade. Dels tappade jag sugen i skuggan av det lågvattenmärket kring Holmlund dåliga historia, dels har jag själv varit känslomässigt engagerad i olika händelser som måste få dominera.

SLUT i STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN
Först och främst vill jag berätta om Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma i Växjö som innebar att jag satte punkt för 10 år som förbundsordförande och 25 år i styrelsen. Jag ser att studieförbundet står starkare än när jag började. 900 medarbetare runt landet, 5000 fasta cirkelledare, 500 000 cirkeldeltagare varje år.

Inte minst är jag nöjd med att vi vågade ta striden om etik och kvalitet inom folkbildningen. Det har bl.a. resulterat i att SISU, idrottens utbildningsorganisation, inte längre räknas in bland studieförbunden. Samtidigt har värdegrunden i dessa frågor blivit starkare mellan Studieförbundet Vuxenskolan, ABF, NBV, Folkuniversitetet och Studiefrämjandet.

Det känns riktigt skönt att riksdagen förra året tog bra och offensiva beslut kring studieförbunden och folkhögskolorna. Det gäller att samma sak upprepas i regioner och kommuner. Ett exempel är att när Umeå satsar på att bli kulturhuvudstad 2014 är det viktigt och naturligt att lyfta fram folkbildningens roll för kunskaps- och kulturstaden Umeås utveckling.

Stämman i Växjö avslutades med stående applåder från de 400 närvarande när jag lämnade arenan. Det känns i hjärtat.

LIVETS SLUT
Slutet av samma veckan deltog jag i sammanträdet med Statens medicinetiska råd, SMER. DSen stora frågan var arbetet med att formulera en modern, etisk plattform kring människans autonomi vid livets absoluta slut. Det handlar om livets sista veckor och frågor om rätten till lindrande behandling. Det handlar även om rätten att avstår eller avbryta livsuppehållande behandling. Det handlar om människor som antingen är kapabla att fatta egna beslut eller människor där sjukdomen gått så långt att individen är utom all förmåga att självständigt fatta egna beslut.

Vilken roll ska närstående ha? Finns det en risk att närstående ställs inför orimliga förväntningar från sjukvården? Kan läkarhjälp förekomma vid förskrivning av läkemedel vid ett självvalt livsslut? Idag är det sannolikt en brottslig handling.

Frågan om hur vi vill att sjukvården ska agera vid livets slut behöver en bred och seriös förankring bland
människor. Livsåskådningsfrågor måste respekteras men inte tillåtas begränsa eller blockera.

BOSTADEN
Sommarens och höstens händelser inom Bostaden AB är negativa och bekymemrsamma. Senaste nyheten om att VD Hammarstedt farit fram med osanningar är egentligen en länk i en kedja av händelser som alla varit oförsvarbara. Jag föreslog igår att Umeå kommuns koncernstyrelse måste snabbt träffa Bostadens styrelse. Jag ställer betydligt större krav på hur en styrelse för ett bostadsbolag ska arbeta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.